Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

Český dům v Paříži doplnila socha Čáslavské, fanouškovské centrum navštívil i Fiala

Stovky návštěvníků zavítaly na otevření olympijského Českého domu pro fanoušky v parku La Villette. Sportovního i kulturního programu se účastnila i olympijská šampionka ve snowboardcrossu Eva Adamczyková a šestinásobný paralympijský vítěz v cyklistice Jiří Ježek. Český dům navštívil i premiér Petr Fiala či návrhář olympijské kolekce Jan Černý. 

Socha Davida Černého vytvořená k poctě Věry Čáslavské
zdroj: ČTK autor: David Taneček

Do kruhového hlediště, které připomíná francouzský kabaret nebo cirkusové šapitó, zavítali zejména mladí, ale i rodiny s malými dětmi. K vidění byly záběry sportovců z roku 1968 či sestřihy úspěšných výkonů českých i českolovenských sportovců, které pořádající Český olympijský výbor zarámoval závody oštěpařek Dany Zátopkové a Barbory Špotákové.

Se Špotákovou se pak moderátoři akce spojili prostřednictvím telemostu mezi Paříží a olympijským festivalem u jezera Most v Ústeckém kraji. Zahajovací program se nesl nejen ve sportovním, ale i v kulturním duchu.

Působivou světelnou show v barvách trikolory i olympijských kruhů diváky roztleskala skupina Pyroterra. Na sto let starý zlatý úspěch Bedřicha Šupčíka v olympijském šplhu zavzpomínali gymnasté z AirGym Art Company a taneční soubor Jednotka rychlého nasazení, v historických krojích zatančili pařížští Sokolové.

Pořadatelé zařadili i předtočené požehnání sportovcům od pražského arcibiskupa Jana Graubnera, který českým olympionikům poděkoval za inspiraci, kterou jsou pro mladší generace. Aplaus sklidil módní návrhář Jan Černý, autor nástupové kolekce českých sportovců.

Český dům slavnostně otevřela Eva Adamczyková, která olympijskou atmosféru v Paříži poprvé prožívá v roli fanouška. "Proto jsem sem taky přijela, protože jsem z téhle pozice ještě olympiádu nezažila a zajímalo mě to. Naštěstí jsem od Českého olympijského výboru dostala tu možnost. Něco tady taky trošku natočíme pro olympijský tým, ale těšíme se na sporty. Vyrazíme na beach (plážový volejbal), na tenis a na koně na kros. Jsem nadšená, že to můžu zažít," uvedla Adamczyková.

"Jsem jedna z lidí, kteří slavnostně otevřeli Český dům. Mám samozřejmě kladné vzpomínky k Českým domům, protože jsem je sama zažila díky oslavám těch svých medailí. Tak jsem to velice ráda přijala," řekla Adamczyková, která před měsícem oznámila přerušení kariéry kvůli těhotenství. Věří, že česká výprava bude úspěšná. "Já jsem říkala dvanáct medailí a myslím si, že jsem si tipla čtyři zlaté," prozradila svoji prognózu.

Olympiáda v kulisách francouzské metropole je podle ní nádherná. "Je to asi trochu zkreslené, než když Paříž běžně žije. Přece jenom ta největší místa jsou zavřená. Někam jsme se nedostali (s manželem) vůbec. Někde je zase právě to město docela klidné, protože tam vůbec nejezdí auta. Ale já jsem nadšená. Já jsem v Paříži nikdy nebyla, takže jsem tady vlastně poprvé a líbí se mi to zatím," prohlásila a pochválila olympijskou kolekci. 

Nechyběl ani premiér Fiala

Během dne návštěvu Českého domu zařadil do programu i premiér Petr Fiala, který se zastavil i u venkovní sochy vytvořené k poctě legendární československé gymnastky, sedminásobné olympijské vítězky Věry Čáslavské. Dílo výtvarníka Davida Černého je z nerezové oceli v barvách trikolory. Černý touto prací navázal na svůj Klikující autobus z olympiády v Londýně a na Zátopkovy nohy z Ria. 

Premiéra Fialu kromě zavítání do Českého domu čekala i recepce v Elysejském paláci a slavnostní zahájení Her na řece Seině. "Měli bychom sportovce spíše podporovat než je zpochybňovat. Kritičnost je součástí naší národní povahy. Zkusme se to odnaučit a uvědomit si, kolik je za úspěchem na olympijských hrách odříkání, práce, usilovnosti a talentu," apeloval.

"Jmen, která mohou uspět, je hodně. Také ale nezapomeňme, že je tu obrovská konkurence. U olympijských her je často velmi těžké vůbec vybojovat nominaci a právo tady reprezentovat svoji zemi. Tak myslím, že bychom měli mít obdiv ke všem, kteří to dokázali," poznamenal. 

Místo pro sledování i českou kuchyni 

Český dům, který slouží jako oficiální fanzóna, je prostorem pro společné povzbuzování, sledování přenosů jednotlivých sportovních disciplín a oslavování českých medailí. Bude otevřený denně po celou dobu Her od poledne do půlnoci a denní vstupné vyjde na 24 eur (609 korun). Nachází se v hale Cabaret Sauvage, objektu určeném pro pořádání koncertů či divadelních představení. Kromě vnitřního hlediště je k dispozici také venkovní prostor s terasou.

V domě jsou k vidění velkoformátové fotografie československých sportovců z pařížské olympiády konané před sto lety i aktuální zeď slávy, kde se budou podepisovat současní olympionici. Dům přiblíží hostům i české umění a také kuchyni. Na čepu se vystřídají tři desítky řemeslných piv z 16 minipivovarů. K jídlu bude k dispozici čerstvý chleba, trhané maso v bramborové lokši, obložené chleby, sekaná v housce, utopenci, krkonošské klobásy, koláče nebo buchtičky.

V parku La Villette, který se rozkládá na severovýchodě Paříže, je česká fanzóna součástí Parku národů. Sousedí s indickým domem, naproti mají fanouškovské centrum Holanďané, nedaleko také Slováci. Poblíž je rovněž hřiště, kde si zájemci mohou zdarma vyzkoušet různé olympijské i paralympijské sportovní disciplíny.

Český dům vznikl poprvé v roce 2012 na letní olympiádě v Londýně, zatím naposledy pak o šest let později na zimních hrách v Pchjongčchangu. V Tokiu a Pekingu to nebylo možné kvůli covidovým opatřením.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články