Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Asi tisíckrát jsem si řekl, že končíme. Ouředníček si Dakar protrpěl, ale doklepal ho

Před startem myslel na přední umístění, ale realita byla jiná. Svůj pátý start na Rallye Dakar si automobilový jezdec Tomáš Ouředníček představoval úplně jinak. Od začátku jej trápily technické problémy a nakonec byl rád, že alespoň dojel do cíle.

Tomáš Ouředníček
zdroj: ČTK/EFE

"Asi tisíckrát jsem si řekl, že končíme. Fakt mockrát. Ale jeli jsme tam s heslem: 'Nikdy to nevzdáme,'" řekl Ouředníček. "Byly tam momenty, kdy jsem brečel, protože jsme věděl, že je to konec. Že se z toho nemůžeme dostat. Ale snažili jsme se využít každou šanci, najít řešení a nějak jsme to doklepali," uvedl pilot, který nakonec obsadil 33. místo.

Konec na začátku

Šance na úspěch pro Ouředníčka s navigátorem Davidem Křípalem skončily již v 1. etapě 40. ročníku rallye, v níž několikrát zapadli, dostali penalizaci za neprojetí kontrolního bodu a propadli se až do osmé desítky pořadí. "Původně jsme tam jeli za výsledkem, ale tady naděje na dobrý či špičkový výsledek skončila. Navíc jsem pak ztratil chuť pokračovat. Pomohli nám ale fanoušci, partneři, rodina, kteří nás povzbuzovali. To nás hnalo dál," přiznal pilot týmu South Racing CE.

Ouředníček měl od začátku problém s malým výkonem motoru, trápil se v úvodních dunách a oproti všem zásadám v nich jezdil i v noci. "Když se nám to stalo druhý den, tak to byl asi nejhorší zážitek mého života. Za pár dní to bylo ale ještě horší...," uvedl osmačtyřicetiletý jezdec.

Sladký závěr

Až závěr rallye prožil relativně v pohodě, týmovým inženýrům se totiž podařilo odhalit pravděpodobný důvod problémů - chybnou lambda sondu. "Dávala špatné signály motoru, který měl malý výkon," vysvětlil Ouředníček. I díky tomu zajel v posledních dvou etapách 19. čas a lehce se posunul pořadím vpřed.

"Poslední rychlé rallyeové etapy pro nás byly odměnou. Mohli jsme jet naplno. Největším zážitkem pak byla úplně ta poslední, do které se startovalo v obráceném pořadí a my jsme vyjeli jako desáté auto. Podařilo se nám všechny předjet a do cíle jsme dojeli jako úplně první auto, což bylo fantastické. Všichni koukali na to, jak Carlos Sainz (celkový vítěz Rallye Dakar) omládl," pousmál se Ouředníček.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články