Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Turnaj je hodně specifický. Dál než k Dánsku zatím nekoukáme, řekl Pešán před prvním duelem

Cesta českých hokejistů za vytouženou olympijskou medailí startuje. Svěřenci kouče Filipa Pešána v úvodním zápase turnaje vyzvou Dánsko, které si do Pekingu vybojovalo místo v srpnové kvalifikaci. Reprezentanti očekávají houževnatého a sehraného soupeře, který bude vycházet z obrany a pokusí se využít každou šanci. Přímý přenos utkání sledujte na ČT sport nebo webu ctsport.cz od 13:50.

Je nám líto, video expirovalo.
Hokejisté stihli oficiální focení a chystají se na Dánsko

Při specifickém systému může hrát klíčovou roli každý bod i vstřelený či inkasovaný gól. Ze tří skupin totiž sice do dalších bojů postoupí všech 12 týmů, ale jen vítězové skupin a nejlepší celek ze druhých míst budou mít jistotu účasti ve čtvrtfinále. Zbývajících osm celků se o něj utká v kvalifikačních bitvách.

"Nekoukáme se zatím dál než na zápas s Dánskem. Já vím, že to zní jako klišé, ale tak to prostě je. Já to tak osobně vnímám," řekl trenér Filip Pešán. "Uděláme všechno pro to, abychom do turnaje dobře vstoupili. O dalším postupném cíli se můžeme bavit po zápase s Dány a už dopředu můžu říct, že to budou Švýcaři. Opravdu nekoukáme dál. Ten turnaj je tak specifický, že chceme jít zápas od zápasu," dodal.

Dvanáctý tým loňského světového šampionátu v Lotyšsku zvládl kvalifikaci koncem srpna v Oslu na výbornou, když domácí Nory, Slovince i Jižní Koreu porazil bez ztráty bodu a turnaj vyhrál se skóre 17:4. Odměnou je nyní Seveřanům historicky první účast pod pěti kruhy.

Michael Špaček se chystá do Pekingu

S týmem stále není útočník Michael Špaček, který měl problémy se splněním covidových pravidel a ještě do Číny z Prahy neodletěl, to by se ale mělo brzy změnit. "Michal už má za sebou kompletní sérii negativních testů a ve čtvrtek letí za námi," uvedl generální manažer Petr Nedvěd po středečním rozbruslení.

Češi s Dány za deset vzájemných utkání ještě nikdy neprohráli v základní době a mají osm vítězství. Poslední tři vzájemné zápasy však musely rozhodnout až nájezdy. Zatímco loni v Rize brali druhý bod čeští hokejisté, v letech 2014 a 2016 se radovali z úspěchu Dánové.

"Já jsem proti nim odehrál snad jediný zápas na mistrovství světa v Moskvě (2016), což už je nějaká doba. Je to houževnatý tým, to víme všichni. Velcí, silní chlapi, kteří hrajou dlouho spolu, v tom je určitě jejich síla," uvedl zkušený obránce Jakub Jeřábek.

"Žádný soupeř tady není lehký. A o Dánsku to víme už z minulého šampionátu. Byl to tehdy vyrovnaný zápas, a právě proto se na to musíme připravit lépe než předtím a nedarovat jim nic. Oni mají dobrý obranný systém. Vlastně po celý zápas brání a pak čekají na jednu, dvě šance, které promění," všiml si další bek David Sklenička.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články