Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

V Riu si bere slovo atletika: Bolt chce znovu utéct všem, Češi věří oštěpařům

Rio de Janeiro - Na olympijských hrách v Riu de Janeiro se hlásí o pozornost královna sportu. Tahákem atletických soutěží bude pokus jamajského fenoména Usaina Bolta zařadit se mezi historicky nejlepší olympijské sportovce. S medailovými ambicemi přijeli do Ria i čeští atleti, zejména oštěpaři Barbora Špotáková, Jakub Vadlejch nebo Vítězslav Veselý. Přímé přenosy odvysílají programy ČT2, ČT sport a exkluzivní streamy na našem olympijském webovém speciálu.

Bolt chce v Riu ještě vylepšit svůj zápis v atletické historii
zdroj: Reuters

Bolt dosud neměl příliš zářnou sezonu, navíc mu ji zkomplikovalo několik zranění. To poslední dokonce nedlouho před Riem při domácí kvalifikaci, kterou ani nemohl vinou svalového zranění dokončit. Na Diamantové lize v Londýně o nedlouho později ale přesvědčil, že je zdráv. "Jsem v cílové rovince své kariéry, o to víc chci uspět. Jsem připraven a na mém plánu se nic nemění," ujišťuje Bolt.

Pokud by se mu podařilo zopakovat výkony z Pekingu a Londýna a znovu by získal tři zlaté medaile, stal by se devítinásobným olympijským vítězem. To se s výjimkou nedostižného Michaela Phelpse podařilo dosud jen čtyřem dalším sportovcům - atletům Carlu Lewisovi a Paavo Nurmimu, sovětské gymnastce Larise Latyninové a americkém plavci Marku Spitzovi. Třikrát za sebou 100, 200 a 4 x 100 metrů zatím nikdo nikdy nevyhrál.

Sport
zdroj: ČT4

Má to ale ještě jeden háček. Bolt může přijít zpětně o zlato ze štafety na OH v Pekingu, neboť tehdejší jamajské štafetě reálně hrozí, že kvůli dopingovému nálezu u zpětně testovaného Nesty Cartera přijde o titul.

Bolt to na dráze nebude mít snadné. Na stovce je v letošních tabulkách čtvrtý, na dvojnásobné trati dokonce až pátý. Největšími soupeři mu budou Američan Justin Gatlin, který drží nejlepší čas roku a je letos rychlejší než Jamajčan i na dvoustovce. Na stovce byli v této sezoně lepší i Američan Trayvon Bromell a Francouz Jimmy Vicaut.

Barbora Špotáková
zdroj: Reuters autor: MICHAEL KOOREN

Špotáková může zvítězit potřetí v řadě

Šanci vstoupit do historie má také oštěpařka Barbora Špotáková, která se může stát trojnásobnou olympijskou vítězkou, čímž by se vyrovnala Janovi Železnému. Lepší v české historii co do medailového zisku už byli pouze legendární Emil Zátopek a Věra Čáslavská. "Jsem optimista," uvedla Špotáková, která si zvedla po evropském šampionátu v Amsterdamu notně pošramocené sebevědomí na mítinku v Kolíně, kde přehodila 66 metrů.

Na Hrách bude jednou ze čtyř atletek, které mohou vyhrát jednu disciplínu potřetí za sebou, což se žádné ženě dosud nepodařilo. O totéž se pokusí Tiruneš Dibabaová z Etiopie v běhu na 10 000 metrů, novozélandská koulařka Valerie Adamsová a Jamajčanka Shelly-Ann Fraserová-Pryceová na stovce.

Vadlejch hází v životní formě, Veselý obhajuje dodatečný bronz z Londýna

Další oštěpařskou medailovou nadějí v českém týmu je Jakub Vadlejch, který si při mítinku v Kolíně před odjezdem do Ria hodil osobní rekord 87,20 metru a hlásí životní formu. "Cítím se dobře na tréninku i v závodech," potvrzuje Vadlejch. Na vrcholných závodech ale postoupil do finále poprvé až letos na mistrovství Evropy v Amsterdamu, kde neuspěl. "Udělám vše pro to, aby to dopadlo dobře," ujišťuje Železného svěřenec.

Jeho tréninkový kolega Vítězslav Veselý se až v Riu dozvěděl, že kvůli diskvalifikaci dopujícího ukrajinského závodníka zpětně obdrží bronzovou medaili z Her v Londýně. 

Trenér Železný kvituje načasování případu. "Sice to ještě není oficiální od IAAF, ale jsem rád, že se to dozvěděl tady. Může mu to pomoci. Když jedete na olympijské hry a víte, že to je možná poslední šance na medaili, tak tohle ho může uklidnit."

Sport
zdroj: ČT4

Otázka visí nad aktuální formou dvojnásobné mistryně světa v běhu na 400 metrů překážek Zuzany Hejnové. Obhájkyně olympijského bronzu celé jaro laborovala s bolavou Achillovou šlachou, nakonec místo závodění doháněla tréninkové manko a před olympijskými hrami běžela jen netradiční tratě na domácí půdě. "Snad se mi to podařilo dohnat a vyladit," doufá.

Dobrou formu má mílař Jakub Holuša, který bude ale mít silné soupeře a musí věřit v pomalý běh se sázkou na finiš. Až závod ukáže, jaká je forma chodkyně Anežky Drahotové, která byla letos rovněž zraněná. Uspět by mohl také tyčkař Jan Kudlička.

Atletický program:

Pátek:

Sobota: 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články