Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

Krásný sport v rozmarné době. Olympijské hry se po sto letech vracejí do Paříže

Pryč je doba covidové pandemie, prázdných tribun, olympijské hry se vracejí v plném lesku. Po 12 letech se největší sportovní akce vrací do Evropy a po sto letech přímo do Paříže. Už ve středu se v metropoli nad Seinou rozeběhly první soutěže, pátek je dnem oficiálního zahájení. A to vpravdě netradičního. Středobodem dění nebude stadion, ale centrum města. Výpravy připlují po Seině na Trocadéro. Přímý přenos sledujte na ČT sport od 19:35. Hodina z Paříže s bohatým olympijským programem začíná už v 18:00.

Olympijské hry v Paříži
zdroj: Reuters autor: Abdul Saboor

Prodalo se rekordních bezmála devět milionů vstupenek. Olympijský sen prožije deset a půl tisíce sportovců z 206 zemí. Nejpočetnější výpravu vedle Francie mají Spojené státy americké, jejichž barvy přijelo hájit 592 sportovců. Navzdory válce na Ukrajině bude startovat pod neutrální vlajkou celkem 31 sportovců z Ruska a Běloruska.

O jedinečné medaile s kouskem Eiffelovky se bude bojovat na 35 sportovištích. Většina z nich je přímo v Paříži nebo blízkém okolí, ale olympijskou atmosféru zažijí i další francouzská města. Střelci budou v Chaterauroux, jachtařská regata se uskuteční v přístavním městě Marseille, surfaři budou na tichomořském ostrově Tahiti.

Hry v době politické nejistoty

Olympismus bývá často konfrontován s politikou. Nejinak tomu bude i během pařížského soutěžení. Důvod? Nedávné volby i jejich překvapivý výsledek. Nová levicová fronta zvítězila před centristy a favorizovaným krajně pravicovým Národním sdružením Marine Le Penové.

Nynější premiér Gabriel Attal po volebním neúspěchu centristů podal demisi, kterou prezident Emmanuel Macron minulý týden přijal. Premiéra i ministry však požádal, aby své úřady vykonávali dál, dokud nevznikne nový kabinet. A ten chce hlava státu jmenovat až po olympijských hrách.

Většina v Národním shromáždění je ovšem v nedohlednu. Zvláště po prohlášeních kandidátky levicové koalice na premiérku Lucie Castetsové: "Dohoda mezi těmi, kteří chtějí, aby každý platil odpovídající část daní, a těmi, kteří chtějí ulevit na daních těm nejvíce zvýhodněným, není možná." Jiskřivá politická situace bude jistě probublávat i sportovním soupeřením.

Poslouchejte speciální podcastovou sérii Olympijský mýtus:

Hry ostře sledované

Francie je zemí kontrastů, krás i temných stránek. Do popředí se dere otázka bezpečnosti. Ve středu se ze zápasu Izrael – Mali staly velké manévry. V okolí Parku princů byla ustanovena protiteroristická zóna s přítomností 1000 policistů. Drobná ouvertura.

Během průměrného dne bude hlídkovat či bude v pohotovosti na 30 000 policistů a četníků. Těm bude pomáhat i 1800 policistů ze zahraničí. Své kontingenty do Francie vyšlou Španělsko, Británie, Německo, Slovensko nebo i Česko. Zahraniční policisté budou smět nosit zbraně, hlídkovat však budou pod velením francouzského policisty. Češi budou nasazováni kvůli detekci výbušnin a zbraní na různá sportoviště, která jsou nejen v Paříži, ale i v dalších francouzských městech.

V zahajovací den bude v pohotovosti dokonce na 45 000 policistů a četníků. K nim se přidá na 10 000 vojáků a několik tisíc městských strážníků či soukromých hlídačů. Dočasná bezletová zóna bude platit v Paříži a v okruhu 150 kilometrů od francouzské metropole od 18:30 do půlnoci. Omezení se tak dotkne tří hlavních letišť v Roissy, Orly a Beauvais, kde bude přerušen provoz.

Kanoistika, atletika, střelba, tenis... Kde hledat české adepty na medaile?

Kvalifikaci za sebou mají čeští lukostřelci: mistryně světa a vlajkonoška Marie Horáčková a také Adam Lim. Po odstoupení zraněné tenistky Markéty Vondroušové čítá česká výprava celkem 112 českých sportovců. Na Hry se nekvalifikoval žádný kolektivní sport.

Čeští reprezentanti se představí v 23 sportech. Navázat na tři roky starý úspěch z Tokia, odkud Češi přivezli 11 cenných kovů, není snadným úkolem.

V nominaci jsou všichni čeští olympijští vítězové z minulých Her. Zlaté medaile obhajují judista Lukáš Krpálek, vodní slalomář Jiří Prskavec, střelec v disciplíně trap Jiří Lipták a tenistky Kateřina Siniaková a Barbora Krejčíková ve čtyřhře. A všichni patří k favoritům také letošního setkání pod pěti kruhy.

Nejpočetněji zastoupeným českým sportem je atletika, která má velkou medailovou naději v obhájci stříbra Jakubu Vadlejchovi.

Druhou největší skupinou jsou kanoisté, kterých je jedenáct. Šest se nominovalo v rychlostní kanoistice, kde nechybějí čtyřnásobný olympijský medailista Josef Dostál ani úřadující mistr světa na kilometru Martin Fuksa. Díky Anežce Paloudové je v rychlostní kanoistice po 16 letech žena.

Do Paříže pojede pět vodních slalomářů, medaili vedle zlatého kajakáře Prskavce bude obhajovat v Tokiu stříbrný kanoista Lukáš Rohan. Vodní slalomáři mají o jednoho závodníka více než obvykle díky premiéře kayakcrossu, do které se jako specialistka nominovala Tereza Fišerová.

Velké ambice si dělají střelci, možná největší šance dávají zahraniční pozorovatelé Jiřímu Přívratskému, který bude adeptem na cenný kov v královské puškařské disciplíně. Dostat se do finále ale může kdokoli z početné střelecké výpravy.

Pohled na hvězdnou olympijskou oblohu

Na koho se bude vzpomínat, až olympijský oheň 11. srpna pohasne? Především jsou to první Hry, na kterých nastoupí vyrovnaný počet sportovců a sportovkyň.

Tradičními vrcholy jsou plavecké nebo gymnastické večery, souboj sprinterů na 100 metrů, představení amerických basketbalistů. Svět je zvědav, co zase předvede nestárnoucí Simone Bilesová, provedou-li domácí favorité frontální útok na pódium v šermu, cyklistice, házené nebo fotbale.

A co mladí talenti v olympijské novince breakdance? Dokáže s dravým mládím někdo držet krok ve skateboardingu nebo Freestyle BMX? Na všechny otázky přijde řada až po pátečním nezvyklém večeru.

Úplně jiné zahájení, premiéra pro Horáčkovou a Krpálek podruhé

Umělecký ředitel programu Thomas Jolly che připomínat propojení sportu a umění. "V antickém Řecku stavěli města kolem dvou budov – stadionů a divadel. Tato dvě místa utvářela řeckou společnost. Nezapomínejme, že na antických olympijských hrách byly i umělecké soutěže, které se bohužel z programu vytratily. Ale Hry byly už od antiky vždy spojením sportu a kultury."

Sport a umění podle něj přináší podobné emoce. "Sdílíme okamžiky na nějaké akci, ať už je to sportovní zápolení, nebo představení." Při vymýšlení ceremoniálu se Jolly potýkal s novými výzvami, protože musel respektovat limity dané rozpočtem i netradičními kulisami. Některé nápady se ukázaly vzhledem k přírodním podmínkám jako neproveditelné.

"Je to splněný sen, přáníčko," usmívala se Marie Horáčková, když se dozvěděla, že bude českou vlajkonoškou. Čestné funkce se chopí spolu s ní judista Lukáš Krpálek. Dvojnásobný olympijský šampion ponese vlajku na zahájení podruhé, této pocty se mu dostalo také před osmi lety v Riu de Janeiro.

Olympijská vesnice a stadiony

Napříč téměř všemi stavbami k olympijským hrám se line nit udržitelnosti a co nejmenší zátěž pro životní prostředí. Ekologické zaměření a opětovné využití olympijských sportovišť je často skloňovaným tématem.

Sportovní klání se uskuteční napříč celou Francií a závodit se bude i na druhé straně zeměkoule. Organizátoři zasadili mnohé soutěže do srdce Paříže mezi nejznámější pamětihodnosti, jiné zase do rozvíjejících se čtvrtí.

Olympijská vesnice pojme téměř 14 500 lidí. "Z těch, co pamatuji, je připravená nejlépe. A je doopravdy hezká, žádné sídliště paneláků, vznikla tu různorodá a pestrá čtvrť. A je taky příjemné, že olympionici mají možnost po ulicích chodit jako první a vyzkoušet si komfort bydlení, které tu pak zůstane," uvedl šéf české výpravy Martin Doktor.

Není to novinka, ale sportovci využijí postele z recyklovaného materiálu. Naopak vůbec poprvé bude ve vesnici například k dispozici prostor, kde budou moci trávit čas se svými dětmi. Nebude se jednat o školku, protože nebude k dispozici personál, ale spíše o jakési dětské koutky.

ČT nabídne až 320 hodin přímých přenosů

ČT sport zachytí většinu medailových soubojů, nabídne 320 hodin přímých přenosů doplněných o záznamy, rozhovory, reportáže a vstupy přímo z dějiště Her. "Živé přenosy z olympijských her v Paříži jsou jedním z největších vrcholů letního schématu České televize. Ačkoliv má ČT jako majitel sublicence oprávnění vysílat olympijské soutěže pouze na jednom programu, podařilo se domluvit několik výjimek, díky kterým je možné v případě časového souběhu dvou bojů o medaile s českou účastí pro živé vysílání využít i internetový stream," říká výkonný ředitel ČT sport Jiří Ponikelský.

Olympijské studio je umístěné v Českém domě v parku La Villette. "Vysílání z Paříže je bez časového posunu, což ovlivní možnost prezentace rozhovorů s našimi sportovci během dne a večera. Budeme je vysílat v 60minutovém přehledu Hodina z Paříže. Ale kvůli nejistému času budeme většinu rozhovorů v hrubém sestřihu dávat na sítě, na web ČT sport, kde se objeví často dřív, než je odvysíláme v televizní premiéře," vysvětlil šéfkomentátor redakce sportu České televize a autor projektu Paříž 2024 Robert Záruba.

Kromě exkluzivních rozhovorů s českými sportovci najdou fanoušci na webu ctsport.cz během olympijských her speciální rubriku s bohatým zpravodajským obsahem, výsledkovým servisem i speciálními Paříž fokus podcasty.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články