Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Hledá se hvězda: Fourcade, Bö, Klaebo, nebo Shiffrinová? A co Sáblíková s Ledeckou?

Největší koncentrace současných sportovních veličin bude ve dvou únorových týdnech v korejském Pchjongčchangu. Kdo z nich aspiruje na největší hvězdu nadcházejících zimních olympijských her? O tom rozhodne forma i počet disciplín, které závodníky čekají.

Sport
zdroj: ČT4

Jednou z největších postav očekávané sportovní akce by se mohla stát Mikaela Shiffrinová. Tahle stále ještě dvaadvacetiletá fenomenální lyžařka z amerického Vailu umí všechno, na co sáhne – tedy spíš: na co se postaví. Zajede výborně od slalomu, v němž obhajuje zlato ze Soči, po sjezd. Takže, když sečteme disciplíny s kombinací a závodem týmů – mohla by mít šest medailí. To je sen, který se ale může brzy změnit v realitu. Ovšem poslední závody před olympiádou jí nevyšly a bude záležet na tom, jak se s tím srovná psychicky.

Vládcem Světového poháru sjezdařů je rakouský slalomář Michael Hirscher, ale ten se vyhýbá super-G a sjezdu, takže jeho sběratelské naděje jsou rázem významně nižší.

Šest disciplín, včetně smíšené štafety, čeká na biatlonisty. Tam si to od začátku sezony rozdávají hlavně Martin Fourcade z Francie a Johannes Thingnes Bö z Norska. Oba mají formu jako hrom a nervy jako provazy – jak silné ty provazy jsou, se ale ukáže až na olympiádě, kdy tlak na psychiku narůstá geometrickou řadou. Tady bych si vsadil na francouzského fenoména.

Mezi biatlonistkami je špička daleko komplikovanější. Do fronty na medaile musíme zařadit i Veroniku Vítkovou, jejíž forma před Pchjongčchangem graduje. Šéf českého biatlonu Jiří Hamza řekl, že závod SP může vyhrát padesát biatlonistek. Je pravděpodobné, že jedna vládkyně se nečeká. Ale Lauara Dahlmeierová i Maren Hammerscmidtová z Německa, Dorthea Wiererová z Itálie, Kaisa Mäkäräinenová z Finska, Darja Domračevová z Běloruska i Slovenka Anastasia Kuzminová by se měly na stupních vítězů určitě objevit.

Fazonu jako hrom by měl v Pchjongčchangu potvrdit třicetiletý polský skokan na lyžích Kamil Stoch. Ten na Turné čtyř můstků vyhrál všechny závody a na mistrovství světa v letech na lyžích v Oberstdorfu skončil druhý. Šampionát byl ale kvůli počasí zkrácen ze tří na čtyři kola. "Nikdy nemyslím na vítězství, není to rozumné. Vždycky koukám jen na své skoky," řekl po triumfu na Turné, a to by mu mohlo pomoci i na ZOH, kde kromě závodů na velkém a malém můstku čeká i soutěž družstev.

Velkou hvězdou běhu na lyžích je teprve jednadvacetiletý Nor Johannes Hösflot Klaebo. Chtěl být původně fotbalistou, ale na běžkách je k nezastavení a umí všechno. Od sprintu dál. "Je neuvěřitelný," řekl o svém krajanovi třiatřicetiletý Martin Johansrud Sundby, ale všichni soupeři už tomu začínají věřit a mladík vládne Světovému poháru. Ovšem jak se zdá, formu vyladil výborně například Švýcar Darius Cologna, který už mockrát dokázal, že umí.

Johannes Hösflot Klaebo
zdroj: Lehtikuva autor: Heikki Saukkomaa

Mezi ženami je opět situace složitější. Hodně se čeká hlavně od Heidi Wengové, vedoucí ženy SP, i od další Norky, druhé v pořadí Ingvild Flugstad Östbergové, a třetí Charlotte Kallaová ze Švédska. Do dějin se ale může v Koreji zapsat sedmatřicetiletá Maritt Björgenová. Ta má deset olympijských medailí (6-3-1) a podle výsledků se zdá, že načasovala formu výborně. Takže může v Pchjongčchangu útočit na nejúspěšnějšího běžce na lyžích Björna Daehlieho, jenž získal na Hrách 12 cenných kovů. I na vůbec nejúspěšnějšího sportovce zimních her biatlonistu Björndalena se 13 medailemi.

Mezi světovou zimní elitou by se mohla prosadit i Česká republika. Největší českou sběratelkou medailí by mezi nejúspěšnějšími účastníky Her mohla být rychlobruslařská stálice Martina Sáblíková. Ta patří k favoritkám na tři i pět kilometrů, ale bude hodně záležet na tom, jak stihne doladit formu poté, co se od začátku sezony snaží zbavit bolesti zad a přišla o dva měsíce tréninku. Poslední dobou se ale zdálo, že svítá na lepší časy. "V Koreji už budu trénovat do rychlosti. Snad to dobře dopadne," řekla třicetiletá rychlobruslařská hvězda.

Na snowboardu by mohla k očekávané medaili v paralelním obřím slalomu přidat Ester Ledecká i slušné umístění na lyžích. Měla by jet Super-G, protože sjezd a kombinaci kvůli harmonogramu a kolizi se soutěžemi na snowboardu nejspíš nestihne. A kdyby se jí to podařilo, byl by to určitě velký příběh z Pchjongčchangu.

Hvězdu může zrodit také hokejový turnaj. Ten bude také hodně sledovaný. A zopakovat legendární Nagano se v něm pokusí i český výběr, ale natěšení na úspěch jsou také další týmy. Za hlavní aspiranty na triumf v turnaji bez hráčů NHL jsou považovaní zejména Rusové.

Potěšit pořadatelskou zemi by mohli short trackeři. Korejka Čoj Min-jeong i její krajan Hwang Te-heon vedou pořadí Světového poháru. A tahle disciplína je v Koreji hodně populární, takže se čeká velká sledovanost a atmosféra.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články