Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Rusko OH bojkotovat nehodlá, dopingová aféra ohrozila i volbu pořadatele Evropských her

Praha - Ruský ministr sportu Vitalij Mutko oznámil, že Rusko nehodlá sáhnout k bojkotu olympijských her ani v případě, kdyby v Riu de Janeiro nesměli kvůli dopingovému skandálu startovat jeho atleti. Dopingová aféra ovlivňuje i budoucnost Evropských her. V závěru příštího týdne měl být na valném shromáždění Evropských olympijských výborů v Praze vybrán hostitel příštích her v roce 2019, ale volba byla z programu vyřazena. Hlavním a v podstatě jediným uchazečem jsou společně Kazaň a Soči.

Národní stadion v Baku
zdroj: baku2015.com

Mezinárodní antidopingová agentura WADA v pondělí doporučila vyloučit Rusko z mezinárodní atletické asociace IAAF, což by pro ruské atlety znamenalo neúčast na všech soutěžích včetně olympijských her. IAAF bude o této možnosti jednat v pátek.

Ani takový scénář však podle ministra Mutka nedonutí Rusko uvažovat o bojkotu her v Riu. "Nikdy. V žádném případě," reagoval. "Rusko je proti bojkotu, proti politickému vměšování do sportu. Jsme spolehlivým partnerem olympijského hnutí," dodal.

Vyslovil se nicméně proti plošnému zákazu startů, který ruským atletům hrozí. "Pro ty sportovce, kteří mají čisté svědomí, by to bylo velmi bolestivé. Koneckonců takový zákaz jde proti duchu kodexu WADA, který má čisté sportovce chránit," prohlásil Mutko a slíbil, že Rusko bude o průběhu vyšetřování dopingového skandálu pravidelně informovat.

Po letošní premiéře Evropských her v Baku je pokračování značně nejisté

Nizozemsko, které mělo hostit druhý ročník v roce 2019, se jen pár dní před zahájením v Baku pořadatelství vzdalo. Neoficiálně zájem projevily Minsk, Istanbul a Glasgow, ale za jediného vážného kandidáta je považována ruská dvojice Kazaň - Soči.

Příští pátek se v Praze sejdou špičky evropského olympijského hnutí v čele s předsedou Mezinárodního olympijského výboru Thomasem Bachem. Původně měly rozhodnout o pořadateli her, ale podle nového programu si jen vyslechnou zprávy o stavu příprav olympijských her v Riu de Janeiro a Pchjongčchangu.

Rusku po pondělním zveřejnění zprávy WADA vedle dalších sankcí hrozí, že přijde o pořadatelství některých sportovních akcí, například juniorského MS v atletice, které má být v příštím roce v Kazani. Za této situace je pro Evropské olympijské výbory zřejmě nepřijatelné umístit do Ruska jednu z největších sportovních akcí.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články