Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Nic horšího jsem ještě nezažil, postěžoval si na systém dopingových kontrol Moravec

Plán byl jasný, ve dni volna se pořádně vyspat a odpočinout si. Místo toho však české biatlonisty čekalo překvapení v podobě ranní dopingové kontroly. Podobně na tom byly o 24 hodin dříve i rychlobruslařky Martina Sáblíková a Nikola Zdráhalová. Radost z toho nikdo neměl, jelikož nastavený systém je v dějišti Her dost nestandardní.

Ondřej Moravec
zdroj: ČTK autor: Kamaryt Michal

Kontroly se provádějí přímo v olympijských vesnicích v Pchjongčchangu i v přímořském Kangnungu. Problémem je, že komisaři vyberou ráno mnoho sportovců, vzniká fronta a na odebrání vzorku se dlouho čeká. "Proces, co by standardně trval tak půl hodiny, se protáhl skoro na dvě a půl," řekl biatlonista Ondřej Moravec.

"Mně to nevadí, je to jedna z mála našich povinností, které musíme dělat. A tím, co se děje ve sportu, tak jsem pro testovat a brát to tvrdě. Ale systémem, který funguje, a to nebyl tenhle případ. Nic horšího jsem asi ještě nezažil," sdělil Moravec.

Podobně zdlouhavou kontrolu měly v Kangnungu Sáblíková se Zdráhalovou. "Přišly jsme do stanu, tam jsem čekala asi padesát minut, než mě vzali, protože tam byl zástup lidí. U mě to celé trvalo asi dvě a půl hodiny," spočítala Sáblíková. Přitom v systému pro hlášení času a místa pobytu pro dopingové kontroly rychlobruslařky upravily, že jsou k dispozici večer. "Ale oni tu mohou chodit kdykoliv," podotkla Zdráhalová.

Trojnásobné olympijské vítězce Sáblíkové nevadí, že musí absolvovat dopingovou kontrolu. Je na ně zvyklá. "Pro mě takhle chodili i v Soči, ale až odpoledne a měli tam trošku jinou teplotu," zmínila teplé počasí v Rusku před čtyřmi lety. "Tady je ale zima a při čekání byla trochu zima. Seděla jsem v bundě a ve vestě," uvedla.

Jelikož Sáblíková čekala skoro hodinu, měla pak problém vzorek odevzdat. "Když ráno vstanu, tak jsem zvyklá si stejně jako řada dalších lidí dojít na záchod. Ale když musím čekat, tak mi to logicky nejde spustit," řekla. Poprosila paní komisařku, jestli k ní pustí Zdráhalovou. "Povídat si se mnou, že to je domácí atmosféra. Až pak jsem se vyčůrala. Už to bylo podruhé, stalo se mi to i v Kanadě," prozradila s úsměvem Sáblíková.

S Moravcem museli v horách na kontrolu také Jaroslav Soukup, Adam Václavík a Markéta Davidová. "Vstávání by mi ani tak nevadilo, pravidla jsou tady trošku přísnější, ale ten proces byl hodně nestandardní, slušně řečeno," zlobil se Moravec.

Na kontrole se sešlo najednou patnáct lidí, přičemž odběrových místností je pouze pět - tři pro ženy a dvě pro muže. "Dvě se zablokovaly, protože to vypadalo, že holky, co tam byly, neodevzdaly kompletní vzorek moči. Takže nám sebrali další," řekl Moravec, jenž musel oželet spánek během dne volna.

Nepříjemné není vstávání jen pro vybraného sportovce, ale i pro ostatní v apartmánu. Příčky mezi pokoji jsou totiž tenké a všechno je slyšet. "Což znamená, že když přijdou v šest padesát, tak vzbudí každého," řekl Moravec. "U nás je to stejné. Zvonek vždy vzbudí všechny v apartmánu," doplnila Zdráhalová.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články