Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Osm tisíc běžců, osm tisíc mil – Británii "zachvátí" olympijský oheň

Londýn - Olympijská pochodeň bude před zahájením letních olympijských her v červenci příští rok v Londýně cestovat po celé Británii přes velká města i vesničky a kolem nejslavnějších památek jako Stonehenge nebo Hadriánova zeď. Poběží s ní na 8 000 běžců, ale sveze se také na lodi na jezeře Loch Ness, pojede na sajdkáře na ostrově Man a ve vláčku na waleskou horu Snowdon. Podrobností o trase olympijské pochodně dnes zveřejnili organizátoři londýnských her.

Olympijská pochodeň
zdroj: ISIFA/Rex Features

Pochodeň urazí v Británii během 70 dní 8 000 mil (12 800 kilometrů). Její trasa povede přes všechna hrabství v Anglii a okresy Skotska, Walesu a Severního Irska přes celkem 1 018 měst a vesnic. Trasa pochodně má nejen představit britské pamětihodnosti. "Jde nám hlavně o to, aby se oheň dostal k co největšímu počtu Britů. Dostane se na vzdálenost nejvýše desíti mil (16 kilometrů) od 95 procent 62 milionů Britů," uvedl předseda organizačního výboru Sebastian Coe.

Oheň bude zažehnut podle tradice v kolébce olympijských her, v řecké Olympii. Do Británie přiletí přímo 18. května a pouť po Británii začne o den později na nejzápadnějším výběžku Anglie v místě zvaném Konec země v Cornwallu.

Olympijský stadion v Londýně
zdroj: ČT24

Běžci s pochodní poběží kolem prehistorického Stonehenge i kolem zdi římského císaře Hadriána. Olympijský oheň si ale vyzkouší i další dopravní prostředky. Pojede na lodi přes skotské jezero Loch Ness, v horském vláčku na waleskou horu Snowdon, na veslici v Henley na Temži, v sajdkáře na motocyklovém okruhu na ostrově Man, na lodi v peřejích olympijského kanálu v Lee Valley i v balónu nad známými skleníky v areálu projektu Eden v Cornwallu. Pochodeň zavítá i na menší britské ostrovy na Shetlandy, Orkneje, Jersey, Lewis a Guernsey. Zatím se nepočítá s tím, že by pochodeň opustila území Británie, ale Coe by rád do itineráře zahrnul i irské hlavní město Dublin.

Poslední týden před zahájením her 27. července bude pochodeň v Londýně. První noc bude v londýnském Toweru a pak se vydá na pouť po všech 33 londýnských městských částech. Na cestu k zahajovací ceremonii popluje po Temži ze zámku Hampton Court.

Organizátoři londýnských her se rozhodli pro méně okázalou trasu než před minulými hrami v Pekingu, kdy byl olympijský oheň i na nejvyšší hoře světa Mount Everestu. Před pekingskými hrami pochodeň putovala po řadě zemí, ale její trasu přerušili v Británii, Francii i USA aktivisté hájící lidská práva v Číně. Mezinárodní olympijský výbor se tak rozhodl - i kvůli finančním nákladům - mezinárodní štafetu zrušit.

Většina z 8 000 běžců jsou lidé, kteří se přihlásili, a polovina z nich je ve věku 12 až 24 let. Organizátoři jim teprve v prosinci oznámí, že byli vybráni. Předpokládá se nicméně, že mezi běžci budou i slavní sportovci.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články