Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Místopředseda MOV: Nemyslím si, že trest ruských atletů zrušíme

Melbourne - Místopředseda Mezinárodního olympijského výboru John Coates se domnívá, že MOV nepůjde proti rozhodnutí rady atletické federace IAAF, která v pátek prodloužila zákaz startu ruských reprezentantů na mezinárodních soutěžích. Zároveň však nevyloučil, že by někteří ruští atleti přece jen mohli na olympijských hrách v Riu závodit.

Místopředseda MOV John Coates
zdroj: Reuters autor: Thomas Peter

Coates uvedl, že by byl "velmi překvapený", pokud by MOV na úterním zasedání v Lausanne verdikt atletické federace zvrátil. "Je právem mezinárodních federací suspendovat jednotlivé svazy a já si nemyslím, že to jakkoli změníme," uvedl šéf australských olympioniků.

Přesto pro některé ruské sportovce, kteří se proti dopingovým pravidlům nikdy neprovinili, existuje šance, že by v Riu mohli startovat. Podle pátečního vyjádření předsedy IAAF Sebastiana Coea by "čistí" reprezentanti mohli požádat o povolení závodit na hrách jako nezávislí sportovci, tedy nikoli pod ruskou vlajkou.

V podobném duchu se už před časem vyslovil i prezident MOV Thomas Bach. Coates prohlásil, že MOV může v tomto ohledu vytvořit určitý návod. IAAF už naznačila, že bude zkoumat jednotlivé případy ruských atletů, kteří žijí v cizině a nepodléhají ruskému antidopingovému systému.

Prezident Vladimir Putin označil pokračující zákaz účasti ruských atletů na mezinárodních soutěžích za nespravedlivé rozhodnutí. Nyní doufá v to, že se situaci podaří vyřešit právě s pomocí MOV a ruští reprezentanti budou moci na hrách v Riu startovat.

Ruské atlety vyloučila IAAF z mezinárodních soutěží 13. listopadu na základě informací Světové antidopingové agentury WADA o státem řízeném dopingu v zemi. Kontrolní komise IAAF od té doby sleduje postup reforem, podle její páteční zprávy jsou však zatím stále nedostatečné.

Je nám líto, video expirovalo.
Ruským atletům se zákaz pro OH ze strany IAAF nelíbí. Věří v pomoc MOV
Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články