Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Biatlonisté by rádi olympijské úspěchy využili k navýšení členské základny

Soči - Český biatlon prožívá v posledních dvou sezonách nebývalý výsledkový vzestup a s tím související nárůst popularity mezi tuzemskými sportovními fanoušky, který ještě umocnil zisk pěti medailí pod olympijskými kruhy. Přestože si biatlonová výprava užívá vybojovaných vavřínů plnými doušky, její členové si zachovávají střízlivý přístup a především se již snaží myslet do budoucnosti.

Česká čtveřice při střeleckých položkách
zdroj: REUTERS autor: Michael Dalder

"Věřím, že zůstaneme nohama na zemi, protože biatlon je sportem, kde nevíte, kdy vyhrajete, nebo prohrajete, a právě v tom je asi jeho největší kouzlo," zdůrazňuje šéftrenér reprezentace Ondřej Rybář, jenž si přeje, aby se podařilo současné skvělé výsledky přetavit ve zvýšený zájem mládeže o toto sportovní odvětví. "Potřebujeme podpořit mládežnickou základnu a vyrovnat se tak zemím, se kterými soupeříme," plánuje Rybář.

Podle trenéra ženského týmu Jindřicha Šikoly jsou získané úspěchy výsledkem několikaleté práce. "Myslím si, že nám také velmi pomohlo loňské mistrovství světa v Novém Městě na Moravě, které se hodně podařilo. A my se dneska na té vlně vezeme," podotýká Šikola, pro něhož jsou střelecké výkony českých reprezentantů klíčovým faktorem stojícím za jejich veleúspěšným olympijským vystoupením. "České družstvo tady střílí výsostně. Je to samozřejmě o koncentraci závodníka, o té přípravě a tady si myslím, že jsme to zvládli na jedničku," konstatuje Šikola.

Přední umístění ze závodů světového poháru, z mistrovství světa a z právě probíhající zimní olympiády nutí konkurenci českých biatlonistů, aby měla vůči týmu Ondřeje Rybáře a Jindřicha Šikoly větší respekt než v minulosti. "Je to trochu vidět v tom, jak nás zdraví soupeřky, když je potkáme," doplňuje Veronika Vítková. I ona již zaznamenala zvýšený zájem o biatlon mezi nejmladší generací, konkrétně ve své rodné Jilemnici. "Dětí bude asi přibývat a pro biatlon je to jenom dobře. U nás v juniorkách (v oddíle) jsou v tuhle chvíli třeba jen dvě holky," dodává Vítková.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články