Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

První dopingový nález v Koreji: Kontrolou neprošel japonský rychlobruslař Saito

První dopingový nález na zimních olympijských hrách v korejském Pchjongčchangu má na svědomí japonský rychlobruslař na krátké dráze Kei Saito. Náhradní závodník z Japonska neprošel mimosoutěžní kontrolou na diuretikum acetazolamid. Arbitrážní soud pro sport (CAS) provizorně zastavil jednadvacetiletému rychlobruslaři činnost a zároveň byl z Her vyloučen. Saito byl po nálezu šokován, neboť si prý nikdy zakázanou látku nevzal.

Japonský rychlobruslař Kei Saito
zdroj: ČTK/AP

Bronzový medailista z juniorského mistrovství světa 2013 Saito ještě do olympijských soutěží v Koreji nezasáhl. Byl náhradníkem pro štafetu na 5000 metrů, jejíž kvalifikace je na programu v úterý.

"Kei Saito byl během mimosoutěžní kontroly pozitivně testován na acetazolamid, což je diuretikum, jež může maskovat užívání zakázaných prostředků," uvedl CAS. "Sportovec souhlasil se svou provizorní suspendací a odchodem z olympijské vesnice," dodal arbitrážní soud. Konečný verdikt v případu padne až po Hrách.

Saito, jehož starší sestra Hitomi je také v rychlobruslařském týmu na krátké dráze v Pchjongčchangu, se postaral o první japonský dopingový případ v historii zimních olympijských her. Pozitivně testován byl 4. února, několik hodin poté, co dorazil do olympijské vesnice.

"Jsem z toho v šoku, nikdy jsem neměl v úmyslu dopovat. Nikdy jsem nebral steroidy, takže jsem neměl co maskovat a ani jsem nemusel díky tomuto léku hubnout," uvedl 55 kg vážící Saito v tiskovém prohlášení. "Chci prokázat svou nevinu, ale také nechci poškodit svůj tým, takže jsem tento verdikt přijal," dodal rychlobruslař k rozhodnutí o své suspendaci.

Šéf japonské výpravy Jasuo Saito na tiskové konferenci řekl, že jeho jmenovec byl testován také 29. ledna během tréninkového kempu a výsledek zkoušky byl negativní. "V průběhu olympijských her neměl šanci dokázat svou nevinu. Bylo to těžké rozhodnutí, které nikdo nepřijímá rád, ale souhlasil s tím, že opustí olympijskou vesnici, aby nepůsobil problémy svým týmovým kolegům," uvedl japonský funkcionář.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články