Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Biatlonové snění pokračuje – smíšená štafeta má stříbro

Soči – Čeští biatlonisté prožívají medailový sen. Smíšená štafeta ve složení Veronika Vítková, Gabriela Soukalová, Jaroslav Soukup a Ondřej Moravec přidali do sbírky pátou medaili – a už třetí stříbro. Naprosto suverénním způsobem ovládli štafetu Norové. Ole Einar Björndalen překonal ziskem třináctého cenného kovu v historickém žebříčku olympijských medailistů ze zimních Her svého krajana Björna Dählieho. Třetí skončili Italové.

"Bylo to trochu nervózní," řekl trenér Ondřej Rybář. Důvodem byl týmový závod a očekávání medaile i pro Vítkovou, která ji z elitní čtveřice ještě neměla. "Snažil jsem se to očekávání mírnit, ale samozřejmě od štafety všichni čekali nejvíc a já myslím, že i ta Verča (Vítková) si tady tu medaili ohromně zaslouží," uvedl kouč.

Právě Vítková rozběhla štafetu skvěle. Hned po startu se zařadila do čela a na první střelbu dojela jako první. Ani jednou nechybovala a ze střelnice si odvezla mírný náskok před ostatními pronásledovatelkami. Z druhé položky vinou jednoho dobíjení odjížděla druhá za Italkou.

Soukalová měla namále

Soukalová byla na první předávce třetí se ztrátou šesti sekund na Norky. Stříbrná medailistka ze závodu s hromadným startem smazala manko hned v prvním okruhu. Vleže však musela třikrát dobíjet, nakonec odvrátila hrozbu trestného okruhu a odjížděla se ztrátou 22 sekund. Výborným během se dostala zpět na druhé místo a vestoje nezaváhala.

"Pořádně ve mně hrklo. Říkala jsem si, že to bude snad i trestný okruh, ale nakonec jsem to dostřílela a běželo se mi dneska neuvěřitelně dobře," komentovala Soukalová jeden z klíčových momentů závodu na třetí střelbě. "Trochu jsem měl strach, protože to nebylo snadné, ale smekám. V tomhle tlaku dobít tři rány, to nebylo jednoduchý," doplnil Rybář.

Soukup přebíral na prvním místě, v těsném závěsu za ním Björndalen. Český biatlonista, který zahájil bronzem ve sprintu medailové žně, si střelbu zkušeně pohlídal. Vleže i vestoje dobíjel jednou. Zejména "stojka", šestá střelba závodu, byla klíčová. Mnoho favoritů výrazně chybovalo, domácí Rusové museli na trestný okruh. Českému finišmanovi Moravcovi předával Soukup se ztrátou 43 sekund na Emila Hegleho Svendsena.

Norský i český závodník si na střelbě vleže dali záležet, Ital Hofer riskoval a něco ze ztráty na Moravce ubral. Svendsen na poslední střelbě v klidu terče vyčistil, pozdravil publikum a jel vstříc zlatým oslavám. Moravec minul poslední ranou, rychle však dobil a nestačil na něj v závěrečném okruhu po rychlopalbě ani italský biatlonista. Po bronzu z mistrovství světa v Novém Městě na Moravě tak česká čtveřice ve stejném složení může slavit ještě cennější olympijský kov.

Po bronzu Soukupa, stříbru a bronzu Moravce a po stříbru Soukalové se dočkala i Vítková. Celkově se česká výprava raduje v Soči už z osmé medaile, čímž o dva cenné kovy překonala historický rekord.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články