Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR Prostějov

Jak se rodí "osmičková" pochodeň pro olympiádu v Londýně

Londýn - Do začátku sedmdesátidenní pouti olympijského ohně zbývá už jen necelý měsíc. Tradiční štafeta oficiálně začne na nejzápadnějším cípu Anglie zvaném Land's End. Cesta samotných pochodní, které olympijský oheň ponesou, ale už odstartovala: ve výrobně firmy Premier Group ve městě Coverty. Společnost vyrobí osm tisíc olympijských pochodní, jednu pro každého světlonoše osmitisícového pochodu, který vyvrcholí 27. července na Olympijském stadionu v Londýně.

"Bylo těžké vyrobit ty první pochodně. Ale teď už se nám ten proces zautomatizoval a dá se říct, že je to vlastně sériová výroba," uvedl šéf výroby Gez Halton.

Z výrobní linky každý den sjede kolem stovky pochodní. Unikátní předmět je z hliníku a má v sobě symbolických osm tisíc děr. Váží jen 800 gramů. Když byla představen veřejnosti, kritici pochodeň přejmenovali na struhadlo na sýr. Výrobci jsou ale na to, jak vypadají, pyšní. "Ta zlatá barva a ten tvar, podle mě vypadá fantasticky," dodal hrdě Gez Halton.

Trojúhelníkový tvar má představovat trojku, která je třeba v Olympijském motu "Rychleji, výše a silněji". Anebo má také symbolizovat tři roky, kdy Londýn hostil olympijské hry: 1908, 1948 a 2012.

Je nám líto, video expirovalo.
Výroba pochodní pro olympiádu
Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články