Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
CZ FIGHTERS FOR VETERANS

Může se česká výprava v Pchjongčchangu přiblížit úspěchu ze Soči?

Tolik medailí jako v Soči, to už se nemusí opakovat. Tohle prohlásil předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval. Před čtyřmi lety to v Rusku cinklo osmkrát, dvakrát zlatě, čtyřikrát z toho bylo stříbro a dvakrát bronz (k němu ještě může přibýt další ze štafety biatlonistek). Může se to opakovat?

Martina Sáblíková a zlatá medaile ze Soči
zdroj: ČTK/AP autor: Roman Vondrouš

Sáblíková se uzdravuje

Máme na to nabito? Jasné medailové ambice české výpravy ale v sezoně často ničily zdravotní trable. Medailová jistota - rychlobruslařka Martina Sáblíková - sice odjela poslední závod Světového poháru v Německu, kde na tříkilometrové trati skončila třetí, ale v přípravě jí brzdila bolavá záda. "Je to jako na houpačce. Jednou to skoro necítím, podruhé jdu přes bolest," konstatovala trojnásobná olympijská vítězka.

Královna dlouhých tratí je tedy zpět, jen není jisté, na co to bude stačit. O to ale budou její starty zajímavější. "Pořád nemohu dostat z hlavy, že jsem tak dlouho nemohla trénovat," řekla Sáblíková už v Koreji a oceňovala rychlé časy soupeřek. Její trenér Petr Novák ale vzkázal: "Ono to přijde, nemám o ní strach."

K napínavému průběhu může přispět i Karolína Erbanová, třetí na 500 metrů z letošního mistrovství Evropy. Snažit se bude vylepšit 10. místa ze Soči na obou sprinterských tratích. "Očekávání jsou vyšší, to je jasné. Nejedu tam s cílem být desátá. Ale nechci dávat na umístění nějakou váhu, neukázalo se to jako dobrá strategie. Prostě ty závody odjedu nejlépe, jak to půjde," podotkla.

Snowboardová síla

Velkou kandidátkou na příčky nejvyšší je Ester Ledecká, která na snowboardu vládne suverénně Světovému poháru v obřím slalomu, i když v tom posledním vypadla – scházelo jí trochu štěstí. A to, jak známo, přeje připraveným a Ledecká se nachystat umí už proto, že jí všechno kolem závodění baví. Oproti minulým Hrám je nyní zdravotně v pořádku.

Stejně jako u její kolegyně Evy Samkové. Ta bude v Koreji obhajovat zlato ve snowboardcrossu. Přípravu i sezonu jí zbrzdilo vyhozené rameno po pádu v tréninku, ale v lednovém závodě SP v Turecku dokázala ujet všem soupeřkám a bude opět patřit k největším favoritkám.

Vítková, Moravec a…

A pak je tu biatlon. Jeden z nejpopulárnějších sportů v republice sice pro tuhle sezonu přišel kvůli vleklým problémům s lýtky o svou největší hvězdu, nejlepší tuzemskou sportovkyni loňského roku Gabrielu Koukalovou, jenže naštěstí není všechno jen na ní.

Jiří Hamza, šéf českého biatlonu, řekl, že závod ve Světovém poháru může vyhrát padesát mužů a třicet žen. A v Koreji mezi adepty na stupně vítězů budou patřit i Veronika Vítková, Ondřej Moravec, Michal Krčmář, Michal Šlesingr, Jaroslav Soukup. Jejich forma po malátném startu do sezony začíná nabírat na kvalitě a vzhledem k množství závodů by to alespoň jednou cinknout mohlo.

Ilustrační foto

Vzpomínky na Nagano

Hodně vysoko myslí i hokejisti. Po dlouhé době se bude hrát bez hvězd z NHL a tím se snížily šance týmů Kanady a USA, zatímco u evropských celků je to spíš naopak. Zkušenosti s olympiádou mají jen dva hráči z českého výběru. Martin Erat, ten pojede už na čtvrté Hry a při své první účasti v roce 2006 si přivezl bronz. Roman Červenka hrál na posledních dvou ZOH také, ale na medaili čeká. Poslední zápasy českého výběru proti týmům, které pojedou na Hry téměř v totožných sestavách, vyzněly hodně příznivě. Takže sny o zlatém Naganu se zvolna vracejí.

Na velké výsledky zatím marně čekají čeští alpští i klasičtí lyžaři, skokani i krasobruslaři a nejspíš budou čekat dál, i když Martin Jakš a Petra Nováková naznačili v posledním závodě SP v běhu na lyžích před olympiádou, že formu poladili dobře. K ještě větší motivaci by mohly pomoci také prémie ČOV za medaile – zlato: 1,75 milionu korun, stříbro 875 tisíc, bronz 525 tisíc. Pokud hokejisté zopakují Nagano, rozdělí si 12,5 milionu, za stříbro získají 6,25 milionu a za bronz 3,75 milionu korun.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články