Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Haindlová: Dá se předpokládat, že se ruský zákaz rozšíří na další sporty

Praha - Mezinárodní olympijský výbor (MOV) bude rozhodovat, zda ruským atletům povolí start na olympiádě pod neutrální vlajkou. Platilo by to ale jen pro prokazatelně "čisté" sportovce. Podle advokátky specializující se na sportovní právo Markéty Haindlové je naopak možné, že MOV na jednání rozšíří zákaz pro Rusko i na další sporty.

Ruským atletům prodloužila zákaz závodění před několika dny atletická federace IAAF. Mezinárodní olympijský výbor její verdikt potvrdil, jeho někteří funkcionáři se nicméně nechali slyšet, že by někteří ruští atleti přece jen mohli na Hrách v Riu závodit jako nezávislí sportovci, tedy nikoli pod ruskou vlajkou. Museli by ale splnit určité podmínky. Právě o tom budou zástupci MOV jednat.

Středobodem jednání MOV v Lausanne bude ale rovněž otázka individuální a kolektivní zodpovědnosti za doping. Podle německých médií je i z tohoto důvodu možný ještě jiný scénář, totiž vyloučení všech ruských reprezentantů ze srpnové olympiády. Že se zákaz bude týkat i dalších sportů, je pravděpodobné i podle advokátky specializující se na sportovní právo Markéty Haindlové. "Je to jeden z možných scénářů. Podle (dosavadních) jednání i vyjádření jednotlivých členů Výboru se dá předpokládat, že se zákaz rozšíří i na další sporty," myslí si Haindlová.

Je nám líto, video expirovalo.
Haindlová: Zákaz Rusů se zřejmě rozšíří i na další sporty

Markéta Haindlová: "Jednotliví sportovci se určitě bránit budou, a to zejména ti, kteří se cítí být tzv. čistými. Dá se předpokládat, že se budou bránit u Sportovní rozhodčí arbitráže (CAS), případně se dá počítat i s žalobami k Evropskému soudu. Domnívám se, že mají i relativně vysokou šanci na úspěch. K rozhodnutí by mohlo dojít ještě před startem Her."

Jak dlouho bude zákaz pro ruské závodníky trvat, je těžké nyní odhadnout. Haindlová se domnívá, že současný zákaz má zčásti i politické pozadí, přičemž za příklad uvádí minulé případy toho, kdy se sportovci z různých zemí nemohli Her zúčastnit. Naposledy se tak stalo na olympiádě v Los Angeles (1984)."Je to první případ svého druhu a časová osa se dá v tuto chvíli těžko odhadnout. Obávám se, že - i při pohledu do historie - toto rozhodnutí souvisí s politikou," uvedla.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články