Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Vítková má olympijský bronz, Sáblíkové těsně unikl

Bronzový začátek zimních Her v Pchjongčchangu zařídila pro českou výpravu biatlonistka Veronika Vítková třetím místem ve sprintu. Blízko medaili byla i rychlobruslařka Martina Sáblíková, která v závodě na 3000 metrů nakonec obsadila čtvrté místo. Trojnásobná olympijská vítězka prohrála s trojicí nizozemských závodnic, od medaile byla 52 setin sekundy.

Veronika Vítková
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Bai Xuefei

V nezvykle pozdním večerním korejském čase se Vítková vyrovnala s mrazem i větrem na střelnici. Minula jen druhou ránu vestoje a na stříbrnou Norku Marte Olsbuovou ztratila 1,6 sekundy. S více než čtyřiadvacetisekundovým náskokem vyhrála Němka Laura Dahlmeierová. "Jsem nadšená, protože tohle je moje první velká individuální medaile. Mám medaili z Her v Soči, ale z mixu, teď mám moji medaili," radovala se Vítková.  

Biatlonisté tak začali stejně jako před čtyřmi lety v Soči, kde v úvodním sprintu získal bronz Jaroslav Soukup. "Je hezké, když po čtyřech letech můžete zažívat něco podobného," řekl šéftrenér Ondřej Rybář.  

Sáblíková vyhrála trojku ve Vancouveru a v Soči byla druhá, ale šestou olympijskou medaili nyní do sbírky nepřidala. "Je to obrovské zklamání, čtvrté místo mrzí asi nejvíc. Nemohu říct, že bych udělala nějakou chybu nebo bych mohla někde víc zabrat. Prostě to jenom nestačilo," uvedla třicetiletá Sáblíková, kterou v sezoně brzdily v přípravě zdravotní potíže. 

Je nám líto, video expirovalo.
Velký přehled - 10. 2.

Zlato získala překvapivě Carlijn Achtereekteová, která dosud ve Světovém poháru nepronikla do první desítky. Favoritkou byla jiná Nizozemka Ireen Wüstová, která tuto trať vyhrála na Hrách v Turíně i v Soči. Také tentokrát jela hodně rychle a měla jasně nejlepší průběžné časy, ale v posledním kole jí došly síly a za méně známou krajankou zaostala o osm setin.

Jednadvacetiletá Nikola Zdráhalová při své olympijské premiéře porazila devět soupeřek a obsadila 15. příčku.  

První olympijskou vítězkou v Pchjongčchangu se stala švédská běžkyně na lyžích Charlotte Kallaová, jež ovládla skiatlon na 2x7,5 kilometru. Stříbrná Marit Björgenová z Norska vylepšila svou olympijskou bilanci na rekordních 11 medailí. Nejlepší z českých reprezentantek Petra Nováková obsadila s tříminutovou ztrátou 28. místo.  

Soutěž skokanů na středním můstku vyhrál Němec Andreas Wellinger. Favorizovaný Polák Kamil Stoch, který přiletěl do Koreje obhajovat dvě zlaté medaile ze Soči a vede Světový pohár, skončil pod medailovými stupni. Roman Koudelka obsadil 25. místo, Viktor Polášek nepostoupil do druhého kola a skončil čtyřiačtyřicátý. Program několikrát narušil vítr, a tak se medaile rozdělovaly až dlouho po půlnoci místního času.  

Zlato už má i pořádající Korea, závod v short tracku na 1500 metrů vyhrál Lim Hjo-čun. Sáňkař Ondřej Hyman je před nedělními jízdami dvacátý, vedoucí Němec Felix Loch míří po triumfech z Vancouveru i ze Soči za třetí zlatou medailí. Snowboardista Petr Horák do finále slopestylu nepostoupil, ve své kvalifikační skupině obsadil 15. místo a mezi nejlepší šestici se nevešel. V úvodu turnaje hokejistek Švýcarky rozebraly spojený korejský výběr 8:0.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články