Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Bronzový start. Vítková je třetí ve sprintu

Hned v první den olympijských her slaví český biatlon medaili. V úvodní disciplíně sprintu Veronika Vítková vybojovala bronz. S jednou chybou ztratila na vítěznou Lauru Dahlmeierovou necelých 26 sekund. Předčila ji ještě Norka Marte Olsbuová.

"Byl to těžký závod. Bála jsem se toho, jak zimy, tak větru. Jsem ráda, že jsem si s tím dokázala poradit na střelnici, a byla jsem překvapená, jak to na trati ubíhalo," prohlásila usměvavá Vítková.

Na trati jela Olsbuová takřka na dostřel, chybělo málo. "Měla jsem výhodu, že jsem se jí snažila přiblížit, ale bohužel to nějak nešlo. Měla jsem stále rozestup," uvedla Vítková.

Vítková potvrdila, že se jí ve sprintu daří, v lednu v této disciplíně obsadila třetí místa v závodech Světového poháru v Oberhofu i Anterselvě. "Líp se olympiáda rozjet nemohla," glosoval výkon své svěřenkyně trenér Zdeněk Vítek. 

Skvělý debut Davidové

Závod se vydařil dalším dvěma Češkám. S jednou chybou střílející Markéta Davidová skončila patnáctá, Jislová 23. "Usmívám se, že už to mám za sebou. Jedna chyba je dobrá, i když zrovna v ležce je to škoda, ta mi jde letos líp. Na olympiádě dobrý, ale nejelo se mi vůbec dobře, navíc jsem měla zmrzlé nohy," uvedla Jislová. Eva Puskarčíková obsadila 43. pozici.

Je nám líto, video expirovalo.
Velký přehled - 10. 2.

Držitelka čtyř individuálních titulů z mistrovství světa Dahlmeierová získala první olympijské zlato díky bezchybné střelbě a čtvrtému běžeckému času.

Na triumfy z Vancouveru a ze Soči nenavázala slovenská reprezentantka Anastasia Kuzminová, která třikrát minula a byla třináctá. Další šanci na zisk olympijské medaile promarnila dvojnásobná vítězka Světového poháru a vedoucí žena tohoto seriálu Kaisa Mäkäräinenová. Finská hvězda byla s třemi chybami pětadvacátá.

Jak to na trati vypadalo?

Vítková rozjela závod svižně i s rozvahou. První střelbu zvládla čistě na rozdíl od mnoha ostatních. Dvakrát chybovaly Mäkäräinenová a Kuzminová, jednou Braisazová nebo Domračevová.

Běloruska, Slovenka i Finka přidávaly další minely. Vítková bojovala o přední umístění. Na střelnici však netrefila druhý terč a jela vyrovnaný závod s Norkou Olsbuovou.

Zkušeně si na střelnici na ten správný vítr počkala Dahlmeierová. Na stojce strávila při poryvech 43 sekund, ale vyplatilo se. Vybílila vše, co potřebovala, spěchala do cíle a navýšila svůj náskok na 25 sekund.

Olsbuová vystupňovala tempo a v závěru byla o necelé dvě sekundy rychlejší než česká jednička.

S vyššími startovními čísly zaútočily Italky. Vitozziová i Wiererová na první ležce nechybovaly a prozatímnímu pořadí vévodily. První z nich ovšem zpomalovala a navíc netrefila jeden z terčů na stojce. Velkou hrozbou pro Vítkovou byla stále Wiererová. Jenže na stojce dvakrát zaváhala.

Závod s jedinou minelou zvládla Jislová a v cíli z toho byla ztráta minuty a 22 sekund na Dahlmeierovou.

Skvělý závod absolvovala také mladá Davidová. V prvním kole běžela podobně rychle jako největší favoritky, ale neodpustila si jeden omyl. Na stojce zvládla vše bez chyb a v cíli skončila těsně za první desítkou.

Puskarčíková střílela nejhůře z českého kvarteta, zaznamenala tři chyby, ale na postup do stíhačky to bezpečně stačilo.

Výsledky sprintu biatlonistek

1. Dahlmeierová (Něm.) 21:06,2 (0 trest. okruhů), 2. Olsbuová (Nor.) -24,2 (1), 3. Vítková (ČR) -25,8 (1), 4. Dorinová Habertová (Fr.) -33,1 (1), 5. Hinzová (Něm.) -40,3 (1), 6. Vittozziová (It.) -40,5 (1), 7. Öbergová (Švéd.) -40,8 (1), 8. Cadurischová (Švýc.) -45,5 (1), 9. Domračevová (Běl.) -46,2 (2), 10. Braisazová (Fr.) -47,9 (2), ...15. Davidová -57,1 (1), 23. Jislová -1:22,9 (1), 43. Puskarčíková (všechny ČR) -2:13,6 (3).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články