Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
HC Oceláři Třinec - HC Dynamo Pardubice

Slováci přejeli přes Němce do čtvrtfinále. Po obratu postupuje Dánsko, Kanada si zastřílela

Počet čtvrtfinalistů olympijského turnaje je kompletní. Mezi nejlepších osm týmů postoupili hokejisté Slovenska, Dánska, Švýcarska a Kanady. Svěřenci Craiga Ramsayeho si postup zajistili hladkou výhrou 4:0 nad Německem a vyzvou USA. Dánové uspěli díky obratu a výhře 3:2 nad Lotyšskem a vyzvou výběr Ruského olympijského výboru. Švýcaři přehráli český tým a Kanada rozstřílela domácí Čínu 7:2, ve čtvrtfinále se utká ve středu se Švédskem.

Slováci šli do vedení ve 12. minutě, kdy otevřel skóre Libor Hudáček. Ve druhé třetině přidali dva góly v rozmezí 104 sekund další útočníci Peter Cehlárik a Michal Krištof. V samém závěru potvrdil postup zakončením do prázdné branky Marek Hrivík. Čisté konto vychytal Patrik Rybár.

Svěřenci Craiga Ramsayeho byli od začátku nebezpečnějším týmem. V páté minutě jako první vážněji zahrozil Zuzin, brankář Niederberger se však nenechal překvapit. O chvilku později přišla největší šance Němců v úvodním dějství. Krämmer se dostal sám před Rybára, ani on ale se zakončením do bekhendu neuspěl. Ve 12. minutě šel se štěstím do vedení slovenský tým, když za Niederbergerovými zády skončil několikrát tečovaný Hudáčkův pokus. S odpovědí se snažil přispěchat Krämmer, jenže nedal.

Ve druhém dějství byla převaha Slováků ještě výraznější. Na střely mezi tyčky ho opanovali 14:5. Hned v úvodu se sice musel vyznamenat Rybár proti Kahunovi, ale na začátku 28. minuty využil slovenský tým prostor na ledě při hře čtyři na čtyři a po krásné souhře s Gernátem zvýšil Cehlárik.

Už za necelé dvě minuty to bylo 3:0. Těsně po skončení krátké početní výhody dostal mezi kruhy ideálně nabito Krištof a trefil se ranou bez přípravy. Další šance na změnu skóre nevyužili Pföderl a na druhé straně Slafkovský.

Ve třetí třetině sice Němci přidali, ale nebylo jim to nic platné, protože Slováci pozorně bránili. A když už pustili soupeře do zakončení, vše jistil bezchybný Rybár. Šest minut před koncem jel sám na Niederbergera Regenda, ale nedal. Vzápětí v přesilovce selhal v ideální pozici Takáč. Němci se na dostřel nedostali. V závěru sáhli k dlouhé hře bez gólmana, čehož využil Hrivík a z úhlu trefil prázdnou branku.

Dánsko jde po obratu dál

"Myslím, že hlavní rozdíl udělal náš brankář (Sebastian Dahm). Hrál klíčovou roli. Nehráli jsme tak dobře, jak jsme doufali. Lotyšsko převedlo výborný výkon a byl to pro nás velice těžký zápas," řekl Ehlers.

Dánové v základní skupině B sice s Rusy prohráli 0:2, ale skončili v ní díky výhrám nad českou reprezentací (2:1) i Švýcarskem (5:3) druzí. Nad Lotyši, kteří ve skupině C se Švédskem, Finskem a Slovenskem nezískali ani bod, vedli od 13. minuty po brance Mortena Poulsena. Lotyšský kapitán Lauris Darzinš sice otočil skóre dvěma góly, ale po vyrovnání Juliana Jakobsena rozhodl ve 42. minutě v přesilové hře Markus Lauridsen.

"Je to turnaj, na kterém může uspět kdokoliv. Minule se to povedlo Němcům," připomněl dánský útočník Frans Nielsen německé stříbro z Koreji. "Nevím, jestli jsme čekali, že budeme ve čtvrtfinále. Ale jsme tam a můžeme jen získat, zatímco Rusové můžou všechno ztratit," doplnil sedmatřicetiletý Nielsen, který má na kontě přes 900 utkání v NHL za New York Islanders a Detroit.

Lotyši nastoupili v brance s Kalninšem, jehož ale musel v 8. minutě vystřídat Punnenovs a v čase 12:02 jako první inkasoval. Lassenovu střelu vyrazil, jenže k dorážce se dostal Poulsen, který u levé tyče z úhlu přehodil levý beton gólmana švýcarského Langnau.

První přesilovou hru zápasu při Indrašisově trestu Dánové ke zvýšení náskoku nevyužili. V čase 16:23 vyrovnal Darzinš, jenž se po Krastenbergsově přihrávce dostal do úniku a překonal blafákem do forhendu Dahma, přestože se jej ještě snažil atakovat Kristensen.

Po 153 sekundách druhé části Lotyši skóre otočili. Při Kristensenově trestu se trefil z pravého kruhu opět Darzinš. Vzápětí mohl zvýšit Rihards Bukarts, ale v úniku blafákem na Dahma nevyzrál a dánský gólman vzápětí zlikvidoval i další brejk soupeře.

Lotyši se následně ubránili při Jelisejevsově trestu a sami nevyužili přesilovku při pobytu Olivera Larsena na trestné lavici. V 37. minutě bylo vyrovnáno. Meyer získal v rohu puk, našel na pravém kruhu Jakobsena, který se trefil k protější tyči.

"Když chcete vyhrát, musíte dávat góly. Vedli jsme 2:1 a měli jsme velké šance. Neproměnili jsme je a prohráli. Hokej je o gólech a soupeř byl v tomto směru dnes lepší," uvedl sedmatřicetiletý Darzinš, který stejně jako o čtyři roky mladší forvard Kaspars Daugaviņš po vyřazení ukončil reprezentační kariéru.

Právě Darzinš šel po 12 vteřinách třetí třetiny pykat a v čase 41:45 využil nabídnutou přesilovku střelou od modré čáry Markus Lauridsen, při které stínil Punnenovsovi před brankou Bau Hansen.

Výběru kouče Harijse Vitolinše se nepodařilo odvrátit porážku při vyloučeních Aagaarda a Nicklase Jensena, stav se nezměnil ani při závěrečné power play. Lotyši se na olympiádě představili poprvé od roku 2014, kdy v Soči hráli pod pěti kruhy poprvé čtvrtfinále. Tentokrát končí bez výhry.

"Je to zklamání. Není to tak, že bychom si nezasloužili vyhrát. Náš problém na turnaji byl, že jsme hráli moc na krásu. Když se podíváme na góly soupeřů, tak střílí a chodí před branku. To nám celý turnaj chybělo," dodal lotyšský útočník Rodrigo Abols.

Kanada neměla problémy s domácími

K výhře obhájců bronzu z Pchjongčchangu pomohl pěti body za dva góly a tři asistence Adam Tambellini, za účastníka skupiny A divize II mistrovství světa dal obě branky bývalý útočník extraligového Třince Cory Kane.

Kanada, která v neděli na závěr základní skupiny A porazila Čínu 5:0, se se Švédy utká na velké mezinárodní akci poprvé od roku 2017, kdy Seveřané ve finále mistrovství světa v Kolíně nad Rýnem vyhráli 2:1 po samostatných nájezdech. Čína, která má tým poskládaný výhradně ze zástupců z týmu Kunlunu z KHL jen s devíti rodáky z nejlidnatější země světa, 11 hráči pocházejícími z Kanady, čtyřmi ze Spojených států amerických a jedním z Ruska, při premiéře pod pěti kruhy nebodovala a skončila na posledním, dvanáctém místě.

Otevřít skóre mohl v čase 4:02 čínský výběr, ale nařízené trestné střílení za Ellisův faul neproměnil Spencer Foo. V 7. minutě se naopak při vyloučení Jing Žu-ti radovali Kanaďané. Střela Tambelliniho se odrazila od tyče k Wealovi, který jej poslal z levého kruhu do odkryté branky. V polovině úvodní části v přesilové hře zvýšil z úhlu opět Weal. Outsider se dočkal snížení v 16. minutě, kdy sebral loňské jedničce draftu NHL Powerovi puk Kane a překonal Tomkinse.

Ve 27. minutě Kanaďané využili přesilovku. Přestože Tambellinimu střela nesedla, tak mezi bruslemi Cheliose prošla za záda gólmana O'Briena, který od začátku druhé třetiny nahradil Smithe. Za 123 sekund skóroval Tambellini znovu poté, co proměnil trestné střílení. Ve 33. minutě tečoval Demersovu střelu O'Dell a upravili už na 5:1. Čínský tým zkorigoval stav minutu před koncem druhé části v početní výhodě, kterou využil Kane.

V závěru ještě Kanaďané navýšili rozdíl. V čase 55:55 se trefil člen Triple Gold Clubu Eric Staal a 101 sekund před koncem se postaral o čtvrtou využitou přesilovku týmu kouče Claudea Juliena v zápase McBain.

Předkolo play-off:

Slovensko - Německo 4:0 (1:0, 2:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 12. L. Hudáček (K. Pospíšil, Gernát), 28. Cehlárik (Gernát, Hrivík), 29. Krištof (Kňažko, Čerešňák), 58. Hrivík (Cehlárik, Takáč). Rozhodčí: Björk, Nord (oba Švéd.) - Lazarev (Rus.), Nikulainen (Fin.). Vyloučení: 4:4, navíc Wolf (Německo) 5 min. a do konce utkání. Bez využití. Diváci: 926.

Slovensko: Rybár - Čerešňák, Čajkovský, Rosandič, Marinčin, Kňažko, Gernát, Nemec - Cehlárik, Hrivík, Takáč - Jurčo, L. Hudáček, K. Pospíšil - Kelemen, Krištof, Zuzin - Slafkovský, Miloš Roman, Regenda. Trenér: Craig Ramsay.

Německo: Niederberger - Holzer, Wagner, Brandt, Moritz Müller, Nowak, J. Müller, Bittner, Abeltshauser - Rieder, Kahun, Plachta - Pföderl, Loibl, Noebels - Ehliz, Hager, Tiffels - Kühnhackl, Krämmer, Wolf. Trenér: Toni Söderholm.

Dánsko - Lotyšsko 3:2 (1:1, 1:1, 1:0)

Branky a nahrávky: 13. Poulsen (Jakobsen, M. Lassen), 37. Jakobsen (Meyer), 42. M. Lauridsen (Boedker, F. Nielsen) - 17. L. Darzinš (Krastenbergs, Cibulskis), 23. L. Darzinš (Balinskis, Krastenbergs). Rozhodčí: Bruggeman (USA), Schrader (Něm.) - McCrank (Kan.), Šišlo (Rus.). Vyloučení: 4:4. Využití: 1:1. Diváci: 726.

Dánsko: Dahm - O. Lauridsen, Kristensen, Lassen, M. Lauridsen, Larsen, Nicholas Jensen, Bruggisser - Nicklas Jensen, F. Nielsen, Boedker - Russell, Regin, Storm - Madsen, Meyer, Bau Hansen - Poulsen, Jakobsen, Aagaard. Trenér: Heinz Ehlers.

Lotyšsko: Kalninš (8. Punnenovs) - Cibulskis, Freibergs, Mamčics, Jaks, Balinskis, Zile, A. Kulda - Krastenbergs, Abols, Keninš - L. Darzinš, Daugavinš, Džerinš - Jelisejevs, Indrašis, D. Smirnovs - Dzierkals, Rihards Bukarts, Batna. Trenér: Harijs Vitolinš.

Kanada - Čína 7:2 (2:1, 3:1, 2:0)

Branky a nahrávky: 7. Weal (Tambellini, Noreau), 10. Weal (E. Staal, Tambellini), 27. Tambellini (Noreau, Weal), 29. Tambellini z trestného střílení, 33. O'Dell (Demers, K. Johnson), 56. E. Staal (McTavish, McBain), 59. McBain (Noreau, Tambellini) - 16. C. Kane (Werek), 39. C. Kane (Lockhart, Chelios). Rozhodčí: Tscherrig (Švýc.), Vikman (Fin.) - Obwegeser (Švýc.), Ondráček (ČR). Vyloučení: 5:9, navíc Ellis (Kan.) 5 min. Využití: 4:1. Diváci: 994.

Sestavy:

Kanada: Tomkins - Power, M. Robinson, Wotherspoon, Noreau, Barberio, Demers, Ellis - McBain, E. Staal, McTavish - C. Knight, Tambellini, Weal - Street, O'Dell, K. Johnson - Winnik, Cracknell, Desharnais - Ho-Sang. Trenér: Claude Julien.

Čína: J. Smith (21. O'Brien) - Sproul, J. Chelios, Osipov, Schultz, Fram, Yuen, Čchen C'-meng, Čang Pcheng-fej - S. Foo, Lockhart, P. Foo - C. Kane, Zhong, Čang Ce-sen - Yip, Werek, Wong - Jing Žu-ti, Jen Ťün-čcheng, Jen Žuej-nan. Trenér: Ivano Zanatta.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články