Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Zde se budou psát olympijské dějiny. Prohlédněte si sportoviště v Pchjongčchangu

Zimní olympijské hry 2018 s sebou nesou spoustu příběhů. Sportovce čekají v jihokorejském Pchjongčchangu a okolí souboje o nejcennější z nejcennějších medailí. Prozkoumejte místa, kde se vše podstatné uskuteční.

Olympijský stadion v Tegwalljongu
zdroj: twitter.com/윤은정

Olympijský stadion 

Na olympijském stadionu s kapacitou 35 000 diváků proběhne zahajovací a závěrečný ceremoniál. Slavnostně otevřen byl v září 2017. Zajímavostí je, že se nenachází v Pchjongčchangu, ale v nedalekém Tegwalljongu. 

Náklady na výstavbu se vyšplhaly do výše 78 milionů dolarů (1,6 miliardy korun). V blízkosti stadionu, který bude po Hrách demontován, je mimo jiné Olympijská výstavní síň a také pódium pro medailové ceremoniály.

Biatlonové středisko Alpensia

Biatlon lze v posledních letech označit za jeden z nejsledovanějších sportů v Česku. Pozornost fanoušků se bude upínat do střediska Alpensia, jež pojme 7500 diváků. Nabídne 8 metrů širokou trať (střelnice je 82,5 m dlouhá a 50 m široká, pozn. autora).   

Rozkládá se v pchjongčchangských horách, přibližně 750 metrů nad mořem. Bylo postaveno v roce 1998, ale kvůli mistrovství světa 2009 prošlo první rekonstrukcí. Druhou následně před ZOH. Závodníci ho naposledy testovali loni v březnu během Světového poháru. 

Biatlonové středisko Alpensia
zdroj: imago sportfotodienst autor: Lui Siu Wai

Areál pro běžecké lyžování Alpensia 

Soutěže v běžeckém lyžování a severské kombinaci se budou konat v Alpensia Cross-Country Skiing Centre. Areál byl otevřen v roce 1995 v přímém sousedství s biatlonovým střediskem a prošel rekonstrukcí o čtrnáct let později.     

Areál pro běžecké lyžování Alpensia
zdroj: AFLO autor: YUTAKA

Skokanské středisko Alpensia

Kamil Stoch a spol. se představí v Alpensia Ski Jumping Centre, který bude dějištěm závodů ve skocích na lyžích, severské kombinaci a snowboardingu. V areálu z roku 2008 pro 13 500 diváků bylo vybudováno pět můstků a je zde umístěn i fotbalový stadion. 

Ten bude sloužit jako přistávací plocha. Původně měl hostit i zahajovací a závěrečný ceremoniál, ale přednost dostala výstavba zcela nového. Pro olympijské soutěže byla kapacita snížena na 8500. Celý komplex Alpensia slouží v létě jako golfový resort.    

Skokanské středisko Alpensia
zdroj: AP

Olympic Sliding Centre

Adrenalin bude žhnout i ve zbrusu novém Olympic Sliding Centre, kde budou o cenné kovy usilovat závodníci nebo závodnice na bobech, skeletonu (dráha je dlouhá 1 376 metrů se sklonem 9,48 %) a na saních (muži: 1344 m / 9,69 % a ženy: 1201 m / 8,97 %). Podél se vměstná 7000 diváků.      

Olympic Sliding Centre v Pchjongčchangu
zdroj: AP

Sněžný park Phoenix

Eva Samková a Ester Ledecká zaútočí na medaili ve Sněžném parku pro 18 000 diváků, kde olympionici změří síly v akrobatickém lyžování a snowboardingu. Ve Phoenixu se uskuteční všechny disciplíny včetně slopestylu, paralelního obřího slalomu nebo ski crossu.

Sněžný park Phoenix v Pchjongčchangu
zdroj: AP

Lyžařské středisko Čongson

Středisko leží na hoře Gariwang. Bude dějištěm soubojů v alpském lyžování, konkrétně ve sjezdu, superobřím slalomu a alpské kombinaci. Oficiálně je v provozu od 22. ledna 2016. O dva týdny později prošlo testem v podobě závodu Světového poháru.

Výstavba však vyvolala vlnu nevole, především mezi ochránci přírody. Organizátoři tvrdili, že pouze tento svah může splnit olympijská kritéria, a vykáceli část "svatého" lesa. Slíbili sice jeho obnovu po ZOH, ale environmentální skupiny to považují za nedostatečné.

Lyžařské středisko Čongson
zdroj: twitter.com/Hello PyeongChang ‏

Lyžařské středisko Jongpchjong

Zbylé disciplíny v alpském lyžování, obří slalom a slalom, proběhnou v největším korejském středisku Jongpchjong. Od listopadu do dubna je návštěvníkům k dispozici 31 sjezdovek. V areálu se mimo jiné konaly Zimní asisjké hry (1999) nebo Světový pohár (1998, 2000 a 2003). V létě slouží jako golfový resort.

Lyžařské středisko Jongpchjong
zdroj: twitter.com/Team GB ‏

Hokejová aréna Kwandong

Hokejové turnaje budou fanoušci sledovat ve dvou arénách. Kwandong ve městě Kangnung, menší z nich pro 6000 diváků, se stane "domovem" zejména ženských týmů, které v ní odehrají celý turnaj. Pro ZOH byla přestavěna z univerzitní tělocvičny. Po Hrách bude opět k dispozici studentům.     

Hokejová aréna Kwandong
zdroj: twitter.com/GB Womens Hockey

Hokejová aréna Kangnung

V Kangnungu, jenž leží na východním pobřeží Korejského poloostrova, je situována i druhá hala. Slavnostně otevřena byla v březnu loňského roku, pojme 10 000 diváků a bude hostit mimo jiné závěrečné souboje o medaile. Česká reprezentace zde odehraje všechna utkání v základní skupině.    

Ilustrační foto

Curlingové centrum Kangnung

Součástí Olympijského parku v Kangnungu je mimo jiné také curlingová aréna, kde se uskuteční zápolení curlerů a curlerek. V roce 2009 pořádala ženské mistrovství světa a před ZOH prošla rekonstrukcí. Útulný "stánek" pro 3500 diváků bude využíván i v průběhu nadcházejících paralympijských her. 

Curlingové centrum v Kangnungu
zdroj: twitter.com/Team Homan

Zimní stadion Kangnung

Soutěže v krasobruslení a short tracku se budou konat na nedalekém zimním stadionu. Byl postaven v roce 2016, do hlediště může zavítat až 12 000 diváků. Za zajímavost lze označit fakt, že disponuje speciálním chlazením ledu, které je šetrné k životnímu prostředí.    

Ilustrační foto

Rychlobruslařský ovál Kangnung

Česká medailová naděje Martina Sáblíková bude usilovat o čtvrté zlato pod pěti kruhy rovněž v Kangnungu. Součástí rozsáhlého komplexu je totiž i hala pro rychlobruslení pro 8000 diváků. Byla dostavěna v lednu loňského roku.

Rodačka z Nového Města na Moravě zde během únorového mistrovství světa získala nejcennější kov v závodu na 5000 metrů a stříbro na distanci 3000 metrů. 

Ilustrační foto
Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články