Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Finky jsou počtvrté bronzové. V utkání o třetí příčku nedaly Švýcarkám šanci

Využily dvě ze čtyř přesilovek, výrazně své soupeřky přestřílely a odměnou jsou finským hokejistkám bronzové medaile. Švýcarsko porazily 4:0 a počtvrté v historii jsou na olympijských hrách třetí.

Finky slaví zisk bronzových medailí
zdroj: Reuters autor: Jonathan Ernst

O branky se postaraly Viivi Vainikkaová, Susanna Tapaniová, Nelli Laitinenová a Michelle Karvinenová, čistým kontem přispěla Anni Keisalaová.

Finky, které skončily třetí i na loňském mistrovství světa v Calgary, potvrdily své postavení hned za dominantními zámořskými výběry. V sedmém turnaji hokejistek na olympijských hrách získaly bronz počtvrté, na stupních vítězů byly i při premiéře v roce 1998 v Naganu a o 12 let později ve Vancouveru. V letech 2002 a 2010 skončily čtvrté a jen v roce 2014 byly až páté. Švýcarky braly bronz před osmi lety v Soči.

"První třetina nebyla z naší strany zrovna nejlepší, ale mluvili jsme o tom v první přestávce a druhá třetina byla naše nejlepší za dlouhou dobu. Hráčky byly dobře připravené a toužily po bronzové medaili. Bylo snadné takový tým koučovat. Bylo mi ctí," řekl trenér Finek Juuso Toivola, jehož tým do turnaje vstoupil třemi porážkami.

Toivola měl být původně asistentem Pasiho Mustonena, který ale opustil tým z vážných rodinných důvodů a odletěl domů. "Byl to pro všechny šok. Všechno se seběhlo hrozně rychle. Mluvili jsme o tom otevřeně a hodně, myslím, že to pomohlo. Brali jsme to, že je to fakt taková situace," dodal Toivola.

Finky oplatily soupeřkám porážku 2:3 ze základní skupiny. Ve 12. minutě krátce po ubráněném oslabení otevřela skóre po zakončení Noory Tulusové z dorážky Vainikkaová. Ve druhé části mohla zvýšit Nelli Laitinenová a v polovině utkání nedokázala vyrovnat z úniku Lena Lutzová. Vzápětí měla další šanci Seveřanek v oslabení Karvinenová.

Ve 44. minutě udeřila při přesilovce soupeřek Tapaniová, která se z brejku trefila z pravého kruhu. V čase 54:24 využila přesilovou hru Laitinenová a 56 sekund před koncem se prosadila v další početní výhodě ještě Karvinenová.

"Myslím, že jsme měly skvělou taktiku a držely se jí. V minulém zápase se nám nedařilo v koncovce, dnes se nám povedlo dát nějaké branky a lépe jsme bránily. To byla vždycky naše silná stránka, tak jsme se k tomu vrátily," řekla finská kapitánka Jenni Hiirikoskiová.

"Nedařilo se nám tak, jak jsme doufaly, ale bojovaly jsem. Pracovaly jsme skvěle jako tým," uvedla švýcarská brankářka Andrea Brändliová. "Je to teď velké zklamání. Měly jsme dobrou šanci získat medaili. Náš tým je mladý, bojoval, jsem na něj pyšná," řekla útočnice Alina Müllerová.

Hokej - ženy:

O 3. místo:

Finsko - Švýcarsko 4:0 (1:0, 0:0, 3:0) Branky a nahrávky: 12. Vainikkaová (Tulusová, Holopainenová), 44. Tapaniová, 55. Laitinenová (Holopainenová, Savolainenová), 60. Karvinenová (Nieminenová, Hiirikoskiová). Rozhodčí: Manthaová, Senuková - Clarkeová (všechny Kan.), Strongová (USA). Vyloučení: 4:4. Využití: 2:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 724.


Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články