Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Švédská štafeta slaví zlato, Češky v těžkém závodu dojely osmé

Švédská štafeta biatlonistek získala olympijské zlato. Celý závod na 4 x 6 km se pohybovala na čelních pozicích, nemusela absolvovat ani jedno trestné kolo a Elvira Öbergová zafinišovala s odstupem dvanácti vteřin před týmem ROV. Bronz bralo Německo. Češky nepropadly, na trestném kole kroužily jednou a skončily osmé. Všechny se pak v cíli shodly, že síly v Číně už kvapem odcházejí a závody jsou čím dál tím těžší.

Po prvním úseku a průběžném 17. místě Evy Puskarčíkové vytáhla Markéta Davidová tým na pátou příčku, Jessica Jislová ale poté o dvě klesla a finišmanka Lucie Charvátová po trestném kole neudržela sedmou pozici ve spurtu s Olenou Bilosjukovou z Ukrajiny.

Vyhrály Švédky v sestavě Linn Perssonová, Mona Brorssonová, Hanna Öbergová a Elvira Öbergová. Vylepšily tak čtyři roky staré stříbro z Pchjongčchangu a získaly ve štafetě první olympijský triumf v historii. Obhájkyně prvenství Bělorusky doběhly po pěti trestných kolech třinácté.

Puskarčíková zvolila opatrnější začátek a pohybovala se v zadní části pole, kde ztrácela necelých deset sekund. Zastřílela bezchybně za 27 vteřin, po první položce neztrácela na čelo, jemuž v té chvíli vévodila Američanka Dunkleeová.

Na dvě opravy u posledního terče Puskarčíková ze stojky odjížděla s mankem 37 vteřin za vedoucí Švédkou Perssonovou, na předávce byla ale o pár setin rychlejší Němka Voigtová. Puskarčíková předávala na 17. místě a Davidová startovala do svého úseku se sekyrou 55 vteřin.

"Moc mě mrzí ta poslední rána vestoje. Už jsem byla na půl cesty pryč. Na trati to bylo trápení, bohužel. O to víc mě mrzí, že jsem to nepodržela na stojce, protože to byla jediná možnost, jak holkám pomoct. Je to tady hrozně těžký," přiznala v rozhovoru pro ČT sport nejzkušenější česká závodnice.

Davidová polepšila po vyčištění všech pěti černých kruhů štafetě na průběžné osmé místo, poslední Švýcarky mezitím na druhém úseku skončily, protože Cadurischovou postihl na trati ve vysoké nadmořské výšce kolaps.

Podle zástupců švýcarského svazu šlo o problémy s krevním oběhem, její stav je ale stabilní. Podobné potíže měla ve stíhacím závodě Ingrid Tandrevoldová z Norska, která kvůli tomu už na OH skončila.

Štafeta biatlonistek na ZOH 2022
zdroj: ČTK/AP

To už ale uháněla na první pozici Italka Wiererová, která se nezmýlila ani na své stojce, stejně jako členka týmu ROV Rezcovová, jež nakonec předávala Mironovové o deset vteřin napřed. 

Norku Eckhoffovou mezitím čekalo trestné kolo, které už na druhém úseku okusila další z favoritek - Francouzka Chevalierová-Bouchetová. Davidová pohodlně jednou opravila a s třetím nejrychlejším běžeckým časem se posunula na páté místo s více než minutovou ztrátou. 

"Rána vestoje mě mrzí, ale jinak jsem asi spokojená. Snažila jsem se ty rány hlídat, na trati už sil moc není, ale jela jsem, co to jde. Fakt je to tady opravdu těžký, ale myslím, že jsem měla dneska fajn lyže, ty mě podržely. Už je to jen o tom, nechat tam všechno," řekla česká jednička.

Pro Jislovou vybojovala výbornou pozici, z níž po jedné opravě nechtěla slevit, jenže postupně se před ní dokázala natlačit Norka Lienová. Mironovová se následně trestnému kolu nevyhnula, čehož využila Italka Comolová.

Jislová opravu zvládla a Charvátové a do závodu vyjížděla na sedmém místě se ztrátou minuty a jednačtyřiceti vteřin za finišmankou Švédska Elvirou Öbergovou.

"Na trati jsem udělala to, co je v mých současných možnostech. Prostě jsem udělala své maximum. Na střelnici mě chybičky mrzí. Na ležce jsem trochu pozdě zareagovala na vítr, stojku jsem se hlavně snažila přežít," vyprávěla Jislová.

"Ale podmínky byly úplně v pohodě, je to jeden z regulérních závodů tady," usmívala se Jislová. Mrzelo ji, že do Pekingu nepřijela s poněkud lepší běžeckou formou, která by ji třeba posunula do hromadného startu.

Öbergová nic neřešila a na předposlední položce vysypala všechny náboje přesně, stejně jako Nigmatullina z týmu ROV a Italka Sanfilippová. Bezchybně si ovšem počínala i Charvátová. Výborná běžkyně Herrmannová se mezitím vydrápala na třetí pozici, Francouzky a Norky na stupně vítězů výrazně ztrácely.

Öbergová nicméně situaci na posledním kole nezdramatizovala, jednu opravu zvládla bravurně a uháněla za zlatem. Herrmannová ale větřila velkou šanci na stříbro. Od Nigmatullinové ji dělilo deset vteřin, ztráta ale nakonec narostla o dalších dvacet a před cílem už se pořadí nezměnilo. 

Charvátová český tým od trestňáku nakonec neuchránila a na cílové rovince ji ještě přesprintovlaa Ukrajinka. Svěřenkyně trenéra Egila Gjellanda tak byly celkově osmé.

Češky vylepšily dvanácté místo z minulých Her v Pchjongčchangu. Nejlépe skončily před osmi lety v Soči, kdy se po dodatečné diskvalifikaci Rusek posunuly na třetí příčku.

Olympijský biatlonový program v Číně uzavřou v pátek a sobotu závody s hromadným startem, v březnu pak bude pokračovat Světový pohár.

Výsledky štafety biatlonistek:

1. Švédsko (Perssonová, Brorssonová, H. Öbergová, E. Öbergová) 1:11:03,9 hod. (0 tr. okruhů + 6 dobíjení), 2. Rusko (Kazakevičová, Rezcovová, Mironovová, Nigmatullinová) -12,0 (1+7), 3. Německo (Voigtová, Hinzová, Preussová, Herrmannová) -37,4 (0+6), 4. Norsko -50,7 (2+8), 5. Itálie -1:33,1 (0+5), 6. Francie -2:13,0 (2+10), 7. Ukrajina -3:00,2 (1+6), 8. ČR (Puskarčíková, Davidová, Jislová, Charvátová) -3:02,1 (1+8), 9. Rakousko -4:03,7 (3+7), 10. Kanada -4:30,4 (0+8).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články