Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Golf Time

Puskarčíkovou čeká čínská premiéra. Navážou Češky ve štafetě na boj v Anterselvě?

Horší už to být nemůže. Možná i to si říkají před štafetou biatlonistek trenéři po kolapsu českého mužského kvarteta. To bylo v úterý ze závodu po naprosto tristním střeleckém výkonu staženo a 19. klasifikovaným místem zaznamenalo nejhorší olympijské umístění v historii. Vyjde to sestavě Eva Puskarčíková, Markéta Davidová, Jessica Jislová a Lucie Charvátová lépe? Přímý přenos sledujte od 8:45 na ČT sport a webu ctsport.cz.

Čeští biatlonisté (Štvrtecký, Karlík, Václavík, Krčmář) doplatili na nevydařený první úsek Jakuba Štvrteckého, který se po dvou trestných kolech propadl na poslední 21. pozici. 

"Ta ležka odepsala celou štafetu. Mohlo se to dostřelit za jedna a nebyl by to žádný průšvih. Kuba tam ale ztratil náboj, hledal ho, dobíjel, sbíral. Rány pak byly daleko a myslím, že absolutně odešel hlavou. Závod byl v tu chvíli pryč a prakticky jsme skončili dřív, než jsme začali," řekl šéftrenér Ondřej Rybář.

Byla to značně trpká podívaná. Nakonec byli Češi po čtyřech trestných kolech dostiženi a závod nedokončili. Michal Krčmář se ani nedostal na trať...

"Jestli jste sedmnáctí nebo devatenáctí nebo vás stáhnou na dvacátém místě, je už jedno.Ten závod byl tak špatný, že z toho může být člověk jen zklamaný. Je to bezmoc, beznaděj, protože jsme si sem pro tyhle místa nepřijeli," doplnil Rybář.

Češky mohou jen překvapit a jak už v této sezoně minimálně jednou ukázaly, jsou schopny klidně bojovat i o stupně vítězek. To byl případ Světového poháru v italské Anterselvě.

České závodnice sahaly po medaili, byť nutno dodat, že závod byl o některé čelní biatlonistky kvůli přípravě na OH ochuzen.

Lucie Charvátová nicméně na závěrečném úseku jela po střelbě vleže v čele s Ingrid Tandrevoldovou, jenže ve druhém kole ve sjezdu nezvládla pravotočivou zatáčku, na plotně spadla a sklouzla ze srázu mimo trať. Nakonec dojela šestá a závod vyhrály Norky.

Ty jsou favoritkami i tentokrát. Právě Tandrevoldová by patrně byla v závodu na 4x6 km v sestavě také nyní, ale po kolapsu ve stíhačce už do žádného klání na olympijských hrách po domluvě s lékaři raději nenastoupí.

Na nejcennější kov si ovšem brousí zuby i členky švédského či francouzského týmu a také závodnice startující pod vlajkou ROV. Zlato obhajují Bělorusky.

V elitním seriálu byly Češky na stupních vítězek ve štafetě naposledy před třemi lety v Oberhofu, kde mimo jiné i s Veronikou Vítkovou skončily třetí. Ta už ale ukončila kariéru.

Sport
zdroj: ČT4

Štafetu tentokrát nepojede Voborníková. "Už je dost unavená a 17. února odlétá do USA na mistrovství světa juniorů," vysvětlil asistent trenéra žen Jiří Holubec.

Rozjíždět tak bude jednatřicetiletá Puskarčíková, pro niž to bude v Číně vůbec první závod, ale jinak také start na třetích Hrách. A je pravděpodobné, že i poslední.

"V tréninku absolvovala dva závody na ověření výkonnosti. Povedly se jí především střelecky, ale i v běhu se docela držela soupeřek. Bude čerstvá, proto věříme, že na prvním úseku udrží kontakt," dodal Holubec.

Davidová pojede nezvykle místo třetího už druhý úsek, třetí obstará Jislová, která ale není v Číně spokojena se svou běžeckou formou. Finišmankou bude stejně jako ve zmíněné Anterselvě Charvátová.

V pátek a sobotu pak čekají závodníky poslední olympijské závody - ty s hromadným startem. SP bude pokračovat začátkem března ve finském Kontiolahti. Přímé přenosy sledujte na ČT sport a webu ctsport.cz.

Zdroj
ČT sport, ČTK, biatlon.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články