Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
CZ FIGHTERS FOR VETERANS

Všechno klapalo už od rána, řekl o zlatém dnu Ledecké její fyzioterapeut

Fyzioterapeut Michal Lešák je nepostradatelnou součástí týmu Ester Ledecké. O novopečenou obhájkyni olympijského zlata z paralelního obřího slalomu na snowboardu se stará několikrát za den. Po ranní rozcvičce dne D vycítil, že Ledecká směřuje ke zdárnému konci. Teď ji musí připravit i na páteční obhajobu nejcennější medaile, tentokrát v superobřím slalomu na lyžích.

"Den s Ester byl krásnej. Krásně to začalo, krásně to dopadlo. Všechno šlo už v podstatě od ranní rozcvičky, takže ne že by se to dalo už ráno odhadnout, ale všechno klapalo, jak mělo," řekl Lešák novinářům poté, co Ledecká zopakovala triumf z Pchjongčchangu.

Důležitou roli podle něho hraje nálada. "Byla moc dobrá, to byl ukazatel, že to bude dobrý. Ale ona je dost často v dobré náladě," uvedl Lešák. Základem zmíněného pozitivního rozpoložení je především zdravotní stav Ledecké. "Aby ji nic nebolelo a nemusela při jízdě myslet na to, že se může něco stát. A potřebuje si být jistá materiálem a lajnou, kterou jede," řekl.

Ledecká stejně jako o čtyři roky dříve nemluvila o olympijském závodu. Tentokrát startu pod pěti kruhy říkala "čínský přáteláček" a v týmu se vybírá za slovo olympiáda pokuta. A tím, že brala olympijský start jako normální závod, tak se tolik nestresuje. "Ano, ano, ano. Vlastně celý ten náš režim byl jako při Světovém poháru. Ester se soustředí na každý závod stejně," řekl Lešák.

Při závodu plní roli spojky. Americký trenér Justin Reiter se pohybuje u trati a zjišťuje její stav. Servisman Miloš Machytka má rozložené nádobíčko na startu. "Můj úkol je co nejrychleji mu přivézt prkno, na kterém Ester jede, aby na něm mohl pracovat. Vozit jí oblečení, aby byla co nejvíc v teple. Plus nahoře krátká rozcvička, ale jak je mezi finálovými koly míň času, snažím se být co nejrychleji jen s bundou dole a se snowboardem nahoře," popsal Lešák.

Další práce čekala libereckého rodáka večer. Tělo Ledecké, unavené ze snowboardu, musí dát rychle dohromady. "Krátkou rehabilitaci stihneme, ještě než se přesuneme," zmínil Lešák večerní odjezd z Genting Snow Parku do střediska Jen-čching, kde bude Ledecká v dalším průběhu Her závodit na lyžích. "Pokusíme se zajistit, aby se co nejrychleji dostala do postele a co nejvíc se vyspala. Času na odpočinek bude hodně málo, každá minuta bude dobrá."

Ledecká má dva dny, aby se přeorientovala z prkna na lyže. "Co se týká celkově zátěže, tak je to hodně specifická situace. Nezdá se to, ale je to obrovský rozdíl pro tělo. Pro oboustranné zatížení je to daleko jiné," řekl Lešák. Ve středu čeká Ledeckou rozcvička a volné ježdění na lyžích, aby si zvykla. "Celou sezonu jsme trénovali rychlé přesuny, snad se to podaří i teď," věřil Lešák.

Jak se podařilo Ledeckou připravit na lyžařské závody, se ukáže už v pátek. To trojnásobnou olympijskou vítězku čeká obhajoba zlata v superobřím slalomu.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články