Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Bronzová Vítková: Jsem závodnice extrémních podmínek a ty tu panují

Lepší start do olympijských soutěží si bylo těžké přát. Veronika Vítková zúročila náročnou přípravu, formu načasovala v ten pravý čas a potvrdila, že ve sprintu se jí daří. Tratě v Pchjongčchangu má ráda a s nevyzpytatelným větrem si umí poradit. Sešlo se všechno a je z toho bronz.

Veronika Vítková v náručí dalších českých reprezentantů po bronzu ve sprintu
zdroj: REUTERS autor: Murad Sezer

"Zní to krásně, mám teď slzy na krajíčku, protože je to moje první velká medaile," řekla dojatá Vítková ihned po květinovém ceremoniálu pár minut po závodu.

Před čtyřmi lety v Soči získala stříbro s mix štafetou, teď se raduje z první individuální medaile, po které tolik toužila. "Byla jsem trošku v tranzu, je to něco neuvěřitelného. O téhle medaili jsem snila… Měla jsem jen štafetovou a najednou můžu říkat, že mám tu svu medaili," hlesla.

Zatím jí to nedochází

Fyzicky si bronzovou placku na krk pověsí až v neděli při slavnostním vyhlášení kolem poledního SEČ. Na stadionu po závodě dostala "jen" květinu a hobla od týmu a emoce s ní příliš necloumaly. "Moc jich zatím ještě není, asi mi to úplně nedochází. Až budu mít medaili na krku, až ji budu mít u sebe..., ale i tak je to krásné," řekla devětadvacetiletá Vítková. 

V létě koučové namíchali ten správný tréninkový koktejl. "Bylo to tvrdou přípravou, probíhala bez problémů. Snažila jsem se pro tenhle okamžik udělat všechno, protože je to třeba moje poslední olympiáda," prohlásila letošní česká jednička, které v pořadí Světového poháru figuruje na šestém místě.

Je nám líto, video expirovalo.
Velký přehled - 10. 2.

Sprint, to je její. V lednu v této disciplíně obsadila třetí místa v Oberhofu i Anterselvě. Ve středisku Alpensia v horách u Pchjongčchangu se jí daří. Před devítí lety, věkem ještě juniorka, skončila ve vytrvalostním závodě na mistrovství světa pátá. "Mně se tu líbí, vyhojují mi tu tratě. Jsem závodník extrémních podmínek a ty tu panují," zdůraznila.

Závod se jel v mrazivém severáku. "Chvílemi tam byly úplné větrné mlýny, co nás zastavovaly, na střelnici se to taky točilo. Naštěstí jsem dokázala vleže zareagovat na vítr, tam mi to popadalo, škoda jedné rány vestoje," zhodnotila závod. 

Velice nadějný výsledek

Třetí pozice je slibná i pro pondělní stíhací závod. Laura Dahlmeierová má náskok 24 sekund na Olsbuovou a necelé dvě vteřiny za ní vystartuje Vítková. Za ní jen s malým mankem vyběhnou další favoritky. "Je to vyrovnané, bude to určitě o střelbě," řekla Vítková.

Věří, že se po dni volna dokáže po vyhlášení a mnoha gratulacích koncentrovat. "Spíš mně může tohle pomoct, že jsem si zajela výsledek hned na začátku, a o to to může být jednodušší," řekla Vítková, která ale jinak nemá velkou pozornost v lásce. "Jsem spíš ta, co nepotřebuje být středem pozornosti, jsem ráda v ústraní. Doufám, že se to podaří nějak zkorigovat a nebude na mě vytvářen takový tlak," řekla.

V neděli jdou na věc muži a první skvělý výsledek může pomoci celému týmu. "Doufám, že to nakopne ostatní, budeme bojovat v dalších závodech a věřím, že budeme ještě slavit," uzavřela první česká medailistka z těchto Her.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články