Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Z USA jsme se nepodělali, byl na hokejistky hrdý Pacina. Zkritizoval ale sobeckost některých hráček

Na své svěřenkyně byl po statečném boji a prohře 1:4 ve čtvrtfinále olympijského turnaje s favoritkami z Ameriky hrdý. Zároveň ale kouč Tomáš Pacina opět ukázal, že se neschovává za fráze, a nebál se i po takovém výkonu kritizovat. Zejména pak výkon a přístup jednotlivých hráček, který označil za sobecký. Jména ale neuvedl.

"Jsem na holky opravdu hrdý a šťastný, že podaly takový výkon. Obětavý, nebály se Američanek. Nepodělali jsme se z nich a postavili jsme se jim," řekl Pacina s tím, že čekal, že se hra bude odehrávat zejména před českou brankou.

"Očekávali jsme, že budeme trávit nějaký čas v obranném pásmu. Chtěli jsme, aby to bylo 0:0 po první třetině, chtěli jsme dát první gól. Všechno se povedlo. Co se nepovedlo, je, že se jim podařilo rychle vyrovnat. Kdybychom se mohli přesunout přes druhou třetinu s vedením 1:0, myslím, že mohl zápas proběhnout ještě jinak," litoval.

Američanky měly výrazně více ze hry, Češky se ale snažily jen neodevzdávat puky. "Fungovalo to. Holky výborně napadaly, zastavovaly Američanky a získávaly puky. Bohužel jsme s nimi pak hodně stáli, neudělali dva tři rychlé kroky dopředu. To je nemoc českého hokeje. Hrajeme příliš často vestoje. Samozřejmě byl na holky dvakrát větší tlak než obvykle. Amerika je úplně jiná úroveň, na kterou se nemáte jak připravit. Jedině zápasem s USA nebo Kanadou," podotkl Pacina a poukázal na skutečnost, že český tým s USA hrál poprvé v historii.

Obhájkyně olympijského zlata dokázaly odpovědět na český gól po 48 sekundách, ve třetí části poté přidaly tři branky. Při druhém, nakonec vítězném, gólu puk za záda brankářky Kláry Peslarové nechtěně tečovala Michaela Pejzlová.

"Náš tým ale bohužel z nějakých důvodů nemá štěstí. Nevím, proč to je. Na mistrovství světa i tady (hráčky) odvedly výborný výkon, ale štěstí nám v důležitých momentech nepřálo. Musíme to ale akceptovat. Z pohledu výkonu většiny hráček jsem ale za ně naprosto šťastný a jsem rád, že jsem měl možnost je dva roky trénovat," řekl Pacina, který se teď chce rozhodnout, zda bude v roli reprezentačního trenéra žen pokračovat.

K tomu, aby české hokejistky podobné zápasy zvládaly, musí podle Paciny na olympijských hrách startovat pravidelně a utkávat se i se zámořskými velmocemi.

"Všichni si to musíme odžít. Na olympiádu vás nic nepřipraví – žádné mistrovství světa, liga už vůbec ne. Žádné týmové či osobní úspěchy v ligách. Na olympiádě je potřeba úplně jiných kvalit, hlavně lidských. Kanada a USA už to 24 let od první olympiády vědí a podle toho vybírají hráčky a realizační tým. Sem sobeckost nepatří," uvedl Pacina, jenž zároveň naznačil, že ne všechny hráčky byly v Pekingu připravené podřídit se týmu. Konkretizovat to ale nechtěl.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články