Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Golf Time

Prioritou je pro nás bezpečí sportovců. Hlavní je, že můžeme soutěžit, říká předseda ukrajinského OV

Na olympijských hrách v Paříži se představí 140 sportovců ve 26 sportech. Všichni si účast na Hrách vybojovali v náročných tréninkových podmínkách v dobách ruské agrese na Ukrajině. Podle předsedy ukrajinského olympijského výboru Vadyma Gutcajta mezi nimi není nikdo, koho se válka netýká. Pokud se během olympiády proti sobě postaví ukrajinský a ruský sportovec, startující pod neutrální vlajkou, dohody s mezinárodními federacemi jim umožní vzájemně si nepodat ruce.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Vadym Gutcajt: Není mezi ukrajinskými sportovci nikdo, koho se válka netýká

"Bohužel jsme během invaze a plnohodnotné války přišli o hodně sportovců. Vzhledem k tomu je našich sportovců na letošní olympiádě méně, než tomu bylo na minulých olympiádách," srovnal Gutcajt situaci z letošních Her například s těmi v Tokiu v roce 2021.

"Trénujeme během poplachů i během bombardování měst a oblastí. Máme atletku, které v době cestování na soutěž bomba zabila matku. A takové jsou podmínky, v nichž dnes trénují a žijí naši sportovci. Dokážete si představit, co cítí vůči sportovcům, kteří podporují válku. Připravovat se je pro naše sportovce psychologicky velmi těžké," připomněl Gutcajt.

"Prioritou pro nás je bezpečí našich sportovců. Hlavní je, že můžeme soutěžit," dodal.

Ruských sportovců se v Paříži ve srovnání s předešlými olympiádami zúčastní jen hrstka. "Podle současných informací jich bude 15," uvedl Gutcajt. "Je jasné, že v některých soutěžích se s nimi můžeme potkat, ale nebudeme tomu věnovat pozornost."

"Kdekoliv je podle pravidel potřeba po ukončení zápasu nebo soutěže podávat si ruku, máme s mezinárodními federacemi dohodu, že nám umožní jim ruce nepodávat a nevítat se s nimi," uvedl ukrajinský předseda olympijského výboru.

Podle pravidel olympiády v Paříži by však tito ruští sportovci startující v rámci neutrality měli podepsat speciální dokument, v němž prohlašují, že nepodporují válku. "My jim nevěříme," kontruje však bez zaváhání Gutcajt.

Ukrajinci jsou připraveni i na případné provokace. "Všichni sportovci jsou dospělí lidé a dobře chápou, co se děje na Ukrajině. Není mezi nimi nikdo, koho se válka netýká. Všichni tedy vědí, jak se chovat. Nejdůležitější pro naše sportovce je jejich bezpečí. Důležité je, že dění na Hrách bude kontrolované. Takže si myslím, že všechno bude v pořádku ve sportovním duchu olympijských her," konstatoval Gutcajt.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články