Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Organizátoři olympiády v Londýně představili pochodeň

Londýn - Organizátoři olympijských her v roce 2012 představili pochodeň, která příští rok ponese do Londýna olympijský oheň. Pochodeň má zlatou barvu, je obalená hliníkovým pletivem s 8000 dírami. Symbolizují počet běžců, kteří ji ponesou, a počet mil, které s ní uběhnou. Trojúhelníkový tvar má připomínat, že olympiáda bude v britském hlavním městě už potřetí. Předcházející hry byly v Londýně v letech 1908 a 1948.

Pochodeň je dílem londýnských výtvarníků Edwarda Barbera a Jaye Osgerbyho. Rozhodli se pro hliník proto, aby pochodeň byla co nejlehčí, protože ji nejméně z poloviny ponesou mladí lidé. Stejně tak má pletivo umožnit divákům vidět nejen nad pochodní, ale také uvnitř. "Chtěli jsme, aby to bylo něco opravdu krásného a současně jednoduchého," řekl Osgerby. "Pochodeň ale také musí vyvolávat dojem funkčního předmětu či sportovního nářadí, jako je štafetový kolík," dodal Barber.

Oheň bude v pochodni hořet z propanbutanového hořáku. Každý běžec bude mít svou a vždy předá oheň na pochodeň dalšího ve štafetě. Pochodeň bude ještě podrobena testům v zařízení automobilky BMW v Mnichově, kde bude vystavena nízkým teplotám, dešti a větru.

Olympijský oheň bude zažehnut v kolébce olympijských her, v řecké Olympii, za pomoci parabolického zrcadla. Do Británie dorazí příští rok 18. května a pouť po Británii začne na nejzápadnějším výběžku Anglie v místě zvaném Konec země v Cornwallu. Během 70 dnů s ní pak budou běžci míjet přírodní i historické památky a velká města jako Manchester, Birmingham, Cardiff a Edinburgh. Navštíví nejen Anglii, ale i Skotsko, Wales a Severní Irsko. Pochodeň zavítá i do nejodlehlejších částí včetně ostrovů Shetlandy, Orkneje, Jersey, Guernsey a Man. Nakonec dorazí do Londýna, kde bude asi týden. Poslední běžec ji přinese 27. července 2012 na olympijský stadion na zahajovací ceremoniál.

Štafeta neopustí území Velké Británie

Při minulých olympijských hrách pochodeň putovala po řadě zemí, ale její trasu do Pekingu přerušili v Británii, Francii i USA aktivisté hájící lidská práva v Číně. Mezinárodní olympijský výbor se tak rozhodl - i kvůli finančním nákladům - mezinárodní štafetu s olympijskou pochodní zrušit. Opatření platí od zimních olympijských her v roce 2014 v Soči, ale organizátoři v Londýně již dříve uvedli, že pochodeň bude nesena jen po britském území.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články