Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Z bankéřů curlingovými profesionály na plný úvazek. Nervozita začíná, ale jsme natěšení, hlásí Paulovi

Olympijskému turnaji v Pekingu obětují téměř vše včetně práce, když si oba kvůli závěrečné přípravě vzali neplacené volno. Manželé Zuzana a Tomáš Paulovi podřizují premiérovému startu českého curlingu pod pěti kruhy nejen čas, ale praktikují také profesionální přístup. Kvůli obavám z nákazy koronavirem budou až do odletu do Číny jen doma nebo v hale na tréninku.

Je nám líto, video expirovalo.
Paulovi se probojovali na OH

Paulovi se na olympijské hry kvalifikovali loni v květnu na mistrovství světa a vybojovali pro Česko premiérovou účast v curlingu na olympiádě. "Máme tam dva cíle. Ten realistický je páté až sedmé místo, s tím bychom byli spokojeni. Optimistický, s kterým jedeme na každý turnaj, je, že chceme postoupit do play-off a hrát o pódium," řekl Tomáš Paul.

On je bankovním analytikem a ekonomem, ona se stará v jiné bance o rozvoj personalizace a digitalizaci služeb a komunikace. Normálně kombinují práci a curling, tentokrát ale mají od 23. prosince neplacené volno. "Až do konce února, abychom se mohli plně soustředit na přípravu a olympiádu. A druhá věc je samozřejmě izolace kvůli covidu," konstatoval Paul.

"Nechtěli jsme pustit tužky 26. ledna a 27. odlétat. Řekli jsme si, že potřebujeme trošku vyčistit hlavy a už teď víme, že to bylo dobré rozhodnutí. Uklidnili jsme se, myslíme na jednu věc a máme v hlavě pořádek. Neběháme od čerta k ďáblu mezi různými světy," řekla Paulová.

Po Vánocích absolvovali turnaj v Göteborgu. Ve Švédsku přivítali nový rok a přesunuli se do Skotska. V tamním národním tréninkovém centru ve Stirlingu nedaleko Edinburghu odehráli další turnaj a strávili ještě pár dnů. "Využili jsme dobré ledové podmínky," uvedl Paul.

V tréninku využívají i statistiku

Od neděle 9. ledna jsou doma a už se budou pohybovat jen mezi domovem a pražskou halou na Roztylech. "Snažíme se vyhýbat i dalším curlerům, máme dedikované časy v hale, je to jenom o nás dvou a trenérech a i s nimi si držíme patřičný odstup," řekla Paulová a s úsměvem dodala: "Jsme dvacet čtyři hodin spolu, to nikdo jiný nemá. Ale můžeme se v bytě i nevidět."

Původně chtěli jet před olympiádou na kemp i někam do Asie, což ale kvůli koronaviru stejně jako u soupeřů padlo. V tréninku se nyní snaží ladit herní situace a jednotlivé typy odhodů. "Jeden kámen třeba házíme šestnáctkrát a počítáme, s jakou pravděpodobností dopadne, abychom v hlavě měli přepočty, z kolika procent se nám co povede hodit," uvedla Paulová.

Do Pekingu je doprovodí trenéři Jakub Bareš i národní kouč Kanaďan Brad Askew. "Oba mají své kouzlo. Askew je skvělý motivátor, daří se mu nás nahecovat a je větší stratég. Kuba je praktik, odjezdil toho s námi víc. Pomáhá s logistikou a analýzou," pronesla Paulová.

Balení na olympijskou cestu nemají curleři složité. Zapomenout si nesmějí snad jen jednu věc. Boty. "Všechno ostatní se dá půjčit, ale boty jsou stěžejní," řekl Paul a pokračoval: "Každý je na své zvyklý a teflon zespodu na podrážce klouže jinak a je potřeba to mít vyzkoušené."

Úvodním duelem bude souboj manželských párů

Chvilku se zdálo, že se budou hrát zápasy v rouškách. Paul proto začal nosit i čočky, které potřebuje k vidění na dálku. Nakonec ale roušky nebudou povinné a bude moci na ledě nasadit brýle, jak je zvyklý. "Brýle jsou lepší, protože korekce je přesnější," vysvětlil Paul.

Paulovi vstoupí do olympijského turnaje ve středu 2. února, dva dny před slavnostním zahájením Her. "Pro nás je to začátek turnaje a budeme to brát jako standardní turnaj. Nebudeme řešit, co se děje kolem, že se tam konají jiné sporty, přijde na přetřes až dohrajeme," řekl Paul.

Symbolicky bude první duel soubojem manželských párů. Češi se utkají se sezdanou norskou dvojicí Kristin Skaslienová a Magnus Nedregotten. "Měla jsem radost, když jsem viděla rozpis. Jsme rarita, i světová federace nás tak vnímá. Opravdu není tradiční, že by manželé spolu hráli curling," řekla Paulová a oba už olympiádu vyhlíželi: "Nervozita začíná, ale jsme natěšení."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články