Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Historický úspěch. Český curling bude díky Tomáši a Zuzaně Paulovým na olympiádě

Co se nepovedlo Jiřímu Snítilovi a jeho spoluhráčům, co se zatím nepodařilo týmu kolem Anny Kubeškové, to konečně vyšlo v mixech, nejmladší curlingové olympijské disciplíně. Tomáš a Zuzana Paulovi porazili na mistrovství světa v duelu o postup na Hry v Pekingu 8:6 USA a jako první čeští curleři se představí pod pěti kruhy.

Zuzana Paulová a Tomáš Paul bezprostředně po vítězném kameni, který znamenal postup na olympijské hry
zdroj: ČTK/WCF

"Jsem mentálně vyčerpaná a zatím mi to nedochází. Zatím si neumím představit, že opravdu v únoru někam pojedeme. Ale je to největší splnění snu a jsme absolutně nadšení," uvedla Paulová.

Paulovi obsadili na MS ve Skotsku v základní skupině s bilancí pěti výher a čtyř proher čtvrté místo. O jednu pozici jim unikl postup do play-off a zároveň přímá kvalifikace na olympijské hry.

O tu se dnes střetli s americkým párem Joe Polo, Tabitha Petersonová a začátek duelu jim mimořádně vyšel. Češi po dvou endech vedli už 5:0, Američané ale následně snížili na 4:5 a v předposledním endu vyrovnali na 6:6.

V osmém endu nicméně česká dvojice získala dva body a zajistila si postup do Pekingu. Situaci jim zjednodušil soupeř, jehož poslední hod dojel příliš daleko. "Tlačili jsme je celý zápas až na jeden end. Věřili jsme, že je přeházíme. Jenom jsme nedokázali dotáhnout velká čísla, která tam stála," řekl Paul.

Je nám líto, video expirovalo.
Paulovi se probojovali na OH

V mixech se o olympijské medaile hrálo poprvé v roce 2018 v Pchjongčchangu. Start na pekingském turnaji mají spolu s Čechy jistý Skotsko, Kanada, Itálie, obhájce zlata Švédsko, Norsko, Švýcarsko a pořadatelská Čína. O zbylá dvě místa se bude hrát na prosincové kvalifikaci.

Paulovi nemusejí být z českých curlerů na olympijských hrách osamoceni. Dodatečnou šanci v kvalifikaci bude mít v závěru letošního roku také ženský tým skipky Anny Kubeškové.


Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články