Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Kejval: Chceme přesvědčit špičky sportovní diplomacie, že Praha sportu fandí

Praha – Od pražského zasedání Mezinárodního olympijského výboru (MOV) v roce 2003, kdy se rozhodlo o kanadském Vancouveru jako pořadateli zimních Her pro rok 2010, se na našem území nekonala podobně důležitá sportovně diplomatická akce. Až nyní. Zítra začne valné shromáždění Evropských olympijských výborů. Vzhledem k událostem posledních dnů a hodin to vypadá, že bude nakonec mnohem vypjatější, než se původně očekávalo. A očekávaná témata rozhovorů? Dopingová aféra v Rusku, Evropské hry a jejich budoucnost nebo i olympijské parky jako český vývozní artikl. Přímý přenos valného shromáždění Evropských olympijských výborů vysílá ČT sport a náš web v pátek od 9:00.

"Bude to jedno z nejvýznamnějších setkání sportovní diplomacie v letošním roce," ujistil předseda Českého olympijského výboru (ČOV) Jiří Kejval. "Je akreditováno čtyři sta osob. Je zde zastoupená prakticky celá sportovní světová diplomacie," doplnil předseda komise zahraničních vztahů ČOV Roman Kumpošt.

"Byli jsme předsedou Evropského olympijského výboru ujištěni, že máme rekordní účast nejen delegátů, ale i jejich doprovodů. To, že si udělali čas Thomas Bach nebo prezident Asociace národních olympijských výborů šejk Ahmad Al-Fahd Al-Sabah, svědčí o tom, že Praha táhne a že Češi jsou poměrně dobře etablovaní," prohlásil generální sekretář ČOV Petr Graclík.

"O pořádání setkání se rozhodlo zhruba před rokem a čtvrt. Musíte projevit zájem, lobbovat, protože zájemců je celá řada. Chceme do Prahy přilákat špičky mezinárodní sportovní diplomacie a přesvědčit je o tom, že Praha sportu fandí a mělo by zde být co nejvíce významných sportovních akcí. Jak jsme viděli na Fed Cupu, domácí prostředí českým sportovcům pomáhá. Teď se snažíme přesvědčit, aby olympijská kvalifikace v basketbalu byla v Praze. Myslíme si, že je to naprosto klíčová věc," uvedl ve Sportovních zprávách Kejval.

Uspěje Kejval s přihláškou do MOV?

V kuloárech bude řeč bude mimo jiné i o českém zastoupení ve výboru; poslední stálou členkou byla do roku 2001 Věra Čáslavská, Jan Železný zasedal v komisi sportovců do roku 2012. "V tuto chvíli leží na stole Thomasi Bachovi přihláška Jiřího Kejvala, který dostal důvěru, aby se ucházel o místo v této prestižní organizaci, do níž má přistup jen 115 lidí z celého světa," uvedl Graclík. "Není jednoduché se tam dostat, ale pevně věříme, že předseda Kejval má silné zázemí – se všemi aktivitami i s tím, co se momentálně v Praze děje," dodal.

Čeští a českoslovenští členové MOV

1894–1943 Jiří Stanislav Guth-Jarkovský

1946–1965 Josef Gruss

1965–1981 František Kroutil

1981–1992 Vladimír Černušák

1995–2001 Věra Čáslavská

1999–2001 a 2004–2012 Jan Železný (komise sportovců)

Baku - úspěch, neúspěch?

V Praze se má také zhodnotit premiérový ročník Evropských her v Baku. Jeho bilance nepochybně povede i k tématu následující akce, kterou by v roce 2019 mělo hostit Rusko. Volba však byla vzhledem k dopingové aféře odložena. "Mezi pořadateli v blízké budoucnosti se budou etablovat spíše země na východ od nás – to znamená Rusko, které má prostředky takovou akci uspořádat a pracovat na její prestiži. Soči bylo zřejmě favoritem. Je tam infrastruktura po olympijských hrách a potřebuje najít uplatnění," řekl otevřeně Graclík.

České olympijské parky mají být světové

Jedním z témat, které ČOV chce nastolovat napříč sportovním světem, jsou olympijské parky. "Velký úspěch dohromady s ČT jsme měli s olympijským parkem na Letné, který teď bude pokračovat na Lipně. To je projekt, který dostal mezinárodní podporu, takže podobný projekt by se k Riu uskutečnil i v dalších čtyřech evropských státech. Do budoucna je taková myšlenka, že v každé zemi na světě by byl podobný projekt, který by olympijské hry přiblížil," uvedl Kejval.

Kdo se stane nejlepším mladým sportovcem Evropy?

Evropský olympijský výbor také zvolí nejlepšího mladého sportovce kontinentu. Bez šancí nebudou při pátečním vyhlášení ve Španělském sále Pražského hradu ani české barvy. "Mezi nejlepší pětku se dostal velmi úspěšný dráhový cyklista Jiří Janošek (juniorský mistr Evropy i světa)," připomněl Graclík.

Důraz na bezpečné jednání

Jednání probíhá v nejisté době těsně po útocích v Paříži. Čeští pořadatelé však zůstávají klidní. "Jsou tu nejzásadnější delegáti, funkcionáři, kteří se věnují sportovnímu hnutí a olympismu vůbec. Jsme v úzkém kontaktu s policejním prezidiem a se všemi složkami, které by se v případě jakékoli události angažovaly. Jsme naprosto ubezpečováni, že se nic nechystá. Je však částečně zvýšena koordinační pohotovost a dohled na místa, kde se bude delegace pohybovat," popsal Graclík.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články