Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Speedway GP 2024

OBRAZEM: Nejen Paříž, ale celá Francie i Tahiti. Kde všude se koná olympiáda?

Paříž vítá olympijskou rodinu v kulisách tradičních hal a stadionů i méně obvyklých míst. Podívejte se, jak se bude hrát plážový volejbal pod Eiffelovou věží, kde se do Seiny vrhnou triatlonisté, kde se s vlnami pomazlí surfaři.

Sportoviště v centru Paříže:

Hala Bercy
Sporty: basketbal, sportovní gymnastika
Kapacita: 15 000

Pyramidální stavba z roku 1984 hostila už mnoho velkých sportovních akcí i koncertů. Od Madonny po Daft Punk.

Hala Martovo pole

Sporty: judo, zápas
Kapacita: 9000

Má to být z dalších důkazů, jak je olympijská Paříž ekologická. Elegantní konstrukce ze dřeva a pochopitelně udržitelných materiálů. Hala tu stojí od roku 2021 a po konci Her má být opět demontována – připravena na další život, ovšem doposud není jisté kde.

Stadion Eiffelova věž

Sport: plážový volejbal
Kapacita: 12 000

Plážový volejbal to vyhrál. Prestižní místo oslav a grandiózních setkávání teď okupuje mohutná prozatímní stavba stadionu pod nejslavnější pařížskou věží.

Velký palác

Sporty: šerm, taekwondo
Kapacita: 8000

Tato vznešená stavba s velkolepou ocelovo-skleněnou střechou prochází už několik let kompletní rekonstrukcí. Pamatuje řadu výstav i sportovních událostí. Konalo se tu i mistrovství světa v šermu a sportovci se zbraněmi v ruce se sem opět vracejí.

Radnice

Sport: atletika (maraton)

Novorenesanční budova s 50 metrů vysokou zvonicí nahradila svou předchůdkyni, která nepřežila Pařížskou komunu. Odtud se vydají na trať maratonci.

Invalidovna

Sporty: lukostřelba, atletika (maraton), silniční cyklistika
Kapacita: 8000

Lukostřelba získala také velmi prestižní místo – poblíž Invalidovny, původně vojenské nemocnice z dob Ludvíka XIV., kde později spočinul i Napoleon.

La Concorde

Sporty: basketbal 3x3, breakdance, BMX freestyle, skateboarding
Kapacita: 30 000

Hned čtyři veskrze městské sporty v srdci velkoměsta. Na náměstí Svornosti. Celé prostranství se stává otevřenou arénou uprostřed pulzující metropole.

Most Alexandra III.

Sporty: dálkové plavání, triatlon, silniční cyklistika
Kapacita: 1000

Další památka, která vyrostla pro Světovou výstavu v roce 1900. Most mezi Velkým palácem a Invalidovnou je 45 metrů široký a 107 metrů dlouhý. Na jeho koncích se vypínají čtyři sloupy podpírající majestátní sochy.

Hala Porte de La Chapelle

Sporty: badminton, moderní gymnastika
Kapacita: 8000

Porte de la Chapelle zůstane i po Hrách a bude nadále hostit sportovní i kulturní akce na severu Paříže. Prim při jejím projektování hrál opět ekologický akcent, 80 procent povrchu budovy je pokryto zelení a elegantně zapadne do okolních parků a zahrad. Přední strana je opláštěna recyklovatelným hliníkem.

Roland Garros

Sporty: tenis, box
Kapacita: 36 000

Místo, kde se každý rok koná jeden ze čtyř tenisových grandslamů, snad ani není třeba výrazněji představovat. Areál poblíž Boulogneského lesíka byl postaven v roce 1928 a patří mezi nejslavnější sportovní centra na světě.

Hala jižní Paříže

Sporty: volejbal, stolní tenis, házená, vzpírání
Kapacita: 5000 až 12 000

Aréna je součástí velkého pařížského výstaviště, které se rozkládá na 35 hektarech. V osmi pavilonech přivítají pařížské veletrhy každý rok 7,5 milionu návštěvníků. I proto se toto rušné místo stalo dějištěm hned čtyř olympijských sportů.

Trocadéro

Sporty: atletika, silniční cyklistika
Kapacita: 13 000

Sportoviště v blízkém okolí Paříže:

Centrum plaveckých sportů St. Denis

Sporty: plavání – synchronizované, skoky do vody, vodní pólo
Kapacita: 5000

Spolu s lezeckým centrem v Le Bourget jsou to jediné stálé stavby přímo projektované pro olympijské hry. Vnitřní uspořádání je velice tvárné, kapacita se může dle potřeb výrazně měnit. Stade de France je odsud nadosah.

Zámek Versailles

Sporty: jezdectví, moderní pětiboj
Kapacita: 15 000 až 40 000

Dočasná aréna hledí do versailleských zahrad. Leží na promenádě Etoile Royale na západ od Canal Grande. Důstojné místo pro sporty překypující důstojností.

Kopec Elancourt

Sporty: cyklistika – cross country
Kapacita: 25 000

S nikterak závratnými 231 metry nad mořem je to nejvyšší bod v okolí Paříže s výhledem na lesy vůkol, moderní čtvrť La Defénse nebo nepřehlédnutelnou Eiffelovu věž. Tratě z drtivé většiny kopírují již existující cesty a stezičky, vše, aby dopad na přírodu byl co nejmenší.

Stadion Yves-du-Manoir

Sporty: pozemní hokej
Kapacita: 15 000

Tady kráčela sportovní historie. Tady bylo centrum Her před sto lety. Do roku 1972, kdy otevřel své brány Park Princů, byl tento stánek, pojmenovaný po předním francouzském ragbistovi, nejdůležitějším stadionem v Paříži.

Lezecké centrum Le Bourget

Sport: sportovní lezení
Kapacita: 5000

Hala severní Paříže

Sporty: box, moderní pětiboj
Kapacita: 6000

Tato prozatímní stavba se nachází na výstavišti Villepinte v oblasti Seine-Saint-Denis. Během olympiády přivítá boxery, konat se tu bude i šermířská část moderního pětiboje.

Hala La Défense

Sport: plavání, vodní pólo
Kapacita: 15 000

Svěže vypadající aréna poprvé otevřela své brány v roce 2017. Zajímavostí je největší interaktivní obří obrazovka na světě. Na 600 vlnících se hliníkových a skleněných šupin na fasádě budovy vytváří dojem oživlé arény jako stvořené pro dynamický plavecký sport.

Stadion Saint-Quentin-en-Yvelines

Sport: BMX bikros
Kapacita: 3000

Celý areál je zastřešený a leží v těsné blízkosti velodromu.

Národní golfové centrum Saint-Quentin-en-Yvelines

Sport: golf
Kapacita: 35 000

Na hřišti L'Albatros se hrál před šesti lety Ryder Cup. Pravidelně se tu koná French Open. Těžko hledat lepší místo pro olympijský golf nedaleko Paříže.

Velodrom Saint-Quentin-en-Yvelines

Sport: dráhová cyklistika
Kapacita: 5000

Srdce celé francouzské cyklistiky tvoří s areálem pro BMX ústrojný celek. V roce 2015 se tu konalo mistrovství světa, o rok později evropský šampionát.

Stade de France

Sporty: atletika, ragby
Kapacita: 77 000

Mistrovství světa ve fotbale, MS v atletice, dvakrát světový ragbyový šampionát, evropské fotbalové mistrovství. Jen drobný výčet velkých sportovních událostí na tomto místě. Olympijské hry ideálně doplní tuto mozaiku.

Stadion vodních sportů Vaires-sur-Marne

Sporty: veslování, kanoistika
Kapacita: 22 000

Od roku 2019 stojí na břehu řeky Marny unikátní stadion propojující rychlostní kanoistiku, vodní slalom a veslování. V Evropě patří v tomto směru mezi absolutní špičku.

Sportoviště mimo Paříž:

Stadion Bordeaux

Sport: fotbal
Kapacita: 42 000

Stadion Geoffroye Guicharda Saint-Étienne

Sport: fotbal
Kapacita: 42 000

Stadion La-Beaujoire Nantes

Sport: fotbal
Kapacita: 35 000

Stadion Lyon

Sport: fotbal
Kapacita: 60 000

Stadion Marseille

Sport: fotbal
Kapacita: 68 000

Stadion Nice

Sport: fotbal
Kapacita: 35 000

Marina Marseille

Sport: jachting
Kapacita: 5000

Jako výchozí bod všech jachtařských závodů byl zvolen přístav Roucas Blanc. Stabilní vítr, absence záludných proudů či přílivu a odlivu dělá z marseilleských vod ideální prostor pro tento sport.

Stadion Pierrea Mauroye Lille

Sporty: házená, basketbal
Kapacita: 26 000

Střelecké centrum Chateauroux     

Sport: sportovní střelba
Kapacita: 3000

Jedno z nejmodernějších střeleckých center v Evropě s vynikající finálovou halou, kde občas může zazlobit vítr.

Teahopo'o Tahiti

Sport: surfing
Kapacita: 5000

Cílem pořadatelů bylo rozmístit Hry po celé Francii, do hledáčku se tedy logicky dostala i Francouzská Polynésie. Pláž Teahupo'o je jednou z vyhledávaných destinací elitních surfařů. Zajímavostí je, že Olympijská vesnice postavená z dočasných domů po vzoru tradičních polynéských příbytků známých jako fares, bude později využita pro sociální bydlení.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články