Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Co to takhle vyhrát, řekli si ráno. A Krpálkovi domluva s trenérem vyšla

Rio de Janeiro – Po závěru utkání a jistotě zlata si s Lukášem Krpálkem padli kolem krku a začali slavit. Trenér vítěze kategorie do 100 kg Petr Lacina zažil ve finále velmi emotivní chvíle a po něm měl pro svého svěřence pouze slova chvály. Podle něj triumf podtrhl jeho výjimečnost a ukázal, že je nejlepší ve všem.

Lukáš Krpálek se raduje ze zisku olympijského zlata
zdroj: REUTERS autor: Toru Hanai

Lacina věřil, že Krpálek může olympijskou medaili získat. A ráno si řekli: "Co to takhle dneska třeba vyhrát? A on to tam fakt dal," radoval se kouč.

I pro trenéra je olympijské zlato nejvyšší možnou dosaženou metou. Lacina ale ukázal především na Krpálka. "Tohle je jeho příběh. On je výjimečný talent, výjimečný judista," skláněl se Lacina před pětadvacetiletým rodákem z Jihlavy.

Krpálek olympijským zlatem završil svoji jedinečnou medailovou sbírku. "Vyhrál Evropu, svět i olympiádu a to se jen tak nikomu nepodaří," řekl Lacina.

Lacina celý den na Krpálka křičel u tatami a po zisku zlata sotva mluvil. Tišším hlasem pak říkal, v čem je síla prvního českého olympijského vítěze v judu. "Úplně ve všem," prohlásil a doplnil: "Dřív to byla jeho vrozená fyzická kondice, teď udělal obrovský kus práce v technice. Takticky byl vždy obrovsky vyzrálý, protože to dokázal zkombinovat se svým fyzickým darem. A zapracoval na technice."

Párkrát to smrdělo

V olympijském turnaji ukázal Krpálek velký přehled a vyzrálost. Dostával se málo k chvatům, ale takticky soupeře převýšil. "Moc neházel, ale šel za svým cílem. Když potřeboval, tak vyhrál o jeden trest. Neskutečně si to hlídal," řekl Lacina.

Dominantní byla jeho semifinálová výhra nad Francouzem Cyrillem Maretem. "Technicky ho smazal, toho zničil," uvedl kouč. Před finále svého svěřence uklidňoval: "Jdeme dál a doděláme to. A jak řekli, tak udělali," smál se Lacina.

Finálový souboj byl znovu ukázkou tvrdé bitvy a taktických manévrů. Obávaného "kontraře" a nasazenou jedničku Elmara Gasimova z Ázerbájdžánu porazil Krpálek na ipon. "Tam to trošku smrdělo, několikrát Krpoše vychýlil, ale Lukáš to věděl. Počkal si tam, podržel si to a byl z toho ipon na závěr," popsal Lacina.

Krpálek mimo jiné věnoval zlato loni zesnulému kolegovi Alexandru Jurečkovi. V šatně měl v bundě schovanou jeho fotku. "Hrozně mu to pomohlo na stupně vítězů, v semifinále ho to hnalo. To byl buldozer, to bylo strašlivý. Bylo to i pro něj (Jurečku)," řekl Lacina a Krpálek pak fotku ukázal vedle zlata na stupních vítězů.

Třiačtyřicetiletý Lacina, bývalý judista a účastník olympiády v Atlantě 1996, rád dává přezdívky. Pro Krpálka měl jednoduchou: "Prostě Olympijský vítěz!"

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články