Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Japonští judisté ziskem 12 medailí překonali vlastní rekord

Rio de Janeiro - Japonští judisté na olympijských hrách v Riu potvrdili svou dominanci. Dvanácti získanými medailemi ze čtrnácti možných pokořili vlastní rekord, kterým dosud bylo deset cenných kovů z Her v letech 1992 a 2004.

Japonský judista Mašu Baker se zlatou medailí z Ria za vítězství v kategorii do 90 kg
zdroj: Reuters autor: Lucy Nicholson

Na minulých Hrách v Londýně prožili Japonci zklamání, když sice získali sedm medailí, ale jen jednu zlatou. V Riu to chtěli napravit a povedlo se jim to lépe, než čekali. Zlato získali Šohei Ono ve váze do 73 kilogramů, Mašu Baker (90 kg) a Haruka Tačimotová. K tomu jejich kolegové přidali jednu stříbrnou a osm bronzových medailí. Neuspěli jen ve váze do 63 a do 78 kilogramů mezi ženami.

Pouze čtyřikrát v historii získali více zlatých medailí, přičemž rekord je osm z roku 2004. Celkem vyhráli medailové pořadí zemí mezi judisty pojedenácté ze dvanácti možností od premiéry juda na olympijských hrách v roce 1964. V roce 1980 se Japonci Her v Moskvě nezúčastnili.

"Abych řekl pravdu, bylo by skvělé získat jedno či dvě zlata, ale my máme 12 medailí ze 14 vah. To rozhodně předčilo naše očekávání," řekl viceprezident Japonského svazu juda Jasuhiro Jamašita.

Jiří Dolejš, předseda Českého svazu juda: "Tak jako v Kanadě každý umí hrát hokej a v Brazílii umí každý kopnout do balonu, tak v Japonsku umí každý udělat judistický chvat. Japonské judo má velkou základnu, podporu státu, je začleněno do školního systému, takže vždy bude silné."

Za Japonskem skončily další dvě velmoci Rusko a Francie, která obě zlaté medaile získala až v poslední den judistických disciplín. Česko skončilo díky zlatu Lukáše Krpálka na osmém místě.

Medaili v judu získalo celkem 26 států, což je nejvíce v historii. A to včetně Kosova, pro které vybojovala Majlinda Kelmendiová první olympijskou medaili v dějinách země.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články