Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Hokejista sezony Tipsport Extraligy v ledním hokeji 2023/2024

Trenér Reiter: Cítím velkou úlevu. Ester mě vždycky rozbrečí

Snowboardový kouč Justin Reiter byl po úspěšné obhajobě zlaté olympijské medaile Ester Ledecké dojatý. Bývalému závodníkovi se po dojetí jeho svěřenkyně velmi ulevilo a je hrdý na to, jak zvládla jet pod tlakem. Podle Reitera tkví kouzlo úspěchu v samotné Ester.

Ledecká konkurenci na prkně jasně převyšuje a na Hrách v Pekingu stejně jako před čtyřmi lety v Pchjongčchangu suverénně vyhrála. "Cítím úlevu, velkou úlevu. Ester jezdila výborně, i když byla pod velký tlakem, který se na ni valil ze všech stran. Je skvělé, že to dokázala," řekl Reiter novinářům pod svahem v horském středisku Čang-ťia-kchou.

Soupeřky se snaží Ledecké přiblížit. Jejich trenéři si podle Reitera nahrávají každou její jízdu, aby se jejich svěřenkyně české závodnici vyrovnaly. Ale marně. Nedaří se jim to. "Ne, ne," uvedl Reiter. "Je to kombinace různých věcí, ale největší tajemství a ingredience je v Ester," dodal. Už před závodem říkal, že nikdy netrénoval talentovanější jezdkyně, než je Ledecká.

Na Češku byl patřičně hrdý. "Velmi. Měl jsem tady dva sportovce, Vica (Rus Wild získal bronz) a Ester, vždycky mě rozbrečí. To je dobrý," soukal ze sebe dojatým hlasem.

Obhajoby olympijského zlata si hodně cenil. "Získat titul a obhájit titul jsou dvě rozdílné věci. Obhájit na události, jako je tato, je velmi unikátní a musíte mít i štěstí. Stačí jedna chyba a vše je pryč. Měli jsem dosud hodně štěstí a doufám, že se nás nepustí," řekl. Poukázal na to, že na olympiádě v Pekingu je štěstím i fakt, že Ledecká závod vůbec jela. "Sabine Schöffmannová byla den před závodem pozitivní na covid a nemohla startovat. To ukazuje, jak je to dnes těžké a můžeme být rádi, že Ester mohla závodit, a dokonce vyhrát," podotkl.

Ledecká na snowboardu kraluje, i když za poslední dvě sezony odjela jen minimum závodů. Častěji totiž startuje na lyžích. "Že nezávodí, neznamená, že nepracujeme. Strávili jsme hodně času v přípravných kempech, ve sportovním vývojovém středisku Red Bullu, aby zlepšila kondici. Zlepšuje se tréninkem a s lepším vybavením a lepším tělem. Tyhle tři věci spolu s jejím uměním ji posunují dál. Nemusíte závodit tisíckrát za rok, ale trénovat tisíckrát za rok," řekl.

Už před sezonou si Ledecká pochvalovala, že se podařilo vyladit k jejímu obrazu nová prkna. I materiál jí tak pomohl ke zlatu. "Hodně soupeřek jezdí na stejném, ale ona má nejagresivnější verzi. V tom to je trochu jiné. Nové prkno dělá rozdíl, a také nové boty," řekl Reiter.

Po projetí cílem Ledecká neukázala emoce. Ve své koncentraci na závod si totiž nebyla jistá, že už absolvovala finálovou jízdu. "Když jsme doma, tak si to užíváme a oslavujeme, ale tady pracujeme a to i s lyžařskou částí týmu. A ještě tady neskončila, tohle byla první kapitola," připomněl Reiter, že se Ledecká nyní rychle promění ve sjezdařku.

Času mnoho nemá. Už v pátek ji čeká obhajoba zlata v superobřím slalomu. "Přeju jí a klukům od lyží hodně štěstí. Těším se, jak to zvládnou. Zase bude pod tlakem, ale už pojede domů minimálně s něčím v kapse," konstatoval Reiter.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články