Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Březinová si zajela osobák v krátkém programu, Žuková s Bidařem skončili dvanáctí

Tak dobře ještě v kariéře nezajela. Krasobruslařka Eliška Březinová se v krátkém programu na mistrovství Evropy blýskla osobním rekordem a do volných jízd postoupila z třináctého místa. Vede Kamila Valijevová, která jako první žena v historii překonala v krátkém programu 90 bodů. Jelizaveta Žuková s Martinem Bidařem skončili mezi sportovními dvojicemi dvanáctí, roli favoritů potvrdili mistři světa Anastasia Mišinová s Alexandrem Galljamovem.

Březinová do generálky na olympijské hry na rozdíl od jiných českých reprezentantů, kteří závodili ve středu, vstoupila jízdou bez větších zaváhání.

Sice neměla úplně čistý výjezd z kombinace dvou trojitých toeloopů, ale předvedla vysoký trojitý lutz s rukama nad hlavou a bez problémů i dvojitý axel.

Nějaké body ztratila kvůli nižší úrovni jedné z piruet, ale i tak ziskem 59,62 zlepšila o osm desetin své maximum z loňského mistrovství světa.

"Trošku mě mrzí drobná chybička v piruetě. Kdyby byla čtyřková, tak jsem překonala bodovou hranici šedesáti bodů. Chybělo opravdu málo. Ale mám opět nový osobní rekord, takže mohu být nesmírně spokojená," pochvalovala si Březinová.

Od elitní desítky ji dělí zhruba dva a půl bodu. Před sobotní volnou jízdou čeká Březinovou v pátek po dopoledním tréninku on-line zkouška z psychologie pro učitele.

"Mohla jsem si ji přesunout až na konec semestru, ale to by zase znamenalo, že bych se musela učit na olympiádě. Vlastně jsem za to docela ráda, aspoň se budu soustředit na něco jiného než závod. Večer si dám možná ještě krátké opakování, ale asi už to nebudu přehánět," plánovala.

Elitní ruské svěřenkyně Eteri Tutberidzeové na rozdíl od ruských mužů a sportovních dvojic nebyly všechny suverénní.

Obhájkyně bronzu Alexandra Trusovová upadla při trojitém axelu a úřadující mistryně světa Anna Ščerbakovová spadla při trojitém lutzu, který měla zařadit v kombinaci s trojitým rittbergerem.

Čest ruských závodnic tak zachraňovala patnáctiletá Valijevová a ujala se toho ve velkém stylu. Trojitý axel, trojitý flip a kombinaci trojitého lutzu s trojitým toeloopem zvládla bez sebemenšího zaváhání.

Podobně si vedla i při piruetách a krokové sekvenci a vlastní historické maximum v krátkém programu zlepšila o tři body na 90,45.

Jen pět mužů ve středu získalo za svůj krátký program vyšší známku, a to na rozdíl od dívek mohou zařazovat čtverné skoky.

Životní krátký program předvedla i Hendrickxová, která nastupovala jako poslední. Dvaadvacetiletá krasobruslařka byla pátá na loňském mistrovství světa a znovu ukázala, že patří k nejlepším závodnicím mimo tradiční velmoci.

Osobní maximum si vylepšila o dva a tři čtvrtě bodu na 76,25 a vklínila se na druhé místo, z čehož měla nelíčenou radost.

Před Trusovovou má náskok 1,12 bodu, před Ščerbakovovou více než sedm bodů. Na rozdíl od nich ale nemá v repertoáru čtverný skok, takže uhájit medailovou pozici pro ni bude těžké.

Je nám líto, video expirovalo.
Zlatá volná jízda Anastasie Mišinové a Alexandra Galljamova

Mistři světa Mišinová a Galljamov mají i evropský titul

Mistři světa Anastasia Mišinová a Alexandr Galljamov proměnili v triumf i debut na mistrovství Evropy. Ruská sportovní dvojice podtrhla vedení po krátkém programu rekordní volnou jízdou a udržela neporazitelnost v olympijské sezoně.

Žuková a Bidař si díky osobnímu rekordu ve volné jízdě polepšili o tři příčky. Od elitní evropské desítky je při společném debutu na mistrovství Evropy dělily zhruba dva body.

Doplatili mimo jiné na partnerčin pád při odhozeném trojitém flipu. Po řadě zdravotních problémů, které jim v průběhu sezony komplikovaly trénink, zvolili jednodušší náplň volné jízdy.

"Nedělali jsme nejtěžší prvky i s ohledem na to, že Martina bolí noha. Vsadili jsme na jistotu, to se nám kromě toho flipu povedlo. Všechny zvedané prvky byly na level čtyři, z toho mám dobrý pocit," uvedl jeden z trenérů českého páru Petr Bidař.

Navzdory snížení obtížnosti a jednomu pádu si česká dvojice vylepšila osobní rekord ve volné jízdě na 105,33 bodu a v celkovém součtu si polepšila o dva a půl bodu na 159,73.

"Jsme rádi, že jsme předvedli aspoň takový výkon. Vzhledem k tomu, že byla složitá příprava. Byla řada zranění nejdřív u Lízy, pak u mě," ocenil Martin Bidař.

Ruští krasobruslaři v této kategorii naprosto dominovali. Nejdříve předvedli bezchybný výkon úřadující mistři Evropy Alexandra Bojkovová a Dmitrij Kozlovskij a dostali se jasně do čela.

Vzápětí ale o vedení přišli, když si dvojnásobní mistři Evropy z let 2017 a 2018 Jevgenija Tarasovová a Vladimir Morozov navzdory partnerčinu zaváhání při trojitém salchowu vylepšili osobní rekord. Celkově nasbírali 236,43 bodu, což byla v tu chvíli nejvyšší známka historie.

Rekord jim ale vydržel jen pár minut. Dvacetiletá Mišinová a o dva roky starší Galljamov ukázali, že po loňském vstupu na velké závody nemají konkurenci.

Získali ještě o 3,39 bodu více než Tarasovová s Morozovem a vybojovali další titul. Jejich zkušenější kolegové byli potřetí za sebou stříbrní a posedmé za sebou získali evropskou medaili.

Odstup zbytku Evropy od ruských závodníků byl nevídaný. Čtvrtí Gruzínci Karina Safinová a Luka Berulava ztratili na medaili přes 43 bodů. Takový rozdíl nebyl ani mezi čtvrtou a šestnáctou dvojicí.

Mistrovství Evropy v krasobruslení v Tallinnu:

Sportovní dvojice - konečné pořadí: 1. Mišinová, Galljamov 239,82, 2. Tarasovová, Morozov 236,43, 3. Bojkovová, Kozlovskij (všichni Rus.) 227,23, 4. Safinová, Berulava (Gruz.) 184,05, 5. Ghilardiová, Ambrosini (It.) 178,90, 6. Ščetininová, Magyar (Maď.) 171,03, ...12. Žuková, Bidař 159,73.

Ženy - po krátkém programu: 1. Valijevová (Rus.) 90,45 bodu, 2. Hendrickxová (Belg.) 76,25, 3. Trusovová 75,13, 4. Ščerbakovová (obě Rus.) 69,05, 5. Kurakovová (Pol.) 67,47, 6. Gubanovová (Gruz.), ...13. Březinová 59,62.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články