Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Diamantová liga 2024

IAAF: Ruští atleti nesmí startovat v Riu. Vedení ruského sportu se odvolá

Vídeň – Rada Mezinárodní atletické federace IAAF na zasedání ve Vídni rozhodla, že nezruší zákaz účasti ruských atletů na mezinárodních soutěžích kvůli sérii předchozích dopingových skandálů. Agentuře TASS potvrdilo zprávu vedení ruské atletické federace. Bez Rusů tak bude s určitostí červencové mistrovství Evropy v Amsterodamu, o osudu jejich startu v Riu rozhodne v úterý Mezinárodní olympijský výbor. Už nyní je ale jasné, že žádný ruský atlet nebude na nadcházející olympiádě závodit pod ruskou vlajkou.

Sebastian Coe a Rune Andersen
zdroj: ČTK/AP autor: Ronald Zak

"Bylo to jednomyslné rozhodnutí a politika v něm nehrála žádnou roli. Radu tvoří 27 členů, kteří jsou z různých částí světa," uvedl prezident IAAF Sebastian Coe. Čistí ruští reprezentanti mohou požádat o povolení závodit jako "neutrální atleti", tedy nikoliv pod ruskou vlajkou, ale pod zástavou Mezinárodního olympijského výboru.

IAAF nyní bude zkoumat jednotlivé případy ruských atletů, kteří žijí v cizině a nepodléhají ruskému systému. Jedná se ale pouze o několik případů, IAAF tudíž nepředpokládá, že by takových atletů bylo více jak pět. Každopádně by měla mezi nimi být běžkyně na 800 metrů Julia Stěpanovová, která předloni odhalila v dokumentu německé televizní stanice ARD systematický doping v ruské atletice.

Ruští atleti nemohou závodit od loňského listopadu, kdy byli vyřazeni z mezinárodních soutěží na základě zprávy Světové antidopingové agentury WADA o státem řízeném dopingu v zemi.

Předseda nezávislé kontrolní komise IAAF Rune Andersen:

"Existují detailní obvinění, částečně již prokázaná, že ruské ministerstvo sportu namísto boje s dopingem jej systematicky řídilo a krylo odhalení dopingových případů. V zemi ještě nebyla vytvořena dostatečně silná a efektivní anti-dopingová infrastruktura."

Zvrátí Mezinárodní olympijský výbor verdikt IAAF? Rusové chystají odvolání

Rozhodnutí Mezinárodní atletické federace může na svém zasedání 21. června revidovat Mezinárodní olympijský výbor. Podle Sebastiana Coea ale poslední slovo v otázce účasti ruských atletů v Riu bude mít výhradně IAAF. "MOV nepůjde proti rozhodnutí IAAF," potvrdil bývalý šéf WADA a dlouholetý člen MOV Kanaďan Dick Pound.

Ruští atleti nemohou závodit od loňského listopadu, kdy byli vyřazeni z mezinárodních soutěží na základě zprávy Světové antidopingové agentury WADA o státem řízeném dopingu v zemi. 

Jan Chlumský, Antidopingový výbor ČR:

"Je to jeden z největších skandálů svého druhu. Přirovnal bych to například k aférám z dob socialismu v NDR nebo Sovětském svazu, kde to bylo ještě ve větší míře. Mediálním ohlasem se to dá jistě srovnat se skandálem cyklisty Lance Armstronga."

Kauza se může táhnout ještě mnohem déle, neboť zástupci Kremlu už předem avizovali, že podniknou všechny legální kroky k tomu, aby obhájili práva ruských atletů. Ruský ministr sportu Vitalij Mutko po verdiktu poznamenal, že rozhodnutí IAAF o trvání trestu očekával. Rusko podle něj bude na situaci bezprostředně reagovat.  "Je to extrémní zklamání, uděláme všechno, co bude možné. Rozhodně se odvoláme ke členům MOV," řekl Mutko.

Dvojnásobná olympijská vítězka ve skoku o tyči Jelena Isinbajevová zvažuje napadnout rozhodnutí IAAF u soudu. Odvolává se na dodržování lidských práv. Podle vlastních slov se nachází v podobné situaci jako sportovci při bojkotu her v letech 1980 v Moskvě a v Los Angeles o čtyři roky později.

Ruští reprezentanti v čele se zmiňovanou Isinbajevovou ještě před zasedáním Rady napsali dopis prezidentovi Mezinárodního olympijského výboru Thomasi Bachovi, v němž žádají o možnost startovat v Riu. Tvrdí, že zákaz zúčastnit se Her by představoval trest na principu kolektivní viny za přečiny menšiny.

Rusové přitom před čtyřmi lety v Londýně byli s osmnácti medailemi druhou nejúspěšnější výpravou za Spojenými státy. Na čtyři tehdejší medailisty však již dopadl stín dopingového skandálu.

Jelena Isinbajevová na OH v Londýně
zdroj: Reuters autor: Kai Pfaffenbach

Rusové Radu IAAF ujistili, že od listopadu přijali rázná opatření, aby své pošramocené renomé napravili. Potrestali sportovce i funkcionáře, vyčistili tamní prostředí a splnili potřebná kritéria pro obnovení licence antidopingové laboratoře. "Pokud bude moci ruský tým do Ria, bude křišťálově čistý bez jakéhokoliv stínu pochybností," dušoval se Gennadij Aljošin, který je v Ruském olympijském výboru zodpovědný za kontrolu reforem v atletice.

Ruský prezident Vladimir Putin před vynesením verdiktu Radou IAAF popřel, že by do organizovaného dopingu reprezentantů byla zapojena ruská vláda. "Ani nemohla být. Rusko nikdy nepodporovalo doping na žádné státní úrovni," řekl Putin v Petrohradu. Reagoval tak na dokument německé televize ARD, která přinesla informace, že nejvyšší ruští představitelé včetně ministra sportu o státem řízeném dopingu věděli.

S podobným obviněním přišel i kanadský pracovník WADA Richard McLaren, jenž prohlásil, že má "věrohodné a ověřitelné" důkazy o tom, že ruské ministerstvo sportu nařídilo moskevské laboratoři krýt dopingové nálezy z atletického MS 2013 v Moskvě. Zveřejnit je chce v červenci.

Dopingové komisaře zastrašovala ruská tajná služba

Ve středu však WADA zveřejnila zprávu, podle níž se za uplynulého půl roku více jak padesát ruských sportovců pokusilo vyhnout dopingové kontrole. Někteří uvedli nepravdivé informace o svém pobytu, další nedokončili soutěž nebo se těsně před startem závodů odhlásili, jen aby se dopingovým komisařům vyhnuli. S tím jim podle WADA pomáhala i ruská tajná služba, jejíž agenti komisaře zastrašovali.

Jan Chlumský, Antidopingový výbor ČR:

"Vyhýbání se kontrolám jsou často sledované praktiky nejenom v Rusku. Přitom špičkoví vrcholoví sportovci mají například povinnost na každý den v roce hlásit organizacím interval, kde se vyskytují. Pokud ho komisař nenajde, tak má dotyčný tzv. zmeškaný test. Pokud má tři zmeškané tresty za jeden rok, tak následuje zákaz činnosti. Ale i tak se dá v tomto systému jistě kličkovat..."

Radu IAAF informoval o výsledcích zkoumání a postupu antidopingových reforem v Rusku šéf zvláštní kontrolní komise IAAF Rune Andersen z Norska. Tato komise má za úkol monitorovat, zda a jak pokračuje očista od dopingu v ruské atletice. Podle Sky News právě Andersenova zpráva přispěla k rozhodnutí prodloužit zákaz startu ruských atletů na mezinárodní scéně.

Zdroj
ČTK, TASS, Sky Sports, IAAF

Hlavní zprávy

Nejčtenější články