Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Senzační postup přes Američany posunul Hlinkův výběr do boje o medaile

Čtvrtfinále Česko – USA mělo jasného favorita. Američané jako šampioni Světového poháru z roku 1996 vzhlíželi k plánované semifinálové bitvě proti Kanadě, ale do boje o medaile postoupil český outsider po vítězném obratu. Na Modanův úvodní zásah odpověděli v polovině zápasu Růžička s Jágrem, jejichž góly dělilo pouhých 58 sekund. Ještě do přestávky zvýšil Ručinský a na konečných 4:1 upravil v závěru Dopita. Brankář Dominik Hašek přiváděl americké střelce k zoufalství a nakonec si v zápase připsal 38 úspěšných zákroků.

Utkání Česko - USA na olympiádě v Naganu 1998
zdroj: ČTK/AP autor: Deryk Hans

Trenérské duo Hlinka – Lener sáhlo po utkání s Ruskem k jediné změně: Jana Čalouna nahradil od začátku zápasu ve čtvrtém útoku pardubický Milan Hejduk, který tak doplnil bývalou kladenskou dvojici Patera – Procházka. Jenže Hejdukovi premiéra nevyšla. Při prvním střídání byl vyloučen za nedovolené bránění a česká reprezentace čelila první přesilové hře soupeře.

A hned také přišla velká šance Američanů. Hull si narazil s LeClairem a Hašek musel vleže vytáhnout první skvělý zákrok proti nositeli slavného jména. Obávaného kanonýra vychytal brankář Buffala máchnutím lapačky, čímž předznamenal, jakou překážku bude Hašek v zápase představovat. Američané se úvodní přesilovkou nastartovali a spustili útočný kolotoč. Brankář Mike Richter nemusel na druhé straně čelit vážnější situaci, naopak Hašek si připsal další důležité zákroky při šancích Sutera, Guerina a Tkachuka.

Češi zahrozili až po sedmi minutách, kdy se typicky po pravém křídle uvolnil Jaromír Jágr, ale Richtera po zaseknutí na střed nepřekonal. Hra se do poloviny úvodní třetiny srovnala a útoky se střídaly na obou stranách, prakticky se nepřerušovalo. Po faulu Roenicka na Reichla dostali šanci zahrát si v početní výhodě také čeští reprezentanti. Ani druhá přesilovka po vyloučení Sutera ale k výraznějšímu ohrožení Richterovy branky nevedla.

Z původní převahy se však přesto radovali jako první Američané, byť až před koncem úvodní části. Amonte zavezl puk do útočného pásma, v otevřené obraně vybídl přihrávkou Modana a ten bekhendem překonal akrobaticky zasahujícího Haška. V největší české příležitosti pak selhal Dopita, který z mezikruží neprostřelil Richtera.

Po nepovedené úvodní třetině přišel čas na pověstný Růžičkův proslov

"Bylo to hodně těžké, první třetina nám vůbec nevyšla. Amerika nás přehrávala. Opravdu, kdyby Dominik [Hašek] nevychytal první třetinu, tak jsme mohli prohrávat třeba 0:3 nebo 0:4 a nikdo by neřekl ani slovo. [Předvedl] zázračné zákroky. Prohrávalo se ale 0:1 a věděli jsme, že je to zatím špatné," uvedl kapitán Růžička.

Kapitán Vladimír Růžička o proslovu v kabině:

"Po každé třetině, když nebylo něco dobrého, tak jsme si něco řekli. Já vůbec nevím, že by to byla nějaká zázračná slova. Zkrátka jsme si tam řekli, že do toho musíme jít. A nebylo to jen ode mě, bylo to od všech hráčů, protože jsme věděli, že ta třetina byla špatná. Možná jsem byl [trochu hlasitější]. Ale třetina byla špatná a všichni jsme si to uvědomovali. Věděli jsme, že pokud tak budeme pokračovat dál, tak Ameriku nemůžeme porazit. Bylo jen otázkou času, kdy jí to tam zase spadne."

Americká převaha se však jako kdyby přenesla i přes přestávku a na začátku prostřední třetiny si Hašek připsal dva těžké zákroky proti Modanovi a LeClairovi. Dobře organizovaná hra Američanů dělala českému týmu nadále velké problémy a Hašek si připisoval jeden zásah za druhým. Neustálé dobývání americké obrany ale postupně odkrývalo skulinky v defenzivě Spojených států a Richter se dostával do větší permanence.

Kýžené vyrovnání nastalo těsně před polovinou zápasu. Jágrův bekhend se dostal k Růžičkovi a jeho dorážku si srazil do vlastní sítě Richter. Brankář New Yorku Rangers nejprve hokejkou zasáhl, ale puk se mu následně odrazil od betonu do branky. O minutu později už Češi vedli. Američané nechali snad poprvé v utkání Jágra nehlídaného a česká osmašedesátka si došla po individuální akci po buly pro první branku na turnaji. Po vedoucím gólu došlo i na pověstné zasalutování - 2:1.

"První gól byl možná zlomový, protože jsme si přece jen uvědomili, že můžeme skórovat. Ale ten druhý gól [Jágra], to málokdo umí, vyjet od mantinelu a zamířit jak se říká na 'dřevěnku', to bylo úžasné. A to byl ten zlom, tam se to mužstvo nastartovalo a tam to, myslím si, začalo," řekl asistent trenéra Lener.

Obrat pojistil Ručinský, Hašek už další gól nepovolil

Český rozlet ale přibrzdilo Šlégrovo vyloučení, po kterém si zachytal v oslabení zase Hašek. Se střelami Cheliose a Hulla si však poradil. Do 35. minuty tak mrštný gólman čelil už 21 pokusům USA. Když musel Hašek po dalším závaru nadvakrát zasahovat po dalším tlaku Američanů, vysvobodil českou družinu Martin Ručinský tři minuty před druhou přestávkou.

Útočník Montrealu vjel do útočného pásma, protáhl střelu švihem a díky teči obránce Leetche nedosáhl Richter na puk, který změnil směr. To byla rána do vazu americkému týmu. Snížit mohl ještě Weight, ale při přesilovce netrefil odkrytou klec po riskantním vyjetí Haška za bránu, který se však stihl vrátit a dorážku skokem vytěsnil.

"[Hašek] chtěl hrát a rozehrávat, to se naučil v NHL. Samozřejmě se brankářům někdy stane, třeba i Dominikovi, že udělají chybu. Ale on byl tak rychlý, že letěl do brány a skočil tam. Nikdy nechce pustit gól. Když se mu to stane v tréninku, tak to udělá i v tréninku," dodal Růžička k Haškově charakteristice.

Na největší hokejový úspěch vzpomínali Slavomír Lener, Jaroslav Špaček a Petr Vichnar ve speciálním díle Hokej fokus podcastu:

Nadějný dvoubrankový náskok mohl být poloviční hned po půl minutě hry v závěrečné třetině zápasu. LeClair se objevil u odraženého puku jako první, ale tváří v tvář proti Haškovi selhal. Stejný útočník pak neuspěl ani při výjezdu z rohu o chvíli později. Český brankář byl pod neustálou palbou střel, ta Cheliosova trefila Haška dokonce do masky. Obrana národního týmu ale odolala.

Nepřetržitý americký tlak trval až do 47. minuty, kdy se Amonte dopustil zbytečného faulu na Svobodu. Ani dvě Jágrovy příležitosti ale se skóre nepohnuly. Navrátivší se útočník USA z trestné lavice mohl snížit na druhé straně. Hašek ho ale vychytal betonem po rychlém přesunu. Ofenzivy se nadále střídaly, ale větší nebezpečí způsobovaly americké akce.

V největší šanci se následně objevil obránce Derian Hatcher, ale jeho střelu z mezikruží vyškrábl Hašek hřbetem lapačky pět minut před koncem. Při českém brejku dvou na jednoho Růžička vybídl Jágra, ale ten nedal. Definitivní rozhodnutí tak přišlo až v poslední minutě, kdy napřáhl Jiří Dopita a vymetl horní roh Richterovy branky. Češi po konečném výsledku 4:1 senzačně postoupili do semifinále olympijského turnaje a čekal je boj o medaile.

Čtvrtfinále olympijského turnaje v Naganu 1998:

ČR – USA 4:1 (0:1, 3:0, 1:0)

Branky a nahrávky:  29. Růžička (Jágr, Straka), 30. Jágr (Dopita), 37. Ručinský (Lang, Šmehlík), 60. Dopita - 17. Modano (Amonte, Tkachuk). Střely: 19:39. Rozhodčí: McCreary - Poliakov, Scapinello. Diváků: 9822.

Česko: Hašek (Čechmánek) - Šmehlík, Šlégr, Svoboda, Hamrlík, Kučera, Špaček (L. Procházka) - Straka, Růžička, Jágr - Lang, Reichel, Ručinský - Beránek, Dopita, Moravec - M. Procházka, Patera, Hejduk (Čaloun).

USA: Richter (Vanbiesbrouck) - Leetch, D. Hatcher - Chelios, Suter - Schneider, Carney - Guerin, Modano, Tkachuk - LeClair, Weight, Hull - Deadmarsh, Roenick, Langenbrunner - Amonte, LaFontaine, Otto.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články