Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Do dopingu v ruském sportu je podle německé televize ARD zapleten i ministr Mutko

Berlín - Německá veřejnoprávní televize ARD odvysílala další z dokumentů o systematickém dopingu v ruském sportu. V pořadu předložila záběry, na kterých jsou zachyceni distancovaní ruští trenéři, kteří i přes zákaz dohlížejí na přípravu svých svěřenců, a poukázala na fakt, že je do dopingové kauzy zapleten i ministr sportu Vitalij Mutko.

Meldonium
zdroj: AP autor: James Ellingworth

Jurij Gordějev, jenž mezi sportovce distribuoval zakázané látky, byl přítomen na tréninku atletů v Kislovodsku. Viktor Čegin, bývalý mocný šéf ruské chodecké reprezentace, suspendovaný po dopingovém skandálu, dohlížel v Adleru na přípravu elitních závodníků.

Dokument německého novináře Hajo Seppelta kromě zmíněných trenérů ukázal i na samotného ministra sportu Vitalije Mutka. Ten se totiž měl podle předloženého emailu podílet na krytí dopingu fotbalisty Krasnodaru.

"Je to korespondence o pozitivním dopingovém testu mezi antidopingovou laboratoří a člověkem z ministerstva sportu. Laboratoř si zřejmě myslela, že by měl být VL, což jsou iniciály křestních jmen Vitalije Mutka, informován a poté rozhodnout, co s tím vzorkem udělat," prohlásil Seppelt.

Je nám líto, video expirovalo.
Mutko: Je pro mě těžké to komentovat

Samotný ministr sportu reagoval diplomaticky. "Je pro mě těžké to komentovat. Kdo komu psal ten dopis a co tam bylo napsáno. Víte, ty iniciály mohou být vykládány různě. Tisíce lidí na mě můžou ukazovat, ale nevypadá to moc přesvědčivě," řekl.

Televize, jejíž předchozí dokumenty vedly k vyšetřování a suspendaci ruských atletů, poskytla informace také Mezinárodní atletické federaci. "IAAF, které jsme fakta z tohoto filmu předložili, nás informovala, že je to velmi vážná a urgentní záležitost a vyjádřila nad ní hluboké znepokojení," uvedla ARD.

Rusko bylo loni v listopadu po vypuknutí skandálu vyřazeno z mezinárodních atletických soutěží. O tom, zda budou ruští atleti na olympijských hrách v Riu de Janeiro startovat, by se mělo rozhodnout 17. června na zasedání rady IAAF. "Cíl tohoto filmu je zřejmý: ovlivnit komisi IAAF před jednáním o zrušení suspendace pro ruskou atletiku," dodal Mutko.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články