Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Ledecká v super-G letěla na trati, ale medaile jí unikla. Zlato bere Gutová-Behramiová

Po úspěšné obhajobě v paralelním slalomu na snowboardu usilovala Ester Ledecká v super-G na lyžích o druhé olympijské repete, ale už pár minut po její jízdě bylo jasné, že tentokrát další cenný kov nepřidá. Přesto obsadila velmi slušné páté místo. Zlatou medaili získala Lara Gutová-Behramiová ze Švýcarska, na kterou česká reprezentantka ztratila 43 setin. K bronzové Michelle Gisinové jí scházelo 13 setin.

Česká "zimní obojživelnice" startovala hned jako druhá, takže neměla víceméně žádné informace z trati. Zařadila se o 1,39 sekundy před Rakušanku Ariane Rädlerovou, ale o šanci na zopakování šokujícího triumfu z Pchjongčchangu přišla vzápětí po dojetí později stříbrné Rakušanky Mirjam Puchnerové. Pak se před ni v rychlém sledu dostaly i Gisinová, Tamara Tipplerová a Gutová-Behramiová a naděje na čtvrtou olympijskou medaili se rozplynuly.

Od startovního čísla osm výše už ale Ledeckou nikdo nepředjel, pražská rodačka proto zaznamenala v super-G nejlepší výsledek v této sezoně. V úterý ji čeká olympijský závod ve sjezdu, který je její silnější disciplínou. Před čtyřmi lety ho kvůli termínové kolizi se snowboardem musela oželet. 

"Výsledek mi přijde skvělý. Spousta opravdových favoritek skončila za mnou. Celkově jsem s jízdou spokojená. Udělala jsem maximum a uvidíme, jak to půjde dál," hodnotila své úvodní vystoupení v areálu Jen-čching.

Závod se jí líbil. "Trať byla fajn. Asi jsem měla jet v některých pasážích víc napřímo, agresivně, ale dělala jsem, co jsem mohla, a zajela nejlepší jízdu, které jsem v tu chvíli byla schopná," pokračovala Ledecká. 

Lara Gutová-Behramiová
zdroj: REUTERS

Úřadující mistryně světa Gutová-Behramiová získala ve třiceti letech první olympijské zlato. V roce 2018 ji Ledecká životní jízdou odsunula na čtvrtou příčku, tentokrát Švýcarka nenašla přemožitelku a po bronzu v obřím slalomu má z Her v Pekingu už druhou medaili. Puchnerovou za sebou nechala o 22 setin a jako první lyžařka dokázala bezprostředně po mistrovství světa vyhrát v této rychlostní disciplíně i olympijské hry.

Uspěla i díky uvolněnějšímu přístupu. "Neměla jsem vůbec žádnou strategii, jen jsem lyžovala. To byl vždycky v minulosti trochu problém - přemýšlela jsem o tom, co udělat a co udělat lépe. Teď jsem to jen zkusila a jela," svěřila se celková vítězka Světového poháru z roku 2016, která třikrát ovládla hodnocení superobřího slalomu. Pod pěti kruhy měla do dnešního dne ale jen dvě čtvrtá místa. "Miluji super-G. Řekla jsem si, že tohle není zase tak odlišná trať od těch, na kterých už jsem závodila," doplnila.

Je první švýcarskou šampinkou olympijského superobřího slalomu v historii, která začala v Calgary 1988. V cílovém prostoru se dlouho nechtěla radovat. "Byla jsem strašně nervózní, že někdo pojede rychleji. Snažím se si to užít, ale myslím si, že ještě budu potřebovat pár dní, aby mi došlo, co se děje," popsala.

Po rychlých výpadcích v obřím slalomu a slalomu tentokrát dokončila závod americká hvězda Mikaela Shiffrinová a obsadila devátou příčku.

Do cíle se dostaly i další dvě české reprezentantky Tereza Nová a Barbora Nováková, které na vítězku ztratily přes čtyři sekundy. Nová obsadila 33. místo, Nováková byla o tři pozice za ní.

Sjezdové lyžování:

Ženy - superobří slalom: 1. Gutová-Behramiová (Švýc.) 1:13,51, 2. Puchnerová (Rak.) -0,22, 3. Gisinová (Švýc.) -0,30, 4. Tipplerová (Rak.) -0,33, 5. Ledecká (ČR) -0,43, 6. Mowinckelová (Nor.) -0,58, 7. Brignoneová (It.) -0,66, 8. Hütterová (Rak.) -0,68, 9. Shiffrinová (USA) -0,79, 10. Curtoniová (It.) -0,83, ...33. Nová -4,37, 36. Nováková (obě ČR) -4:75.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články