Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Speedway GP 2024

Ani Ingebrigtsen, ani Kerr, míle pro Hockera v novém olympijském rekordu. Juška nepostoupil do užšího finále

Když se dva perou, třetí se směje. Otřepaná fráze se jednou znovu potvrdila. Finále běhu na 1500 metrů vyhrál Američan Cole Hocker. Brit Josh Kerr skončil druhý, jeden z favoritů Nor Jakob Ingebrigtsen doběhl až čtvrtý, bronz bral další Američan Yared Nuguse. Dálkař Radek Juška neskočil nutných 797 cm pro posun do užšího finále a skončil desátý, zlato obhájil Řek Miltiadis Tentoglou výkonem 848 centimetrů.

Cole Hocker se raduje v cíli po mílařském finále
zdroj: Reuters autor: Fabrizio Bensch

Američanka Gabrielle Thomasová přidala v běhu na 200 metrů k bronzu z Tokia zlato v čase 21,83 s a definitivně ukončila jamajskou nadvládu ve sprintu. Další zlaté medaile získaly kanadská kladivářka Camryn Rogersová a Winfred Yaviová z Bahrajnu ve steeplu.

Evropský rekordman z Norska Ingebrigtsen vyrazil hned po startu do čela a odtáhl celé pole až do cílové rovinky. Tam si hlídal Brita Joshe Kerra, který ho připravil o zlato loni na mistrovství světa v Budapešti. Podle okraje dráhy se ale kolem něj protáhl Hocker a v cíli byl první.

Kerr, který nastoupil tradičně ve slunečních brýlích, uhájil druhou pozici, na tu třetí se posunul druhý Američan Yared Nuguse. Další medailový kandidát Timothy Cheruiyot z Keni, mistr světa z roku 2019, doběhl předposlední.

Třiadvacetiletý americký mílař, který dosud nevyhrál žádný velký závod, si zlepšil osobní rekord o více než tři sekundy a zařadil se na sedmé místo historických tabulek. Další dva medailisté jsou v nich hned za ním.

Na rychlost si stěžoval i Ingebrigtsen. "Nešlo to podle plánu. Bylo to až moc rychlé, i když jsem se to snažil zpomalit. Dnes to bylo o sto metrů delší, než bylo potřeba," řekl Nor, který není zvyklý prohrávat ve finiši.

"Předpokládal jsem, že se nás pokusí setřást, ale já jsem věřil, že můžu být stejně dobrý. Posledních dvě stě metrů už jsem necítil tělo, ale nějak mě dotáhlo přes čáru," řekl vítěz.

Tentoglou potvrdil, že je nejlepším dálkařem současnosti. Na červnovém mistrovství Evropy v Římě skočil hned dvakrát 865 cm, což byly nejdelší skoky za posledních pět let.

Napodobil Američana Carla Lewise, který dokázal jako jediný obhájit zlato v olympijské dálce. Do jeho čtyř triumfů v této disciplíně z let 1984–1996 má ale ještě hodně daleko.

Juška nenavázal na skvělou kvalifikaci, v níž se blýskl výkonem 815 cm. Ve finále marně atakoval osmimetrovou hranici, nejblíž k ní měl ve třetím pokusu – 783 cm. Na užší finále to nestačilo.

"Teď ve finále jsem se cítil líp než v kvalifikaci, ale trošku jsme bojovali s větrem. Nejsou to nějaké výmluvy, že to zkazil vítr. Museli jsme hrát na to, aby se hlavně nepřešláplo, to byla škoda. Vítr trošku zkazil to, že jsem nešel na kratší kroky frekvenční, rychlejší, ale bylo to takové celé delší tahanější," řekl Juška.

Thomasová coby letošní jednička světových tabulek na 200 m byla nejrychlejší v rozběhu, v semifinále i ve finále. Vítězka stovky Julien Alfredová vybojovala pro ostrov Svatá Lucie další medaili, tentokrát stříbro.

Jamajčanky, které braly zlato na čtyřech posledních globálních akcích, ve finále neměly zastoupení a po nevydařené stovce vyklidily pozice i na dvojnásobné trati.

"Vlastně ani pořádně nevím, jak to probíhalo. Jen jsem strašně chtěla vyhrát. Zapnula jsem autopilota a podvědomě jsem věděla, co mám přesně dělat," řekl Thomasová.

V běhu žen na 3000 m překážek získala Winfred Yaviová v Paříži první medaili pro Bahrajn v olympijském rekordu 8:52,76.

Rodačka z Keni zopakovala taktiku z loňského mistrovství světa, kdy se také držela v pozadí a pak uplatnila rychlý finiš.

"Je to jako splněný sen. Znamená to strašně moc pro mě i pro mou zemi,“ řekla vítězka. Pro Bahrajn to bylo teprve třetí zlato v historii, to předchozí získala na stejné trati v Riu de Janeiro Ruth Jebetová.

Většinu závodu odtáhla Peruth Chemutaiová z Ugandy, ale po zlatu z Tokia se tentokrát musela spokojit se stříbrem. Na třetím místě doběhla dvacetiletá Faith Cherotichová.

Slavnější z Keňanek a světová rekordmanka Beatrice Chepkoechová skončila až šestá. Francouzku Alici Finotovou dotlačilo bouřící hlediště ke čtvrtému místu a evropskému rekordu 8:58,67.

Kanada slaví druhé kladivářské zlato, stejně jako loni na mistrovství světa v Budapešti. I tentokrát Rogersová dokonale napodobila svého krajana Ethana Katzberga.

V páté sérii hodila 76,97 m a to bylo o půldruhého metru víc než její největší soupeřka. Do té doby vedla Američanka Annette Echikunwokeová výkonem 75,48 m.

V semifinále hladké čtvrtky byl nejrychlejší Kirani James z Grenady, který od roku 2012 shromáždil kompletní sbírku olympijských medailí. Časem 43,78 se zařadil na druhé místo letošních tabulek a ukázal, že je připraven přidat další cenný kov.

Před ním je jen Brit Matthew Hudson-Smith, který letos jako první Evropan zaběhl jedno kolo na oválu pod 44 sekund. V semifinále by byl nejspíš ještě rychlejší, ale závěr úplně vypustil.

Na čtvrtce žen s překážkami se schyluje k velkému souboji mezi americkou světovou rekordmankou Sydney McLaughlinovou-Levroneovou a Femke Bolovou z Nizozemska.

Příznivci atletiky na něj čekají od roku 2022, kdy na MS v Eugene vyhrála Američanka ve světovém rekordu. První chce obhájit zlato, druhá víc než bronz z Tokia.

V semifinále nechaly soupeřky daleko za sebou, rychlejší byla McLaughlinová-Levroneová v čase 52,13. Ve čtvrtečním finále se poběží o dost rychleji.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články