Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Chance Extraliga 2024/2025

Počet medailí? Snad dvouciferný, říká Kejval před startem olympiády

V Paříži již za několik desítek minut začnou letošní olympijské hry. Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval v rozhovoru pro ČT sport uvedl, že by si přál zisk dvouciferného počtu medailí – a z toho alespoň dvě zlaté. Před třemi lety v Tokiu Češi získali jedenáct cenných kovů.

Jiří Kejval v Českém domě v Paříži
zdroj: ČTK / Profimedia

Zahájení třiatřicátých olympijských her je už na spadnutí. Jiří Kejval je rád, že po "covidových" tokijských Hrách budou pařížské soutěže návratem k "normálnosti". Českým oporám věří, na druhou stranu jej mrzí neúčast některých opor – Markéty Vondroušové nebo Artura Omarova.

Jako bývalý reprezentační veslař se obzvlášť těší právě na tento sport. "Samozřejmě, veslování je moje srdeční záležitost a zajímá mě nejvíc," připustil Kejval během rozhovoru ve studiu ČT v Paříži.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Kejval: Chceme si odvézt dvouciferný počet medailí
Dostupnost videa skončí: 29.07.2024 18:25

Kolik medailí si představuje? "Rádi bychom, aby to bylo dvouciferné. Před sto lety jsme měli deset medailí, z toho jednu zlatou. Tak kdyby to bylo také deset a třeba dvě zlaté, tak budeme spokojení," usmívá se dlouholetý předseda Českého olympijského výboru.

Apolitičnost olympiády

Mezinárodní olympijský výbor (MOV) pravidelně bývá kritizován za své deklamované nevměšování se do politických záležitostí. Obstojí ale v situaci, kdy některé zúčastněné země porušují lidská práva nebo jsou vojenským agresorem? 

"Nemůžeme být zastánci pouze jednoho systému. My žijeme v parlamentní demokracii, ale to není jediný systém, který je ve světě. Respektujeme jiné systémy, jiná náboženská vyznání atd. Z toho vycházím," říká Kejval.

"Je to volba každého státu. I když například některé státy porušují lidská práva žen, tak nevidíme důvod, proč by se tyto země neměly zúčastnit olympijských her," míní vrcholný český sportovní funkcionář.

A jak vidí situaci Ruska a Běloruska? "Porušily základní princip, a to je olympijský mír. Porušily to flagrantně a na základě olympijské charty byly vyloučeny. Pak se muselo řešit, co se sportovci, kteří se neztotožňují s politikou svých zemí. Nemůžeme vycházet z principu, že jen proto, že se někdo narodil v Rusku, tak je špatný člověk a nemůže se zúčastnit," dodává.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články