Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Profil sportu: Plavání

Plavání je od začátku novodobé historie olympiády s Hrami neodmyslitelně spjato. Disciplína, která se tradičně odehrává v první polovině olympijského programu, splodila nejúspěšnějšího olympionika v dějinách. Ten se představí i v Riu, Michael Phelps ke svým úspěchům může přidat i další medaile. Do velké míry ale plavání naplňuje i jednu z hlavních olympijských myšlenek –představí se zde plavci ze všech koutů světa.

Plavání
zdroj: Reuters

Plavání patří k základním lidským dovednostem, stejně jako chůze, běh nebo hod. Oblíbenou zábavou bylo už ve starověkém Egyptě či Řecku, zařazeno bylo i mezi sedm rytířských ctností. Asi první zaznamenaný plavecký výkon předvedl anglický básník Lord Byron, když v roce 1820 překonal Dardanellskou úžinu.

Do programu novodobých olympijských her se plavání dostalo už v samém začátku a hned první medaili vybojoval v ledových vodách Středozemního moře maďarský plavec a architekt Alfred Hajós. Během prvních olympiád se běžně plavávalo v přírodních vodách mezi kačenami a rybami, při olympiádě v roce 1900 v Paříži se například závodilo přímo v řece Seině.

Plavecké disciplíny se vyvíjely postupně. Medaile se nejdříve udělovaly za splývání, plavání pod vodou či plaveckou překážkovou dráhu. Postupně se program ustálil a přidaly se další plavecké disciplíny. Dnes se plave volný styl, prsa, znak, motýlek a kombinace těchto stylů. Závody se liší i v délce – na olympiádě se plave od 50 metrů až po 1500 metrů a soutěží se individuálně nebo ve štafetách.

Zvláštní kategorií plavání je dálkové plavání, které se provádí v přírodním prostředí. Jedná se o novou olympijskou disciplínu, která byla poprvé na pořadu olympijských her na Letních olympijských hrách 2008 v Pekingu. Olympijskou disciplínou je závod na 10 km. Při závodech na otevřené vodě je každý plavec doprovázen záchranným plavidlem, které veze rozhodčí a členy závodníkova týmu. Ti mohou plavci udělovat rady a kontrolovat, zda je v pořádku.

Závody v plavání se uskuteční

od soboty 6. srpna do soboty 13. srpna, dálkové plavání od pondělí 15. srpna do úterý 16. srpna

Stadiony

Olympic Aquatics Stadium
Pobřeží pláže Copacabana  dálkové plavání 

Soutěže

Bazénové plavání: 24 - muži: 50 m volným stylem, 100 m volným stylem, 200 m volným stylem, 400 m volným stylem, 1500 m volným stylem, 100 m znak, 200 m znak, 100 m prsa, 200 m prsa, 100 m motýlek, 200 m motýlek, 200 m kombinace, 400 m kombinace, 4 x 100 m štafeta volným stylem, 4 x 200 m štafeta volným stylem, 4 x 100 m kombinovaná štafeta; ženy  50 m volným stylem, 100 m volným stylem, 200 m volným stylem, 400 m volným stylem, 800 m volným stylem, 100 m znak, 200 m znak, 100 m prsa, 200 m prsa, 100 m motýlek, 200 m motýlek, 200 m kombinace, 400 m kombinace, 4 x 100 m štafeta volným stylem, 4 x 200 m štafeta volným stylem, 4 x 100 m kombinovaná štafeta

Dálkové plavání: muži i ženy 10 km

Účastníci

Bazénové plavání: 954 mužů a žen
Dálkové plavání:
50 
 25 mužů, 25 žen

Čeští účastníci

Bazénové plavání: Simona Baumrtová, Martina Moravčíková, Barbora Seemanová, Lucie Svěcená, Barbora Závadová, Jan Micka, Pavel Janeček

Dálkové plavání: Jana Pechanová

Nejlepší olympionik všech dob Michael Phelps

Největší plaveckou legendou je historicky nejúspěšnější plavec a olympionik všeobecně Michael Phelps, který získal celkem čtrnáct medailí, osm z toho zlatých. To se zatím nikomu jinému nepodařilo. Phelps svým fenomenálním výkonem překonal plavecký rekord dalšího Američana Marka Spitze, který na olympijských hrách v Mnichově převzal sedm zlatých medailí, celkem potom devět. Výjimečný Američan sice po olympiádě v Londýně oznámil konec kariéry, před olympiádou v Riu se však vrátil do tréninku a bez problémů se kvalifikoval na své páté Hry, kde se bude snažit ještě navýšit svůj rekord.

Favority v Riu budou spolu s Phelpsem i další Američané, kteří získali alespoň polovinu všech medailí z plavání na téměř každé olympiádě. Velkou zásluhu na tom má také Ryan Lochte a Missy Franklinová, kteří v Brazílii nebudou chybět. Zastavit americkou hegemonii se budou snažit především plavci Číny a Austrálie. Naděje se vkládají do Jamese Magnussena, Cate Campbellové, Jie Š’wen a Suna Janga.

Jedním z nejkurióznějších plavců olympijské historie byl Eric Moussambani z Rovníkové Guiney, který se plavat naučil teprve šest měsíců před olympiádou v Sydney. Závod na 100 metrů volným stylem dokončil za 1 minutu a 53 sekund, na vítěze tak ztratil více než minutu.

Jediný dálkový plavec, který zatím dokázal získat dvě olympijské medaile, je Němec Thomas Lurz. Na olympiádě v Pekingu bral bronz, z Londýna si přivezl stříbro. Zajímavý příběh napsala také maďarská veteránka Eva Risztovová, která v roce 2004 ukončila svou bazénovou kariéru, ale pokračovala v dálkových závodech a na olympiádě v Londýně získala pro svoji zemi zlato. Tunisan Oussama Mellouli se pak stal prvním plavcem, který na stejné olympiádě dokázal vybojovat medaili v dálkovém plavání i v bazénové disciplíně.

České barvy hájí osm plavců

Do bojů o 96 plaveckých medailí zasáhne i osm českých plavců. V bazénových disciplínách bude mezi největší favority patřit znakařka Simona Baumrtová, která se na minulé olympiádě v Londýně dokázala probojovat až do semifinále. Na mistrovstvích Evropy posbírala již deset medailí.

Velkou nadějí je nejmladší členka české výpravy Barbora Seemanová. Šestnáctiletá plavkyně se už loni zúčastnila Evropských her v Baku a dokonce sahala po medaili. Byla vyhlášena juniorkou roku 2015, kromě toho posunula třeba český rekord na trati 200 metrů volným způsobem, kterou jako první Češka dokázala zaplavat pod dvě minuty. Olympiáda je pro ni splněným snem.

České plavkyně doplní Barbora Závadová, která je držitelkou sedmi českých rekordů, Martina Moravčíková a Lucie Svěcená.

Mezi muži bude bojovat velký talent českého plavání Jan Micka. Několikanásobný mistr Evropy v juniorských kategoriích a držitel několika českých rekordů se poprvé v kariéře účastnil olympiády před čtyřmi lety v Londýně, kde se v sedmnácti letech stal nejmladším českým olympionikem. Dosáhl na 24. místo v plavání na 1500 metrů volným způsobem. Do Ria se kvalifikoval také Pavel Janeček.

V dálkovém plavání bude mít Česko pouze jednu zástupkyni, kterou je olympiádami ostřílená Jana Pechanová. Ve sbírce má stříbro z mistrovství světa, ze tří olympiád se jí nejlépe povedl Londýn 2012, kde skončila na 8. místě.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články