Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Švýcarky překvapily výběr ROV, o medaile si zahrají i Finky

Švýcarské hokejistky si po osmi letech znovu zahrají o olympijské medaile. Ve čtvrtfinále ženského turnaje si poradily s Ruským olympijským výborem 4:2 a mohou navázat na bronz ze Soči 2014. Všechny semifinálové týmy vzešly z výkonnostní skupiny A, Finky rozdrtily Japonky 7:1.

Radost Švýcarek po postupu do semifinále
zdroj: Reuters autor: Jonathan Ernst

Ve skupinové fázi s ROV Švýcarky jasně padly 2:5, ve čtvrtfinálovém zápase ale ani jednou neprohrávaly. Bezbrankový stav prolomila až v 35. minutě po přihrávce Aliny Müllerové Phoebe Staenzová, ale ještě ve druhé třetině vyrovnala Anna Savoninová. Ve 48. minutě vrátila Švýcarkám vedení Dominique Rüeggová. Rusky opět smazaly ztrátu v čase 56:53 díky dorážce Poliny Lučnikovové.

Vítěznou branku vstřelila dvě a půl minuty před koncem Müllerová. Stejná hráčka pak ještě pojišťovala výsledek do prázdné sítě.

Posledním postupujícím celkem jsou dle očekávání hokejistky Finska, Japonky jim dokázaly vzdorovat jen v první třetině. Finky budou útočit na čtvrtou olympijskou medaili, protože třetí skončily také při premiéře ženského hokeje pod pěti kruhy v roce 1998 v Naganu a o 12 let později ve Vancouveru.

Za šestou semifinálovou účastí při sedmém vystoupení pod pěti kruhy vykročily Finky po 128 sekundách hry, kdy využila přesilovou hru Nieminenová. V 5. minutě zvýšila náskok Viivi Vainikkaová.

Ještě v první třetině sice snížila Akane Šigaová, ale mezi 26. a 29. minutou Seveřankám zajistily Michelle Karvinenová a opět Nieminenová náskok 4:1. Po 18 sekundách závěrečného dějství dovršila Nieminenová hattrick a výsledek ještě navýšily Susanna Tapaniová a Sanni Hakalaová.

Do semifinále tak postoupily jen týmy z první výkonnostní skupiny, o den dříve už zvítězily hokejistky Kanady a USA. O účast ve finále bude hrát Švýcarsko s Kanadou a USA s Finskem.

Čtvrtfinále:

Rusko - Švýcarsko 2:4 (0:0, 1:1, 1:3) Branky: 38. Savoninová, 57. Lučnikovová - 58. a 60. Müllerová, 35. Staenzová, 48. Rüeggová.

Finsko - Japonsko 7:1 (2:1, 2:0, 3:0) Branky: 3., 29. a 41. Nieminenová, 5. Vainikkaová, 26. Karvinenová, 49. Tapaniová, 53. Hakalaová - 16. Akane Šigaová.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články