Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Rusové zorganizují vlastní hry. Odměna? Stejná jako v Pchjongčchangu

Pro sportovce, kteří z rozhodnutí Mezinárodního olympijského výboru nemohou startovat na OH v Jižní Koreji, uspořádá Rusko alternativní zimní hry. Podobné soutěže se konaly už předloni, kdy se někteří reprezentanti kvůli skandálu se státem řízeným dopingem nesměli zúčastnit letních olympijských her v Riu de Janeiro. Vítězové obdrží čtyři miliony rublů (1,43 milionu korun), tedy stejnou částku jako zlatí medailisté z Pchjongčchangu.

Anton Šipulin
zdroj: ČTK/AP autor: Andrea Solero

Rusko bylo v prosinci vyloučeno z Her v Pchjongčchangu kvůli dopingovým podvodům ze Soči 2014. V Jižní Koreji přesto závodí 168 sportovců, kteří jako prokazatelně "čistí" dostali pozvánku MOV. Startují pod neutrální vlajkou a v případě triumfu se jim nebude hrát ruská hymna.

Na popud prezidenta Vladimira Putina ovšem vláda rozhodla, že sportovci nepozvaní na olympijské či paralympijské hry budou mít v Rusku vlastní soutěže v běhu na lyžích, biatlonu, jízdě na bobech, rychlobruslení a shorttracku, handicapovaní navíc i ve sledge hokeji.

O zmíněnou odměnu proto mohou usilovat například běžci na lyžích Alexander Legkov a Sergej Usťugov, biatlonista Anton Šipulin nebo rychlobruslař Viktor An.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články