Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Kontroverze v judu. Egypťan odmítl po porážce podat izraelskému soupeři ruku

Rio de Janeiro – Bučení z tribun a kritika po zápase. První kolo soubojů judistů nad 100 kg poznamenal kontroverzní moment. Egypťan Islám Šahábí po porážce odmítl podat ruku Izraelci Or Sassonovi. Disciplinární trest mu však nejspíš nehrozí, neboť v judu je povinná pouze úklona soupeři.

Egyptský judista Islám Šahábí (vlevo) a Izraelec Or Sasson
zdroj: REUTERS autor: Toru Hanai

Letošní vicemistr Evropy v kategorii nad 100 kg Sasson porazil Šahábího ještě před časovým limitem. Když poté Izraelec natáhl k poraženému soupeři ruku, Egypťan zakroutil hlavou a poodstoupil. Rozhodčí ho poté zavolal zpět na tatami, aby se přemožiteli uklonil, na což Šahábí reagoval krátkým pokývnutím.

Podle Mezinárodní judistické federace bylo vzhledem k napětí mezi arabskými zeměmi a židovským státem pozitivní, že se duel vůbec uskutečnil. Šahábí se totiž hlásí k ultrakonzervativnímu směru islámu zvaného salafismus a v Egyptě byl z některých radikálních kruhů vyzýván, aby k zápasu ani nenastoupil.

"Je velkým posunem už to, že arabské země akceptují fakt, že budou s Izraelem soupeřit," uvedl mluvčí federace Nicolas Messner. Dodal, že podání rukou v judu není povinné, pouze úklona. "Jeho chování nicméně přezkoumáme, abychom zjistili, zda máme podniknout další kroky," dodal.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články