Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

Celou olympiádu probrečím, zářila Manuel. Semifinále už pro ni bude za odměnu

Jeden splněný sen za druhým. Lurdes Gloria Manuel prožívá průlomovou sezonu. Díky času 50,81 z oprav proklouzla do olympijského semifinále. V devatenácti letech si užívá na největší sportovní události každý moment, nabíjí ji podpora fanoušků a docházejí jí v emocích slova.

Lurdes Gloria Manuel
zdroj: ČTK / Profimedia

Už v dopoledním programu diváci na Stade de France nešetří povzbuzováním. Mladou českou atletku to nabíjí.

"Děkuju všem, že fandili, protože to pro mě hodně znamená," řekla bezprostředně poté, co se dozvěděla, že se jako poslední na čas prosmýkla do semifinále.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Manuel: Celou olympiádu probrečím. Tentokrát štěstím
Dostupnost videa skončí: 09.08.2024 11:49

Její výkonnostní růst je vskutku strmý. Loni vyhrála juniorský evropský šampionát, letos už skončila čtvrtá mezi seniorskou elitou. Dokáže běhat hluboko pod 51 sekund, dostala se na olympijské hry a vůbec se na fialovém mondu Stade de France mezi těmi nejlepšími neztrácí.

"Celou tuhle olympiádu probrečím, ale štěstím. Jsem nesmírně šťastná. Na začátku sezony jsem vůbec nemohla předpokládat, že se dostanu na olympiádě do semifinále. Nemám slov," připustila česká čtvrtkařka.

Zase ji zdobil dlouhý ladný krok. "Konečně se mi povedlo běžet tak, jak umím."

Na osobní rekord z evropského šampionátu v Římě ještě tři desetiny ztrácí. Co není, může být. "Vzhledem k tomu, že tu holky běhají neskutečné časy, tak trochu doufám, že bych to mohla stáhnout," nastínila před semifinále, které jí čeká už ve středu večer.

"Přece jen je to olympiáda a už jsme viděli, že některé favoritky úplně nepředvedli, na co vždycky mají. Olympiáda je nepředvídatelná, ale moc se těším na tu atmosféru. Jsem moc ráda, že to můžu zažít ještě jednou," libovala si Lurdes Gloria Manuel.

Postup do finále visí hodně vysoko, sama Manuel je realistka, a semifinále tak může běžet uvolněně. "Myslím, že si to budu užívat a můžu jít do závodu s čistou hlavou, protože tohle už je pro mě vítězství," dodala.

Žádná další Češka ji napodobit nedokázala. Tereza Petržilková si alespoň vylepšila letošní maximum na 51,46, což je 21 setin za jejím loňským osobním rekordem z Tábora. Úplně jiný příběh prožila na těchto Hrách Lada Vondrová, která doběhla za 52,15 a semifinále z Tokia nezopakuje.

"Celou sezonu se s něčím peru a moje tělo mě nepustilo dál. Je to ostuda, je mi to líto, ale slibuju, že jsem do toho v tenhle moment dala všechno," posteskla si Vondrová.

Petržilková vylepšila svůj čas z rozběhu skoro o půl sekundy. "Bylo to mnohem lepší, líp jsme si rozvrhla síly. V téhle atmosféře se snad nedá běžet špatně," kvitovala také ona fantastické povzbuzování z velké části zaplněného stadionu na okraji Paříže.

"Jsme ráda, že jsme předvedla season best v nejlepším závodu sezony," podtrhla Petržilková.

Olympijská zkušenost je pro ni hodně cenná. "Motivace obrovská. Když vidím holky, které jsou na mé úrovni, že zaběhly supr časy, tak věřím, že se mám pořád kam posouvat," zakončila optimisticky Petržilková.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články