Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
HC Oceláři Třinec - HC Dynamo Pardubice

Ledecká by mohla jet bez závaží. Už něco má, teď jí může být všechno jedno, říká kouč Gamper

Podle italského trenéra Franze Gampera zvládne Ester Ledecká rychlý přechod na lyže dobře, a do závodů navíc může jít uvolněně, protože už medaili má. Gamper soudí, že na velmi těžké sjezdovce Rock se zužuje okruh favoritek na asi deset závodnic.

Ester Ledecká se zlatou olympijskou medailí z Pekingu
zdroj: ČTK autor: Vondrouš Roman

Ledecká v úterý v paralelním obřím slalomu na snowboardu prokázala svoji suverenitu a jasně zvítězila. Podle Gampera to je před lyžařskými závody výhoda. "Je to tak. Když jedete na olympiádu s tím, že můžete vyhrát medaili a pak ji vyhrajete, tak z vás to závaží spadne. Ruksak na zádech je najednou lehčí," řekl Gamper novinářům. "Samozřejmě je to u Ester tak, že vyhrála na minulé olympiádě dvě zlaté a chce je vyhrát. Tak je výhoda, že už něco má a teď jí to může být všechno jedno. Když přijde další, tak dobře, a když ne, může být i přesto spokojená."

Nevýhodou pro superobří slalom je fakt, že po snowboardu měla jen dva dny tréninku na lyžích. "Vlastně jen jeden den, kdy můžete trochu trénovat. To je problém, ale ne tak velký. Ester to tak dělala často a vždycky ukázala, že se umí rychle přeorientovat. Zvládá snadno přechody z lyží na prkno a z prkna na lyže," řekl italský odborník, který v minulosti stál za úspěchy krajanky Deborah Compagnoniové nebo norského lyžaře Aksela Lunda Svindala.

První den na lyžích absolvovala Ledecká dvě volné jízdy a dvě super-G. "Není snadné jezdit jeden den na snowboardu a druhý super-G. První trénink je vždycky nejtěžší a jezdila dobře," chválil Gamper, který na lyžích připravuje Ledeckou společně s Tomášem Bankem.

Sjezdovka pro závod je podle Itala hezká a zároveň náročná. "Jsou tam těžké pasáže i glajdové části. Mohla by Ester sedět," řekl Gamper s tím, že vzhledem k obtížnosti trati se zužuje počet favoritek. "Deset holek může vyhrát, víc ne. Když je sjezdovka snadná, můžou vyhrát i holky, co nejezdí perfektně, ale tady to tak není. Tak pět až deset," odhadoval.

V olympijské sezoně absolvovala Ledecká tři superobří slalomy Světového poháru a postupně se zlepšovala. V kanadském Lake Louise byla začátkem prosince třináctá a v lednu skončila v Zauchensee devátá a osmá. Spolu se sjezdem byla v lednu čtyřikrát v desítce, přičemž v Cortině dojela ve sjezdu dokonce třetí. "To je fenomenální," řekl nadšeně Gamper.

Po rychlostních disciplínách zkusí štěstí v kombinaci. "To je pro ni složitější, protože s kombinací snowboardu a lyžování nemá čas na trénování slalomu. Moc jsme ho netrénovali. Tam by musela mít štěstí," uvedl Gamper. Kombinaci jela Ledecká i loni na mistrovství světa a v Cortině dojela osmá. Předloni ale v ní skončila na Světovém poháru v Crans Montaně třetí.

S Ledeckou spolupracuje Gamper druhou sezonu. Oceňuje její zanícení do přípravy. "S Ester je snadné dělat. Je opravdu motivovaná. Hodně pracuje, někdy až moc," poznamenal, že občas je složité šestadvacetiletou Ledeckou dostat z kopce. "Ale musíme to někdy udělat a mít vyvážený program, aby to nepřeháněla, protože to by nebylo dobré," řekl Gamper.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články