Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
PLANEO CUP - Pohár mládeže FAČR 2024

V hlavě mám, že se to podělalo, dumá Sáblíková nad mankem v tréninku. Okolí ji uklidňuje

Problémy se zády jsou vyřešeny a ozývají se jen při startech, že by ale Martina Sáblíková byla v naprosté pohodě, se říct nedá. Českou rychlobruslařskou hvězdu před startem olympijských závodů trápí, že kvůli zdravotním komplikacím přišla o dva měsíce tréninku a není si tak jistá, jak vše bude vypadat. Díky včasnému příjezdu do Koreje je snad již aspoň plně aklimatizovaná.

Martina Sáblíková
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst/KH

Sáblíková společně s Nikolou Zdráhalovou a trenérským týmem odletěla do Asie již 27. ledna. "Pořád se mi chce spát celý den, ale to je normální. Usínám kolem půlnoci, vstávám v půl desáté, takže celkem dobrý," uvedla Sáblíková. "Obecně létám s předstihem. Může přijít den blbec, kdy to má člověk převrácené a toho se chci vyvarovat," řekla třicetiletá rychlobruslařka.

Vzhledem k tomu, že z Prahy odletěla tak brzy, musela se v Koreji nejprve ubytovat mimo olympijskou vesnici, která se otevřela až 1. února. Celý tým si pronajal pokoje v penzionu v Kangnungu u moře. "A trénovaly jsme s Nikolou na suchu. Jezdily jsme na kole, dělaly skoková cvičení," popsala Sáblíková svůj program.

Vyrovnat se musela i s mrazivým počasím. "Venku bylo asi minus sedm, což je ještě přijatelné, ale děsný vítr," uvedla trojnásobná olympijská vítězka, která proto na kole jezdila na pokoji. "Kdybych šla ven, určitě bych šlapala jako blázen a stejně bych byla na místě. Navíc pocitově bylo tak minus dvacet," řekla Sáblíková.

Je nám líto, video expirovalo.
Sáblíková s předstihem odletěla do Pchjongčchangu

Již od minulého týdne se připravuje přímo v dějišti olympijských her a pravidelně chodí i na led. Na zdejší ovál se vrátila po roce, loni se zde konalo mistrovství světa. "Změnilo se to tady hodně. Mantinely jsou modré, rolba modrofialová. Je to pěkné a hezky sladěné. Bála jsem se, aby to nebylo oranžové. Myslím ale, že té barvy tam bude při závodě stejně dost," poukázala s úsměvem na očekávanou podporu nizozemských fanoušků.

Jak se změnil led, se uvidí až při závodech. "Samozřejmě vím, jak se tady jezdilo loni. Kramer tady zajel v pondělí při kontrolních závodech super čas. Někdo jel dobře, někdo pomaleji," konstatovala Sáblíková. Sama do zkušebních závodů na rozdíl například od Karolíny Erbanové nenastoupí. "Co kdyby se mi něco nepovedlo...," podotkla. Kouč Petr Novák je však v klidu. "Bojí se závodit. Má strach, že by jela moc rychle," řekl.

Rodačka z Nového Města na Moravě však spíše přemýšlí nad omezeným tréninkem v sezoně. "Je to zvláštní. Jsem hrozně ráda, že mě na ledě záda nelimitují a cítím je pouze při rozjezdu. Oproti tomu, co jsem zažívala v sezoně, se to nedá srovnat. A přesto má člověk v hlavě, proč to nepřišlo dříve. Dva měsíce jsem nedělala, co jsem měla. Přišlo to v nejdebilnější chvíli," kroutila hlavou mnohonásobná světová šampionka, která v předešlých jedenácti sezonách kralovala Světovému poháru.

Okolí ji ale uklidňuje a motivuje. "Spousta lidí mi říká, ať si to v hlavě otočím a těším se na závod. Ale mně to zatím nejde. V hlavě mi převládá pocit, že se to podělalo a mám pět dnů do startu. A v nohách nemám, co bych měla mít," dodala Sáblíková, kterou čeká první start v Pchjongčchangu v sobotu, kdy bude obhajovat stříbrnou medaili na trojce.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články