Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Pouť olympijské pochodně začne na nejzápadnějším cípu Anglie

Londýn - Cesta olympijské pochodně pro Londýn začne 19. května na nejzápadnějším cípu Anglie zvaném Land's End. Během následujících 70 dnů poputuje přes 8 000 mil (12 875 km) po Británii a zastaví se i v irské metropoli Dublinu. Přesnou trasu, až na závěrečné dva dny, zveřejnili organizátoři her.

Olympijská pochodeň
zdroj: ISIFA/Rex Features

Štafeta bude mít 8 000 členů, z nichž 7 300 budou "obyčejní" lidé vybraní za svou odvahu, komunitního ducha a sportovní odhodlání. Zbylých 700 budou sportovci a celebrity.

Mezi dobrovolníky, kteří absolvují vždy 300 metrů, jsou například nejstarší britský profesionální hasič a voják, který při výbuchu v Afghánistánu přišel o tři končetiny. Nejmladší účastnici štafety bude 12 let a nejstarší, Londýňanka Diana Gouldová, oslaví 23. května sté narozeniny. "Dokud to bude po rovině, myslím, že budu v pohodě," řekla BBC.

Putování pochodně se nebude odehrávat pouze klasicky na silnici chůzí nebo během, ale i na bruslích, na veslici na Temži, na hřbetu koně, ve vlaku taženém parní lokomotivou a dokonce se oheň spustí i na ocelovém laně na mostu Tyne Bridge v severovýchodní Anglii.

Do Británie dorazí olympijský oheň 18. května a den poté začne na Land's End štafeta. Trasa jejích posledních dvou dnů včetně jmen nositelů jsou zatím tajné.

Štafeta s pochodní se omezí na pořadatelskou zemi a výjimečnou zastávku v Dublinu z rozhodnutí Mezinárodního olympijského výboru, jenž reagoval na narušování trasy aktivisty před minulými letními hrami v Pekingu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články